Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er Danmarks ulandsbistand historisk lav eller større end nogensinde?

Faktatjek 27. jun 2018  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Farah Abdi Warsameh/Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
  • "Vi har det største humanitære bidrag, vi nogensinde har haft," siger Ulla Tørnæs (V)

  • "Den danske udviklingsbistand er på det laveste niveau i årtier," svarer Christian Friis Bach, generalsekretær, Dansk Flygtningehjælp, tidl. MF.

  • Begge påstande er faktisk korrekte

  • Christian Friis Bach taler om udviklingsbistanden som andel af BNI. Og den har ikke været lavere siden 1979

  • Ulla Tørnæs taler om, hvor mange penge, i kroner og ører, Danmark bruger på humanitær bistand, som blot er én del af udviklingsbistanden. Og ser man alene på den del, så har niveauet ikke tidligere været så højt

TV2 News havde forleden besøg af Christian Friis Bach, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp - og i øvrigt tidligere udviklingsminister og medlem af Folketinget for Radikale Venstre - til en snak om verdens flygtninge og Danmarks indsats. Og ifølge ham er Danmarks udviklingsbistand ikke noget at prale af.

"Den danske udviklingsbistand er jo også på det laveste niveau i årtier," sagde Christian Friis Bach i programmet.

Men det billede kan udviklingsminister Ulla Tørnæs slet ikke genkende. Hun var også i studiet og her slog hun fast, at Danmark er et af de lande, der bidrager allermest og tilføjede: "Vi har det største humanitære bidrag, vi nogensinde har haft."

Men hvem har ret? Ifølge Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), har de faktisk begge ret.

"Det er rigtigt, at den danske udviklingsbistand er historisk lav. Men i kroner og ører bruger vi flere penge på humanitær bistand end nogensinde før," siger han til TjekDet.

Forskellen består i, hvordan man beregner udviklingsbistanden, og hvordan man skelner mellem udviklingsbistand og humanitær bistand, lyder forklaringen fra Lars Engberg-Pedersen.

Både historisk lavt og højt niveau

Udviklingsbistanden udregnes som andel af bruttonationalindkomsten (BNI) for at kunne sammenligne over tid og på tværs af lande. Og ser man på den udvikling, ligger det lige for at give Christian Friis Bach ret i, at udviklingsbistanden er historisk lav.

"Danmarks udviklingsbistand ligger på 0,72 procent af bruttonationalindkomsten, og vi skal tilbage til 1979 for at finde et så lavt niveau. I 1990’erne lå vi over 1 procent," siger Lars Engberg-Pedersen.

 

 

 

 

Men selvom Christian Friis Bach altså har ret i, at Danmarks bistand ligger historisk lavt, er den alligevel høj, når vi sammenligner os med andre lande, fortæller Lars Engberg-Pedersen.

"Danmark er sammen med Norge og Sverige nogle af de få lande, der lever op til FN’s minimumsgrænse på 0,7 procent af BNI," siger han.

Så Ulla Tørnæs har derfor også ret, når hun siger, at Danmark er et af de lande, der bidrager allermest.

Største humanitære bidrag nogensinde

Men hvad så med Ulla Tørnæs’ påstand om, at Danmark leverer det største humanitære bidrag, vi nogensinde har gjort?

Hvordan kan det være rigtigt, når vores udviklingsbistand er historisk lav?

 

 

Svaret er, at Ulla Tørnæs fokuserer på en bestemt del af udviklingsbistandens budget, som går målrettet til humanitær bistand.

Og her har ministeren faktisk helt ret, konkluderer Lars Engberg-Pedersen.

"Udviklingsbistanden bliver brugt til mange forskellige ting, både nødhjælp, længerevarende udviklingsprojekter og miljøindsatser. Regeringen har sat 2,5 milliarder kroner af til den del af budgettet, der hedder ‘humanitær bistand’. De penge går blandt andet til nødhjælp til flygtningelejre. Og det er mere, end vi tidligere har brugt," siger han.

Fordelingen af pengene i udviklingsbistanden kan læses i "Regeringens udviklingspolitiske prioriteter 2018".

 

Bruttonationalindkomst (BNI) er en betegnelse for et lands samlede indkomst. Mens bruttonationalproduktet (BNP) dækker over et lands samlede produktion inden for landets grænser, inkluderer BNI også formueindkomster fra udlandet, for eksempel renter og udbytter, og lønninger indtjent i udlandet. BNI bruges ofte som beregningsgrundlag for medlemslandes bidrag til internationale organisationer, for eksempel EU.

 

Kilde: Den Store Danske

 

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023