Er Danmark verdensmester i vedvarende energi?
-
Danmark har verdens højeste andel af vedvarende energi, siger Kristian Jensen (V)
-
Tal fra EU's statistiske kontor Eurostat viser, at Danmark ligger på en niendeplads i Europa med en andel af vedvarende energi på 32,2 procent
"Danmark har verdens højeste andel af VE. Sådan, Danmark!"
Sådan skrev finansminister Kristian Jensen (V) stolt på sin Facebookprofil i sidste uge.
Men hvad er det mon egentlig forkortelsen VE står for?
Jo, regeringen har i sit nye energiudspil præsenteret en ambition om at få Danmarks andel af vedvarende energi op på 50 procent. Denne ambition har Kristian Jensen skrevet om mindst to gange på Twitter. Og begge gange har han anvendt forkortelsen VE for vedvarende energi, der er fællesbetegnelse for energiformer, der ikke har begrænsede reserver. Det er for eksempel vindenergi, solenergi og vandenergi.
I regeringens nye klimaudspil bliver forkortelsen VE da også flere gange brugt om vedvarende energi. Eksempelvis står der i opslaget, at regeringen løbende vil "evaluere indsatsen, så vi på fornuftig vis kan indfri VE-målet i 2030."
Finansministeren udråber altså tilsyneladende Danmark til at være verdens ubestridte klimaduks målt på vedvarende energi.
Men faktisk er Danmark et godt stykke fra at kunne indtage pladsen med den højeste andel vedvarende energi i verden, viser tal fra EU’s statistiske kontor Eurostat.
Danmark nummer ni i Europa
I Facebookopslaget skriver Kristian Jensen også, at 43 procent af Danmarks el kommer fra vindkraft. Han henviser her til en rapport fra Energistyrelsen, der ganske rigtigt dokumenterer den danske vindkraft.
Men rapporten siger ikke noget om Danmarks andel af vedvarende energi - eller hvor vi placerer os i det internationale kapløb om grøn energi. For at få styr på Danmarks vedvarende energi, må vi til EU’s statistikbureau Eurostat.
Der finder vi nemlig opgørelser over samtlige EU-landes forbrug af vedvarende energi, og hvilken andel forbruget af vedvarende energi, der udgør de enkelte landes samlede energiforbrug.
Og de tal viser meget klart, at Danmark ligger langt fra den absolutte top
De seneste tal, der er fra 2016, viser, at Danmark ligger på en niendeplads i Europa med en andel af vedvarende energi på 32,2 procent. Vi halter et stykke efter de fleste nordiske lande Sverige, Norge og Island, der udgør top tre. Alle tre lande har i øvrigt allerede indfriet den danske ambition om at halvdelen af landets energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder.
Birgitte Bak-Jensen, professor ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet, kan heller ikke få øje på, at Danmark skulle være verdensførende inden for vedvarende energi.
"Danmark er ikke det land i verden med den højeste andel af vedvarende energi. Der er flere lande som for eksempel Norge, der ligger et godt stykke over os takket være deres vandkraft," siger hun til TjekDet.
Nogle lande er dog fra naturens side begunstiget med mulighed for at hente energi fra for eksempel vandkraft. Og fraregner man de energikilder, ligger Danmark lunt blandt klimaduksene, siger Birgitte Bak-Jensen.
"Men kigger man kun på de ikke-konventionelle energikilder som vindkraft, solceller og biomasse, så er Danmark faktisk med blandt de bedste," siger hun.
Kristian Jensen: Det går hurtigt på de sociale medier
Danmark er altså ikke det land i verden, der har den højeste andel af vedvarende energi. Det erkender finansminister Kristian Jensen da også med det samme, da TjekDet spørger ind til hans Facebookopslag.
"Facebook er et hurtigt medie, og nogle gange er jeg for hurtig på tasterne. Derfor var jeg upræcis. Det er verdens højeste andel af vindenergi i elforbruget, som også er det, grafikken i opslaget handler om. Det synes jeg godt, at vi kan være stolte over i Danmark," skriver han i en mail.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet