Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har George Floyd gennembanket denne gravide kvinde?

Faktatjek 18. jun 2020  -  3 min læsetid
This describes the image

"Aracely Henriquez blev kidnappet og brutalt banket af George Floyd og hans fem medskyldige."

Sådan står der skrevet i et opslag på engelsk, der nu bliver delt blandt danske facebookbrugere.

Opslaget peger på, at George Floyd, der i slutningen af maj mistede livet efter en hårdhændet politianholdelse i den amerikanske by Minneapolis, ikke er den engel, han angiveligt bliver ophøjet til.

For med nogle kumpaner skulle George Floyd have gennembanket kvinden på billedet, Aracely Henriquez. Ovenikøbet skulle hun have været gravid under overfaldet, og George Floyd skulle ifølge opslaget have truet med at slå Aracely Henriquez’ spædbarn ihjel.

Selv om George Floyd i 2007 ganske vist blev anholdt for et væbnet hjemmerøveri hos Aracely Henriquez, så har opslaget ikke helt styr på omstændighederne.

Desuden er kvinden på billedet slet ikke Aracely Henriquez, men en amerikansk kvinde boende i Spanien, om som intet har med George Floyd at gøre.

Artiklen fortsætter under billedet

Opslaget om George Floyd skulle have gennembanket kvindet på billedet er delt adskillige tusinde gange i USA og florerer nu også i Danmark. (Skærmbillede fra Facebook)

Mere til historien

I 2007 blev George Floyd faktisk anholdt og sigtet for bevæbnet røveri mod en kvinde med navnet Aracely Henriquez. Men politirapporten anfører intet om, at Aracely Henriquez skulle være gravid, eller at George Floyd skulle have truet med at slå hendes spædbarn ihjel.

Ifølge politirapporten forløb hændelsen således:

Aracely Henriquez og Angel Negrete er hjemme med et spædbarn, da der bliver banket på døren. Aracely Henriquez kigger ud ad vinduet og får øje på en mand i blå uniform, der hævder at være fra vandselskabet.

Da hun åbner døren, indser hun, at manden lyver, og forsøger at smække døren i. Men det lykkes manden i den blå uniform at holde døren åben. Imens ruller en sort Ford op foran huset. Fem mænd stiger ud og bevæger sig mod huset.

Den største af mændene, som viser sig at være George Floyd, tvinger sig vej ind i huset og holder en pistol mod Aracely Henriquez’ mave. Herefter endevender George Floyd huset for penge og stoffer, mens en af George Floyds bevæbnede kumpaner holder øje med beboerne.

Artiklen fortsætter under billedet

Politirapporten, der beskriver forløbet med røveriet hos Aracely Henriquez.

Kumpanen slår Aracely Henriquez i hovedet og i siden med sin pistol, i det hun råber efter hjælp.

Mændene forlader angiveligt hjemmet med nogle smykker og flygter igen i den sorte Ford.

Tre måneder senere stopper politiet i byen Houston i delstaten Texas netop den Ford, og det er George Floyd, der kører den på det tidspunkt.

George Floyd, der er godt to meter høj, bliver herefter identificeret som den største af de seks mænd og som den, der pegede en pistol mod Aracely Henriquez’ mave. Men manden, der bankede Aracely Henriquez, er angiveligt en anden end George Floyd, lyder det i politirapporten.

Helt galt billede

Opslaget, der florerer på sociale medier, har altså ikke fået helt træf på de egentlige omstændigheder ved røveriet hos Aracely Henriquez.

Og helt galt er det gået for personen bag opslaget i forsøget på at afbilde den forslåede amerikanske kvinde.

Kvinden på billedet er nemlig en amerikansk kvinde med navnet Andrea Sicignano, som er bosat i Spanien.

Ifølge den spanske avis El País blev hun angrebet, banket og voldtaget af en mand i december 2018 i Aluche-kvarteret, som ligger syd for Madrid.

Den på det tidspunkt 27-årige studerende lagde billeder af sig selv på Facebook, hvor hun i den grad ser forslået ud. Et af billederne går igen i opslaget om George Floyd og Aracely Henriquez.

I weekenden lavede Andrea Sicignano endnu et facebookopslag om, at billedet af hende bliver misbrugt.

"Mit billede bliver for tiden brugt som politisk propaganda for at få folk til at mene, at George Floyd fortjente at dø. Jeg væmmes og føler mig ydmyget, ikke på egne vegne, men på mit lands vegne," skriver hun.


Andrea Sicignano opfordrer alle, der støder på opslaget om hende og George Floyd, til at anmelde det. (Skærmbillede fra Facebook)

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 11. okt 2021