Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Googler vi skilsmisse særligt meget under coronakrisen? Nej, ikke mere, end vi plejer

Faktatjek 16. apr 2020  -  3 min læsetid
This describes the image

Fostrer coronakrisens karantænetid mon en stigning i skilsmisser? Små gnidninger i parforholdene kunne jo vokse sig store, når man er mere eller mindre tvunget til at gå op ad hinanden dagen lang.

En del af svaret har et par danske medier givet tidligere på måneden.

Ekstra Bladet kunne i artiklen "Håndsprit og skilsmisse: Det googler vi under coronakrisen" fortælle, at danskerne fra den første til den anden uge i coronanedlukning googlede ‘skilmisseadvokat’ 120 procent mere. ‘Skilsmissepapirer’ søgte vi hele 170 procent mere efter hos søgemaskinen Google.

De samme tal giver netmediet Zetland anledning til at skrive, at det indespærrede hjemmeliv "ser ud til at tære på parforholdene rundtom i Danmark".

Begge medier angiver analysebureauet Analyse & Tal som kilde til søgetallene.

Men faktisk lader danskerne slet ikke til at være så ivrige efter at google forskellige skilsmisseord under karantænetiden, som de tal, bureauet har gravet frem, giver indtryk af.

For går man længere tilbage og kigger på, hvor meget vi søgte efter de samme ord før virustiden, er forskellen svær at få øje på.

Lige så eftersøgt tidligere

Bag tallene står analysebureauet Analyse & Tal, der for Ekstra Bladet har undersøgt, hvor meget vi googler en masse forskellige ord under coronakrisen.

For eksempel skulle ‘hvordan laver man håndspritgele’ være googlet hele 3.100 procent mere i den anden uge af coronanedlukningen – altså fra 20. til 27. marts – sammenlignet med ugen før.

Det er værktøjet Google Trends, der kan fortælle, hvor stor interessen er for forskellige ord i søgemaskinen. Dog oplyser værktøjet ikke, præcis hvor mange gange der er blevet søgt på for eksempel skilsmisseadvokat i de forskellige uger.

I stedet kan man på en graf aflæse, hvor stor interessen har været for et søgeord i forhold til tidligere eller i forhold til andre søgeord.

Med Google Trends kan man altså slet ikke få at vide, hvor mange gange i antal, at danskerne har søgt på ‘skilsmisseadvokat’ eller ‘skilsmissepapirer’ i nedlukningens anden uge. Men man kan se, at interessen har været større end i ugen før.

Og kigger man længere tilbage er interessen for netop de ord umiddelbart lige så stor på andre tidspunkter af det forgangne år.

For eksempel har danskerne søgt på ordet ‘skilsmisseadvokat’ mindst lige så meget i februar som i marts, hvor landet blev lukket ned.

Tallene i Ekstra Bladets artikel, som altså også har fundet vej til Zetland, er for så vidt gode nok. Det fremgår bare ikke hos nogle af medierne, at danskerne for tiden ikke googler ‘skilsmisseadvokat’ og ‘skilsmissepapirer’ mere, end de gjorde på adskillige andre tidspunkter før coronakrisen.

Artiklen fortsætter under figurerne.
Søgeinteressen for ordet 'skilsmisseadvokat' på søgemaskinen Google i perioden 16. april 2019 til 16. april i år. Flere gange i løbet af det forgangne år er der søgt mere efter skilsmisseadvokat, end der er gjort under coronakrisen.

 

Søgeinteressen for ordet 'skilsmisse papirer' på søgemaskinen Google i perioden 16. april 2019 til 16. april i år.

 

Søgeinteressen for ordet 'skilsmisse' på søgemaskinen Google i perioden 16. april 2019 til 16. april i år. Ifølge Google Trends bliver der søgt langt mere på 'skilsmisse' end på ordene skilsmisseadvokat og skilsmissepapirer. Men heller ikke interessen for 'skilsmisse' har de seneste uger været større end på flere andre tidspunkter det seneste år.

Analysebureau beklager

I en mail skriver Sarah Steinitz, partner og analytiker hos Analyse & Tal, at hun ærgrer sig over, at analysebureauet ikke har undersøgt, hvor meget de forskellige ord blev googlet før coronakrisen.

"Søgninger på ‘skilsmissepapirer’ og ‘skilsmisseadvokat’ ser ud til at fluktuere (svinge op og ned, red.) hen over året, og det er en mulighed, at skilsmissesøgningerne ikke har noget med coronakrisen at gøre. Vi arbejder grundlæggende for at skabe viden og forståelse, og vi er enige i, at vores søgninger med fordel kunne have været holdt op imod et længere tidsinterval for at få det større perspektiv. Det var en fejl og ikke ordentligt gennemtænkt fra vores side. Vi vil derfor gerne beklage, hvis vores tal er blevet tolket, som om coronakrisen fører til flere skilsmisser eller dårlige parforhold. Det kan vi ikke se af tallene. Vi kan udelukkende se, at antallet af danskere, som søgte på disse emner, steg kortvarigt efter nedlukningen," skriver Sarah Steinitz i en mail.

TjekDet har henvendt sig til både Ekstra Bladet og Zetland og gjort opmærksom på, at Analyse & Tal indrømmer, at skilsmissesøgningerne ikke var "ordentligt gennemtænkt". Men ingen af medierne har fundet anledning til at ændre eller nuancere søgetallene i artiklerne.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023