Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har københavnere dårligere arbejdsmoral end jyder?

Faktatjek 7. dec 2016  -  4 min læsetid
Tjekdet

 

 

tjekdet tjek det påstand

"... arbejdsmoralen og disciplinen er i gennemsnit højere i Jylland end i København, hvilket helt konkret kan læses i et lavere fravær"

Citat: Carsten Kissmeyer (V), borgmester, Ikast-Brande Kommune, i en artikel om udflytning af statslige arbejdspladser. Information den 1. december.

tjekdet tjek det falsk

Der er ikke forskningsmæssigt belæg for at sige, at københavnere skulle have en lavere arbejdsmoral og disciplin på arbejdsmarkedet end jyder. Selv om sygefraværet på arbejdsmarkedet rigtig nok er højere øst for Storebælt, så afviser eksperterne, at arbejdsmoral og disciplin "helt konkret kan læses i et lavere fravær". Den sammenligning kan man ikke drage.

 

 

Alt for mange nytilflyttede københavnertyper er ikke nødvendigvis noget, man skal ønske sig i Ikast-Brande. Det siger Carsten Kissmeyer (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune, i en artikel i avisen Information, der handler om udflytningen af statslige arbejdspladser.

35 af arbejdspladserne er rykket til Ikast, hvor Patent- og Varemærkestyrelsen har fået et kontor.

"Skal jeg være lidt fræk, så kan man sige, at arbejdsmoralen og disciplinen i gennemsnit er højere i Jylland end i København, hvilket helt konkret kan aflæses i et lavere jysk fravær," siger han til Information.

Men kan man konkludere, at københavnerne har en dårligere arbejdsmoral end jyderne, fordi de har højere sygefravær?

Det mener seniorforsker ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Thomas Lund, at man ikke nødvendigvis kan sige.

"Det er en påstand. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at det er sådan, men der findes ikke noget forskningsmæssigt belæg for, at det hænger sådan sammen", forklarer han.

Sjællændere har mest fravær

Niels Westergaard-Nielsen, professor på CBS, mener heller ikke, at påstanden om, at jyder har en højere arbejdsmoral, kan bakkes videnskabeligt op.

"Der findes ikke nogen mål, der siger noget om det. Det er lidt som religiøsitet. Man kan tro på det, eller man kan lade være. Men der er til gengæld noget om det med sygefraværet," siger han.

Tendensen er da også, at jo længere vest på i landet, man bor, jo færre sygedage har man. I hvert fald hvis man er offentlig ansat. Det viser tal fra Kommunernes Lønregister (KRL), der registrerer fraværsstatistik for de ansatte i landets kommuner og regioner.

Ni ud af de ti kommuner, vi finder i toppen på listen over flest sygedage pr. fuldtidsansat, ligger øst for Storebælt – og af dem er fem en del af Region Hovedstaden. I alle ti kommuner ligger antallet af sygefraværsdage et godt stykke over landsgennemsnittet på 5,2 procent.

Den kommune, hvor de ansatte har flest fraværsdage er dog Læsø, der ligger i Region Nordjylland.

Især storbyboere melder sig oftere syg

"Der er et storbyfænomen, at man går mindre på arbejde, hvis man er bare lidt syg. Det har jo noget at gøre med den generelle arbejdsmoral, men det er ligeså meget virksomhedskulturbestemt," forklarer Niels Westergaard-Nielsen.

Thomas Lund mener også, at flere sygemeldinger er et storbysfænomen, men at der ikke er tale om "pylrethed".

"Der er mere sygefravær i de københavnske kommuner, end når man kommer længere ud i provinsen. Men det kan have noget at gøre med, hvad er det for et klientel, man håndterer, hvis man arbejder borgernært i den kommunale sektor. Man ophober en social elendighed i storbyerne, og det kan smitte af på medarbejdernes sygefravær."

Men på trods af de geografiske forskelle, mener Thomas Lund, at man ikke kan lave en direkte kobling mellem sygefravær og arbejdsmoral, som Carsten Kissmeyer (V) gør i Informations artikel.

"Der findes undersøgelser, der viser, at der er nogle variationer ind over geografien, men at det har noget med arbejdsmoral at gøre, det er der ikke noget forskningsmæssigt belæg for at sige. At "jyden, han er stærk og sej", det er og bliver altså en påstand," siger Thomas Lund.

Borgmester er fint tilfreds med, at københavnere ikke flytter med

Carsten Kissmeyer (V) står fast ved, at han ikke bliver er ked af det, hvis københavnerne ikke flytter med de statslige arbejdspladser, der rykkes til provinsen. Tværtimod øger det kun produktiviteten, hvis det er lokale, der får de nye job, mener han.

"Indtil videre har vi ikke haft svært ved at skaffe medarbejdere, og det, vi tidligere har set ved udflytninger er rent faktisk, at vi får en større produktivitet pr. medarbejder."

Han mener, at mængden af sager, man får behandlet pr. medarbejder, er større, og at det blandt andet spejles i et lavere fravær. Her henviser han også til fraværsstatistikkerne fra landets kommuner. Og påpeger, at fraværet i København bare er højere.

Til hvorvidt han virkelig mener, at antallet af københavneres fraværsdage og arbejdsmoral hænger direkte sammen siger han:

"Jamen det kan man jo altid diskutere. Men man kan i hvert fald sige, at da man rykkede arbejdspladser den anden vej, særligt efter kommunalreformen hvor flere styrelser blev centraliseret i København, da havde man jo ikke den her diskussion."

Sat på spidsen er forskellen på fraværet i København - forstået som Københavns Kommune - og i Ikast-Brande Kommune, hvor Carsten Kissmeyer (V) selv er borgmester, i øvrigt til at overse. I 2015 havde de ansatte i Københavns Kommune i gennemsnit 5,0 procent sygefravær. I Ikast-Brande Kommune var tallet 4,9 procent. En forskel på 0,1 procentpoint.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023