Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb?

Faktatjek 17. dec 2019  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

 

 

"Når vi kigger ud i verden – også i den nære del – så har de seneste terrorangreb været fra højreradikale og ekstreme miljøer."

Kilde: Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre, til TV 2 News.

Den seneste tids terrorangreb er både begået af højreradikale og militante islamister.

For godt to uger siden dræbte en formodet islamisk ekstremist to mennesker på London Bridge i England. Siden har islamiske grupper udført angreb i Afghanistan, Niger og Kenya.

Antallet af anholdelser forbundet med højreekstremistisk terrorisme er steget de seneste år, men truslen er fortsat størst fra militant islamisme, som også tegnede sig for størstedelen af alle terrorrelaterede dødsfald på verdensplan sidste år.

 

 

Onsdag i sidste uge foretog det danske politi ransagninger og anholdelser flere steder i landet. Ifølge politiet er baggrunden for aktionen mistanke om forberedelse af terrorangreb med militant, islamistisk motiv.

Men da Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, onsdag aften bliver spurgt af en TV 2-journalist, om ikke dagens aktion giver anledning til at være mindre åben overfor udlændinge, svarer han:

"Når vi kigger ud i verden – også i den nære del – så har de seneste terrorangreb været fra højreradikale og ekstreme miljøer," siger Morten Østergaard til TV 2 News.

Men den radikale gruppeformand tager fuldstændig fejl, når han påstår, at de seneste terrorangreb i verden er begået af højreradikale. Det fastslår Magnus Ranstorp, der forsker i terrorisme på den svenske Forsvarshøjskolen, overfor TjekDet.

"Morten Østergaard tager fejl, hvis man kigger på Europa, og han tager også fejl, når man ser på hele verden samlet," siger han.

Så sent som den 29. november - altså for godt to uger siden – var der eksempelvis en formodet islamisk ekstremist, der dræbte to med en kniv på London Bridge i den engelske hovedstad. Siden har de islamiske grupper Islamisk Stat, Al-Shabaab og Taliban udført angreb i Afghanistan, Niger og Kenya.

Artiklen forsætter under billedet

På både Twitter og Facebook kommenterede formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, på Morten Østergaards udtalelse til TV 2 News onsdag aften. (Screenshot: Facebook).

Henviser til norsk moské-skyderi

Da TjekDet spørger Radikale Venstres pressekontor, hvad Morten Østergaard baserer sin påstand på, lyder svaret:

"Konkret henviste Morten Østergaard til det skyderi, der var mod en norsk moske i august. Og det lægger sig i kølvandet på en generel stigning i antallet af højreekstremistiske angreb. Ligeledes skriver PET i sin årsrapport fra 2018, at truslen fra højreekstremistiske miljøer er i stigning."

Men der har skam været islamisk motiveret terror både i verden og Europa, siden den handling Morten Østergaard henviser til, hvor norske Philip Manshaus affyrede skud i en moské i byen Bærum uden for Oslo den 10. august i år.

Og læser man PET’s årsberetning fra 2018, som den radikale gruppeformand også refererer til, så står der sort på hvidt, at "terrortruslen mod Danmark og danske interesser udgik også i 2018 primært fra militant islamisme."

I beretningen kan man videre læse, at Center for Terroranalyse i starten af 2018 vurderede, at der i Danmark er en "begrænset terrortrussel" fra personer i højre- og venstreekstremistiske miljøer.

Ifølge Manni Crone, der forsker i terrorisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er Morten Østergaards udtalelse "upræcis".

"Selvfølgelig har der også på det seneste været terrorangreb begået af islamister som for eksempel det seneste angreb i London," skriver Manni Crone i en mail til TjekDet.

Ifølge hende ville det have været mere præcist, hvis gruppeformanden havde sagt, at der over det seneste år er sket en stigning i antallet af højreradikale terrorangreb.

PET bemærker da også i sin årsberetning, at der særligt blandt personer med højreekstremistiske sympatier findes en "øget kapacitet og/eller adgang til våben samt hensigt til voldsanvendelse".

Artiklen fortsætter under grafikken

 

 

Tryk på kortet herunder for at få information om de terrorangreb, der er begået i 2019. Kortet er udarbejdet af Esri, der udvikler programmer til at lave digitale landkort. Dataene, der danner grundlag for kortet, er crowdsourcede og kan derfor indeholde fejl og mangler, ligesom de ikke tager udgangspunkt i en fast definition på terror.

Tryk på i'et i øverste højre hjørne for mere information.

De seneste rapporter fra Europol og amerikanske IEP opgør kun terrorangreb til og med 2018.

<0.5><>

 

 



Opdateret 20. dec 2023