Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Er det mere sikkert at føde på et hospital end hjemme?

Faktatjek 16. okt 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet

Antallet af hjemmefødsler i Danmark er næsten tredoblet siden 2013, og i 2016 kom 1.718 babyer til verden i hjemmet. Men risikoen for dødfødsel og hjerneskade er større ved hjemmefødsler, mener Thomas Larsen, som er formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi og ledende overlæge på fødeafdelingen på Aalborg Universitetshospital.

"Der kan vi kun henholde os til nogle store engelske studier, og det er egentlig de studier, der har sat hele den her debat i gang. Og der kan vi se, at det er cirka én til to per tusind fødsler, som får en svær hjerneskade eller går til, i forhold til hvis man havde født inde på et hospital," sagde Thomas Larsen til radio24syv d. 1. september i år.

Men det engelske studie, som han taler om, viser faktisk ingen sammenhæng mellem at føde hjemme og få et dødt barn eller et barn med en hjerneskade. Det viser et faktatjek, som Detektor har lavet.

Tallene i undersøgelsen er nemlig for små til at være statistisk underbyggede. Det fortæller en af forskerne bag den engelske undersøgelse fra 2011.

"Vi har intet bevis for, at babyer som fødes på hospitalet i stedet for hjemme har større sandsynlighed for at overleve," siger Peter Brocklehurst, professor i epidemiologi ved Birmingham Universitet til Detektor.

Sammenligner død med en brækket skulder

Undersøgelsen måler på otte forskellige konsekvenser for 19.551 hospitalsfødsler og 16.553 hjemmefødsler. De otte konsekvenser er: Svær hjerneskade, mild hjerneskade, dødfødsel, død inden for én uge, en brækket skulder, lungeproblemer, brækket kraveben og overrevet nerve. Heraf er 151 berørt af én af de konsekvenser, som studiet undersøger.

Men hjerneskade og dødfødsel er altså kun to ud af otte konsekvenser, og samtidig er der ingen signifikante forskelle mellem hospitalsfødende og hjemmefødende. Derfor kan Thomas Larsen ikke konkludere, som han gør.

Men faktisk viste studiet en forøget risiko ved at føde hjemme for én enkelt gruppe, nemlig de førstegangsfødende.

"I dette specifikke studie var risikoen ved hjemmefødsler forøget for kvinder, der var førstegangsfødende. Det er fair at sige, at den overordnede risiko for førstegangsfødende i hjemmet var lav, men det var en signifikant forskel i forhold til førstegangsfødende, der planlagde hospitalsfødsel", siger Peter Brocklehurst til Detektor.

Formanden rokker sig ikke

Formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Thomas Larsen, som i første omgang kom med påstanden, vil ikke stille op til interview i Detektor. Han svarer i stedet på mail:

"De præcise estimater for den øgede risiko ved hjemmefødsel vil variere fra population til population, men pointen er, at der vil være (sjældne) tilfælde, hvor alvorlige skader vil kunne undgås, hvis man føder på hospitalet. Intet studie bruges alene, heller ikke det engelske ’Birthplace in England’, men studierne kan bruges samlet til at hjælpe med anslå det område risikoen ligger indenfor. Det kræver selvfølgelig statistisk viden, men også viden om den videnskabelige og kliniske sammenhæng. Vi skal som sundhedsfaglige sikre, at kvinderne og deres partneres valg træffes på et så velinformeret og neutralt værdigrundlag som muligt, så de tager den beslutning der er rigtig præcist for dem", skriver Thomas Larsen til Detektor.

Læs hele Detektors faktatjek her.

Det kan også gå helt galt, når politikere selv laver regnestykker. Senest kludrede en borgmesterkandidat fra Varde i tal om skat.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet
Opdateret 20. dec 2023