Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Faktatjek 31. jan 2019  -  4 min læsetid
This describes the image

Magnus Landin, Niklas Landin, Mikkel Hansen, Rasmus Lauge og Jannick Green er blandt de håndboldspillere, som du i øjeblikket kan finde mere end én gang på Facebook.

Svindlere forsøger nemlig at lukrere på håndboldherrernes VM-sejr ved at oprette falske facebooksider i spillernes navne på det sociale medie, advarer Forbrugerrådet Tænk.

en af de mange facebooksider, der misbruger Magnus Landins navn, er der lagt et billede op af VM-pokalen med en følgetekst, som håndboldspilleren selv næppe kunne finde på at skrive:

"Hvor mange likes kan denne pokal få?" står der i opslaget.

I skrivende stund har det ene opslag fået 15.000 likes, over 4.300 delinger og over 300 kommentarer.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

 

Andre opslag på siden har endda fået op til 15.000 delinger.

Og kigger man ned over kommentarerne, så er det tydeligt, at mange facebookbrugere ikke er klar over, at det slet ikke er deres håndboldidoler, der ejer siderne.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

En af de mest populære falske facebooksider påstås at tilhøre håndboldprofilen Mikkel Hansen. Svimlende 80.000 danske facebookbrugere følger den falske side.

 

Og igen er tendensen den samme. Opslagene får ofte flere tusinde reaktioner, kommentarer og delinger. Samtidig er følgeteksterne til opslagene skrevet i et personligt sprog. Det er med til at overbevise os alle om, at det rent faktisk er Mikkel Hansen, der sidder bag tasterne.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

 

Billedet i opslaget har Mikkel Hansen dog delt på et socialt medie, nemlig på hans - ægte - instagramprofil.

Falske facebooksider kan være en god forretning

Der er en helt særlig grund til, at ukendte bagmænd udnytter den enorme interesse for håndboldherrerne efter deres VM-sejr i søndags. Og den handler - oftest - om at tjene penge.

På sigt har fupmagerne nemlig mulighed for at spamme facebookbrugerne, der følger de ’falske’ håndboldspillere, med for eksempel salg af ægte, tvivlsomme eller falske produkter, ligesom de kan lave fupkonkurrencer til de mange følgere, der er ført bag lyset.

Formålet kan i sidste ende være at lokke personlige oplysninger ud af facebookbrugere og stikke snablen ned i deres bankkonto.

Lige nu kan bagmændene dog ikke tjene penge på fupsiderne. Men i første omgang handler det også om, at få flest mulige facebookbrugere til at følge de falske profiler og reagere på opslagene.

I princippet kan profilen også bruges til at sprede politiske budskaber lynhurtigt og enkelt. Der kan også være tale om særligt engagerede fans, der bare gerne vil hylde deres idoler.

 

 

Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund.

 

 

Håndboldorganisationer jagter de falske sider

"Jeg synes, at det er helt uanstændigt at udnytte den eufori, der har været omkring den her fantastiske præstation fra vores landshold," siger Morten Stig Christensen, der er generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, om de falske sider.

Han understreger, at Dansk Håndbold Forbund er klar til at hjælpe spillerne med at få lukket de falske sider.

"Hvis vi bliver gjort opmærksom på de her ting, vil vores kommunikationsafdeling selvfølgelig prøve at gøre noget ved det både ved at kontakte de sociale medier, hvor det foregår, men også ved at tage fat i de specifikke spillere, som måske ikke er opmærksomme på, at det foregår."

Morten Stig Christensen kommer derfor også med en kærlig opfordring til landsholdsspillerne.

"Alle spillerne er blevet endnu mere kendte efter det her verdensmesterskab, og nogle af dem er jo nærmest et brand i sig selv. De skal være meget mere opmærksomme på, at de ikke bliver udnyttet," lyder opfordringen var generalsekretæren.

 

 

Direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

 

 

Hos Håndbold Spiller Foreningen er de også opmærksomme på problemet.

"Vi synes selvfølgelig ikke, at det er okay, at nogen slår plat på spillernes brand og udnytter dem på den her måde, men det er desværre ikke et nyt fænomen," Michael Sahl Hansen, der er direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

Foreningen oplever, at de falske profiler oftest har karakter af fansider med et indhold, der hylder håndboldspillerne og deres præstationer. Foreningen gør, hvad de kan for at lukke de falske profiler ned og er også klar til at tage hårdere metoder i brug, hvis det skulle blive nødvendigt.

"Hvis en virksomhed bruger en spiller til at reklamere for deres produkt uden at have tilladelse til det, så beder vi dem betale for det, når vi opdager det," siger Michael Sahl Hansen.

Sådan spotter du falske facebookprofiler

Det er ikke helt så let at gennemskue, om en facebookprofil nu også tilhører den person, som den giver sig ud for. Der er dog et enkelt meget klart signal, nemlig et lille blåt v-tegn lige til højre for facebookbrugerens navn og på profilbilledet.

 

 

Med en lille blå cirkel og et V-tegn ved siden af navnet bekræfter Facebook, at en facebookside rent faktisk tilhører den person, som fremgår. Skærmbilledet her er hentet fra Niklas Landins officielle side på det sociale medie.

 

 

Det tegn kalder Facebook selv for et ‘verificeringsbadge’, der bekræfter, at der er tale om en ægte konto tilhørende den offentlige person, den berømthed eller virksomhed, som fremgår på siden.

Derudover kan du for eksempel stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Er profilen oprettet fornylig? Det første opslag på den side, der giver sig ud for at tilhøre Magnus Landin, er slået op for to uger siden. Hvis en facebook side har få opslag, så kan der være tale om et fupnummer.
     
  • Opfordres der i opslagene på siden igen og igen til at dele, ’synes godt om’ et opslag eller tagge din facebookvenner? Hvis ja, så er det også sandsynligt, at siden er falsk eller ikke har reelle hensigter. Netop opfordringer til at dele og like bruges for eksempel igen og igen i falske konkurrencer på Facebook.
     
  • Har siden meget få følgere? Ofte vil en ægte facebookside have mange følgere, men som det er tilfældet med facebooksiden med Mikkel Hansen, så er det alligevel ikke et sikkert tegn på en falsk side.
     
  • Hvor mange oplysninger kan du finde om siden? Når man opretter en facebookside kan man give en lang række oplysninger om personen eller virksomheden bag siden. Hvis det er sparsomt med sådanne baggrundsoplysninger, kan der være tale om en hastigt oprettet side, der skal bruges til svindel.

Har du set flere falske facebooksider med håndboldspillerne eller andre kendte, så tip os på tip@tjekdet.dk eller på siden, du finder ved at klikke her.

LÆS OGSÅ: Tusindvis af danskere snydt af fupkonkurrence om et hus på hjul

LÆS OGSÅ: Hvorfor står der altid DEL, LIKE, TAG DINE VENNER i konkurrencer på Facebook?

LÆS OGSÅ: Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

LÆS OGSÅ: Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023