Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Heller ikke Nikolaj Coster-Waldau har tjent en formue på ny bitcoin-finte

Faktatjek 29. jul 2019  -  2 min læsetid
This describes the image
Foto: Mike Blake / Reuters / Ritzau Scanpix
Skrevet af: Malthe Sommerand

Som Jaime Lannister trækker sit sværd fra skeden, trækker Nikolaj Coster-Waldau sin telefon ud af lommeforet for at vise den målløse Go' Morgen Danmark-vært, Ida Wohlert, hvor mange penge han tjener på bitcoin. Det sker for rullende kameraer, og end ikke Danske Bank kan få stoppet udsendelsen. Nu ved hele Danmark, at Nikolaj Coster-Waldau tjener penge på en speciel bitcoin-handel, der hedder Bitcoin Code.

Kun fantasien sætter grænser, når svindlere forsøger at få folk til at hoppe på et svindelnummer. For det eneste, du som privatperson skal gøre, er at klikke på et link og her skrive dine kreditkortoplysninger, og så kan du blive lige så rig som Nikolaj Coster-Waldau – og det helt uden at kunne spille skuespil.

Det lover en artikel fra en falsk nyhedsside i hvert fald. Den falske artikel bliver lige nu delt på Facebook.

TjekDet har kontaktet Nikolaj Coster-Waldaus manager, Anne Lindberg, der på hans vegne pure afviser, at påstandene i artiklen skulle have noget på sig.

Og så er artiklen faktisk alligevel ikke helt så fantasifuldt igen. Artiklen er en tro kopi af denne, som TjekDet tidligere har omtalt, hvor LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen misbruges på nøjagtig samme vis. Det eneste, svindlerne har gjort, er at ændre navn og billeder.

"ANSVARSFRASKRIVELSE"

I den falske artikel om Nikolaj Coster-Waldaus bitcoin-eventyr står, at historien er set i flere medier, blandt andre B.T. og Finans. Men hvis man ser sig for, er der faktisk flere tydelige tegn på, at artiklen er ren fup. I artiklens URL-adresse står der, at domænet skulle være ripious.com. Ved en hurtig Google-søgning bliver man mødt af "ansvarsfraskrivelse" skrevet med versaler efterfulgt af beskeden:

"Ripious er ikke en registreret investeringsrådgiver, mægler/forhandler, finansanalytiker, finansbank, værdipapirmægler eller finansiel planlægger."

Desuden ser det ud til, at billedet af Nikolaj Coster-Waldau i den røde sofa hos Go' Morgen Danmark er forfalsket. Det er i hvert fald påfaldende, at han medvirker i Go' Morgen Danmark på præcis samme tidspunkt om morgenen som Kjeld Kirk Kristiansen, og at værten, Ida Wohlert, i øvrigt sidder på nøjagtigt samme måde og er iklædt nøjagtig det samme tøj under begge interview.

Artiklen fortsætter efter billedet.


Sommerens store misbrug af kendisser

"Artiklen" om Nikolaj Coster-Waldau er desværre kun den seneste i en perlerække af fabrikerede historier, hvor kendte personer mod deres vidende og vilje misbruges i bitcoin-svindel. Disse historier har redaktionen på TjekDet forsøgt at afkræfte hele sommeren, men de dukker op igen med et nyt kendt ansigt og ikke mindst fra en ny hjemmeside.

Blandt de kendte, der over de seneste par måneder fejlagtigt har været sat i forbindelse med bitcoin-handel, er Jørgen Leth, Lars Larsen, Anders Matthesen og Michael Laudrup. Listen er desværre længere.

Svindelnumrene har haft forskellige navne undervejs – for eksempel Crypto Boom, Bitcoin Revolution, Bitcoin Compass og nu altså Bitcoin Code. Men hver gang er historien den samme: Handelsplatformene lokker dig i fælden med falske artikler, hvor alt, du skal gøre, er at oplyse dine kreditkortoplysninger og investere et mindre beløb.

Hver gang har det vist sig at være fup og svindel. Har du allerede oplyst dine kreditkortoplysninger til de nævnte eller lignende svindlere, bør du omgående kontakte din bank.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023