Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Hillary Clintons medarbejdere deltaget i satanistiske ritualer?

Faktatjek 22. nov 2016  -  3 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

 

Udlægger den danske teolog og debattør Iben Thranholm en forkert virkelighed, når hun i et videoindslag på den danske web-tv-station NewsPeek Networks Facebookside siger, at den amerikanske forhenværende præsidentkandidat Hillary Clinton er interesseret i dæmoner, og at hendes folk er involveret i satanistiske ritualer? Det har Radio24syv forsøgt at undersøge.

Iben Thranholm oplyser i videoen, der er lagt på NewsPeeks Facebookside den 5. november, at hun står foran Washington Memorial. I baggrunden ses dog the Washington Monument. Hendes første påstand handler om, at Clintons kampagneleder, John Podesta, der ifølge emails, som Wikileaks har lækket, har deltaget i en middag med satanistiske ritualer.

"Der er kommet endnu flere Wikileaks-afsløringer. Hertil morgen læste jeg nogle ret forfærdende nyheder omkring Wikileaks, som sikkert ikke har været i danske medier. Og det er, at Hillarys kampagneleder John Podesta, der måske er indblandet i sataniske ritualer, " siger Iben Thranholm i videoen og fortsætter:

"Man har fundet ud af, at han har været inviteret til en middag i New York, som er det, man kalder Spirit Cooking, og det var han meget interesseret i at komme med til. Spirit Cooking er et satanistisk ritual, hvor man blander menstruationsblod, urin og sæd og brystmælk i en blanding. Og så skær man et sår i fingeren, og så maler man så med de kropsvæsker. Det var en artsperformancekunster, der stod for ceremonien, der hedder Marina Abramovic. Og det er sådan, at hvis det er et ritual, der bliver udført på et museum, så har det ikke samme åndelige betydning. Men det her var til en privat middag, og derfor er der altså noget der tyder på, at Hillarys folk er indblandet i satanistiske ritualer," lyder den første påstand.

Radio24syvs reporter fortæller, at de omtalte Wikileaks-emails rigtig nok eksisterer, men det var ikke John Podesta, der modtog en invitation til at deltage i middagen, men derimod hans bror, Tony Podesta. Han har videresendt invitationen til sin bror, men ifølge Radio24syv, er der i Wikileaks mailsamling ikke noget, der tyder på, at John Podesta har svaret på invitationen.

John Podesta har i øvrigt i et lignende faktatjek, som Washington Post har lavet, afvist at have deltaget i middagen.

Og Spirit Cooking er i virkeligheden et kunstprojekt, som Marina Abramovic altså står bag. Radio24syv har talt med galleriejer Jacob Samuel, der tidligere har arbejdet sammen med Abramovic omkring et Spirit Cooking-projekt. Han fortæller, at Spirit Cooking er et kunstnerisk projekt, der på ingen måde har forbindelse til djævletilbedelse.

"Enhver, der læser det her, vil kunne se, at der er en vis portion humor involveret. At nogen vil tolke det her som djævletilbedelse er fuldstændig latterligt. Det har intet at gøre med religion. Hvis man ser sådan på det, så er man ude efter at skabe problemer. Så finder man helt bevidst på løgne for at skade andre. I det her tilfælde en politisk kandidat, " siger Jacob Samuel blandt andet til Radio24syv.

I radioens indslag behandles også Iben Thranholms påstand om, at FBI-agenter har sagt, at Clinton repræsenterer anti-kristus, og at hun skulle være besat af dæmoner. Avisen the Guardian omtaler rigtignok FBI, men kun, at der er tale om et udsagn fra en enkelt i øvrigt anonym agent.

Iben Thranholm sagde i første omgang ja til at deltage i indslaget, men trak – ifølge radiostationen – senere sit tilsagn tilbage. Heller ikke NewsPeeks redaktør, Jeppe Juhl, ønsker at kommentere indslaget, som han mener må stå for Iben Thranholms egen regning.

Påstandene om Hillary Clinton og hendes medarbejderes "okkulte interesser", som Iben Thranholm henviser til, har cirkuleret længe på hjemmesider og sociale medier. De er tidligere blevet undersøgt af blandt andet faktatjeksitet Snopes.com og Washington Post. Begge medier har erklæret dem for falske.

Hør hele indslaget hos Radio24syv her.

 

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023