Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

Faktatjek 18. jun 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet

"Du må for alt i verden ikke ringe til din voicemail, hvis der ligger en besked fra et specifikt nummer fra Storbritannien. Det er nemlig en falsk voicemail, der lænser din konto for penge, når du aflytter den", lyder advarslen i et opslag på Facebook.

"Ny metode de banditter bruger er altså at oprette en falsk voicemail. DEL gerne så andre ikke bliver snydt!!!," fortsætter advarslen.

Opslaget blev delt første gang i 2015 men har altså fået en renæssance og deles igen på livet løs. I skrivende stund er advarslen delt mere end 84.000 gange, og budskabet har endda indfundet sig på flere hjemmesider, hvor man kan anmelde telefonnumre for mulig svindel.

TjekDet har ikke kunnet hverken be- eller afkræfte, om det specifikke telefonnummer i advarslen er involveret i telefonsvindel. TDC oplyser dog, at de har blokeret telefonnummeret på deres netværk, mens andre netværksudbydere, heriblandt Telenor, ikke har blokeret for nummeret på deres netværk.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er opslaget, hvor der advares imod et britisk nummer. Selvom det er uvist, om nummeret har været involveret i svindel, er forløbet en velkendt svindelmetode, siger ekspert. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Men uanset om det specifikke nummer er relateret til telefonsvindel eller ej, så er voicemail-metoden velkendt hos Torben Rune, der er ekspert i den danske telebranche.

"Det er en ualmindelig lusket og ubehagelig form for fusk og fup, og det er noget, man som forbruger skal være meget opmærksom på," siger han.

"En ulækker metode"

Selvom det vidt delte opslag er formuleret en smule knudret, og det derfor er svært at tyde, helt præcist hvordan svindlen angiveligt er forløbet, så har Torben Rune et bud på, hvad der kan være sket for personen bag advarslen.

Han forklarer, at denne type svindel oftest starter med, at man modtager et opkald, som man ikke når at besvare. Og det er en del af hele fidusen.

"For så sender svindleren en SMS til din mobiltelefon med et link, hvor der står, at der ligger en voicemail til dig. Når man trykker på linket – uvidende om, at det ikke er ens telefonsvarer – ringer den op til et overtakseret nummer, og så kan ens konto blive lænset," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Torben Rune er uddannet civilingeniør fra DTU med speciale i kommunikation og computerteknologi. Han har i mange år arbejdet som konsulent indenfor telekommunikation og er tidligere medlem af Telepolitisk Udvalg under Dansk Industri. (Foto: Torbenrune.dk)

Og svindelnummeret er effektivt, netop fordi der står, at det er en besked fra telefonsvareren.

"Det, der er problemet ved den her fuskemetode, er, at man måske ikke ved, at man ringer tilbage til noget, der kunne være svindel. Man er måske i den tro, at det er ens telefonsvarer," forklarer han.

Vær påpasselig

I advarslen på Facebook, bliver der taget udgangspunkt i et udenlandsk telefonnummer, og det er da også her risikoen er størst. Men det kan i teorien også lade sig gøre at blive svindlet, selvom nummeret er dansk.

"Det kan sagtens fungere med et dansk nummer også. Men der er nogle grundregler for danske numre. Dem, der starter med 90, skal man være forsigtig med. Et overtakseret dansk opkald, vil nemlig altid starte med 90," forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er den nationale nummerplan. Den skal læses sådan, at det første ciffer i et telefonnummer skal findes i kolonnen til højre. Det andet ciffer skal findes i kolonnen øverst. Hvis et nummer starter med 90, ender vi derfor nederst i venstre hjørne, hvor der står "Overtakserede tjenester". (Foto: Energistyrelsen)

Men uanset om nummeret er dansk eller udenlandsk, slår Torben Rune fast, at man i høj grad bør undgå at ringe til telefonnumre, trykke på links eller andre ting, man ikke har kendskab til.

"Man har nemlig ikke en jordisk chance for at vide, om det er svindel eller ej".

Fordi det kan være svært at skelne mellem en besked fra en svindler og en besked fra telefonsvareren, har Torben Rune en klar anbefaling.

"Tøm altid din telefonsvarer ved at ringe direkte til den. Alternativt kan man holde et-tallet nede på de fleste telefoner, så ringer den selv op," siger han.

Hvem tilhører telefonnummeret?

Da kædebrevet var på en viral rundtur for nogle år tilbage, forsøgte TjekDet faktisk at ringe op til det nummer, som oplyses i opslaget, og som TDC altså har blokeret. Og modsat vores forventninger, fik vi faktisk hul igennem. Men tilsyneladende ikke til en svindler.

Vi fik derimod en behagelig samtale med en engelsktalende mand, der dengang havde ejet mobiltelefonnummeret i 7-8 år. Og så morede han sig i øvrigt over, at lige netop hans telefonnummer cirkulerer blandt danske facebookbrugere.

Men ifølge Torben Rune, kan der dog være en forklaring. Han gætter på, at svindleren kan have andre numre som maskering.

"Nummeret, man ringer til, kan jo være viderestillet til et andet nummer. Altså til den her ældre mand, som ikke aner noget som helst. Så man ringer altså til svindlerens nummer, hvormed kontoen bliver lænset, mens opkaldet ender hos den ældre britiske mand," siger han.

Det virker dog usandsynligt i lige præcis dette tilfælde, da TjekDets opringning til nummeret dengang altså ikke kastede en stor regning af sig.

TjekDet har igen forsøgt at ringe op til nummeret, men uden svar og uden en lænset konto.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023