Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Faktatjek 18. nov 2019  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • På sociale medier får supermarkedskæden Aldi kritik for at have erstattet deres klassiske julemedister med en vintermedister.

  • Men Aldi har ikke droppet julemedisteren. Den forhandles ved juletid og adskiller sig fra vintermedisteren ved at indeholde blandt andet allehånde, oplyser supermarkedskæden.

     

  • En gennemgang af Aldis tilbudsaviser viser desuden, at Aldi udover jule- og vintermedisteren også forhandler en forårsmedister, en sommermedister og en efterårsmedister afhængigt af årstiden. Sådan har det været i flere år.

Føtex, Ikea og endda en lille fynsk landsby oplever strid modvind på sociale medier, efter at vrede facebookbrugere har fået det skrupforkerte indtryk, at de tre har valgt at sløjfe ordet jul og i stedet bruge ordet vinter.

Nu stormer det også om supermarkedskæden Aldi, der især på Facebook får kritik for at have erstattet deres klassiske julemedister med en vintermedister.

Særligt ét bestemt vredesudbrud mod Aldis medister har fået facebookbrugerne til tasterne. Facebookbrugeren Henrik Hove kritiserer i et opslag butikskæden og opfordrer andre brugere til at dele budskabet. Det har mere end 11.000 facebookbrugere gjort.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, er også med i debatten om Aldis vintermedister. I et opslag på Facebook giver han udtryk for, at han mener, at der er en "ny og træls tendens", hvor ordet vinter erstatter ordet jul.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tjekdet
Henrik Hove udtrykker bekymring for, hvad juletræet mon skal hedde nu, hvor Aldi har afskaffet julemedisteren til fordel for en vintermedister. Et pyntet juletræ pryder hans opslag på Facebook. Peter Skaarup har i sit facebookopslag selv et eksempel på, at ordet vinter skulle erstatte ordet jul, nemlig Aldis vintermedister, som han vedlægger et billede af. Foto: Skærmbillede/Facebook

Men det er fuldstændig forkert, at Aldi skulle have droppet julemedisteren til fordel for en vinterudgave, siger Aldis kommunikationschef, Kristian Jessen.

"Vi har julemedister i Aldi og fejrer jul ligesom alle andre. Det er forskellige produkter med forskellige krydderier. Der er for eksempel allehånde i julemedisteren. Det er der ikke i vintermedisteren," siger han.

TjekDets gennemgang af Aldis tilbudsaviser viser også, at supermarkedets julemedister endda er på tilbud i øjeblikket. Desuden har Aldi i alt otte forskellige slags medisterpølser. Herunder fire årstidspølser med navnene forårsmedister, sommermedister, efterårsmedister og altså den ombruste vintermedister.

Vintermedister siden 2015

Henrik Hove deler sit udbrud mod Aldi med et billede af et juletræ og spørger, "Hvad det så skal hedde nu?", med henvisning til at "Julemedister nu hedder vinterpølse i Aldi."

Men Aldis vintermedister er slet ikke ny. Faktisk har den været at finde i Aldis køledisk i vintermånederne siden 2015. Julemedisteren er en klassiker, der går meget længere tilbage, siger Aldis Kristian Jessen.

Adskillige af de mange facebookbrugere, der har delt og kommenteret opslaget, mener, at Aldis vintermedister er udtryk for et knæfald for islam, da muslimer ifølge kommentarerne ikke holder af juleprodukter.

Henrik Hove mener da også selv, at Aldi med vintermedisteren laver om på den danske jul.

"Det er altså stadig Danmark, og her skal de fandeme ikke lave om på vores jul," skriver han og opfordrer alle – der holder af danske traditioner – til at dele budskabet.

Aldi afviser dog, at de skulle lave om på juletraditioner og drosle ned på juleriet i supermarkederne.

Er der mere eller mindre juleri i Aldi i forhold til sidste år?

"Jeg tror bestemt, det er det samme. Aldi er en tysk virksomhed fra juletræets moderland. Hvis der er nogen, der fejrer jul, så er det i den grad os," siger Kristian Jessen.

Er navnet vintermedister et hensyn til islam?

"Nej, selvfølgelig ikke. Det er ikke et knæfald for nogen som helst. Aldi er en stor multikulturel virksomhed, men vi fejrer selvfølgelig jul, fordi vi er rodfæstet i en nordeuropæisk tradition. Vi sælger både halalslagtet kød og julemedister, og der er svinekød i alle vores medistre" siger han.

Og Aldi har dokumentationen i orden. Der er vitterlig mange forskellige medisterpølser i deres sortiment.

Artiklen fortsætter under billederne.

 

Aldi sælger medisterpølse alt efter årstiden. Vi er dykket ned i Aldis tilbudsaviser siden oktober 2018. På det tidspunkt finder vi kødet solgt under navnet vintermedister. En måned senere er der tilbud på julemedister. Det samme gør sig gældende i år.


Peter Skaarup: Julen udhules

Peter Skaarup afviser, at hans facebookopslag giver det indtryk, at Aldi har sløjfet julemedisteren. Han mener derfor heller ikke, at Aldi skulle have skiftet ordet jul ud med vinter.

"Nej, jeg tror også, at de i deres katalog også et sted har julemedister. Men det er bare en tendens, jeg ser, og derfor lagde jeg det op," siger han.

Men leder du ikke efter en historie, der ikke er der, hvis de ikke erstattet ordet jul med vinter?

"Jeg synes, at det virker kunstigt, og det er nyt for mig, at man opererer med det her vinterbegreb i sin markedsføring af noget, der er jul. Jeg ved godt, at der er gode forklaringer - eller forklaringer i hvert fald - men der er bare en tendens til, at der er noget på vej, der er med til udhule juletraditionen," siger Peter Skaarup.

Så du tænker, at Aldi gerne vil udhule juletraditionen?

"Nej, jeg tænker ikke, at det er med åbne øjne, at de siger, at nu har vi ikke noget, der hedder jul. Nu har vi noget, der hedder vinter. At man kalder noget, der egentlig er jul, for noget andet, er noget mærkeligt noget," siger han.

Ingen kommentarer til forkert opslag

Henrik Hove, der står bag facebookopslaget, mener, at navnet vintermedister har rod i, at Aldi ikke vil bruge ordet jul.

"Jeg lavede det (opslaget, red.) i ren og skær irritation over, at vi er nået dertil, hvor ingen længere tør kalde ting det, de egentlig er. Kald nu jul for jul, fordi det er jo det, vi har her i landet. Om man er bange for islam, det ved jeg ikke, men det var bare dertil, jeg var nået," siger Henrik Hove.

Aldi har også en julemedister. Hvad siger du til det?

"Ingen kommentarer."

Mere end 11.000 mennesker har delt dit budskab, og Aldi modtager nu dårlige anmeldelser i flæng. Er du ikke nødt til at tage ansvar for det, du har skrevet, når det er faktuelt forkert?

"Ingen kommentarer."

ARTIKLEN ER OPDATERET DEN 18. OG 19. NOVEMBER 2019

Tilføjet kommentar fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup. I forbindelse med udgivelsen af denne artikel har Henrik Hove slettet sit facebookopslag.

Opdateret 20. december 2021 20.40

Artiklen omtaler et facebooksopslag fra Henrik Hove. Opslaget er ikke længere tilgængeligt, og det link, der henviste til det, er derfor fjernet, men kan genfindes her

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023