Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hverken cannabis eller kokain kan kurere coronavirus

Faktatjek 19. feb 2020  -  5 min læsetid
Tjekdet

 

 

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

 

 

 

 

Hamp og kokain dræber coronavirus.

Kilde: Påstand på sociale medier.

Intet tyder på, at hverken hamp eller kokain kan kurere specifikt coronavirussen Covid-19.

 

 

For nylig kunne TjekDet aflive en række myter om coronavirussen Covid-19, der har verseret på sociale medier siden virussens udbrud i december sidste år. Og nu er flere myter kommet til.

Flere steder på sociale medier kan man læse, at kuren mod coronavirus skal findes i forskellige rusmidler.

"Hamp dræber coronavirus," skriver den danske facebookside Hempfood, som er tilknyttet en hjemmeside, der sælger produkter produceret af hamp. Andre steder er det kokain, der fremhæves som et stof, som kan komme virussen til livs.

Opslagene ledsages af billeder, der skal forestille at stamme fra nyhedsudsendelser.

Men der er ingen som helst grund til at tro, at hverken hamp eller kokain kan komme den genstridige virus til livs. Det fastslår Allan Randrup Thomsen, der er professor i virologi på Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

"Cannabis og kokain slår coronavirus ihjel." Billeder, der fingerer at stamme fra nyhedsudsendelser, florerer på sociale medier.

Ingen antivirale effekter af hamp

Det er slet ikke sandsynligt, at man kan dræbe coronavirus med hamp, sådan som Hempfood skriver, lyder det fra Allan Randrup Thomsen. Cannabis har nemlig ingen kendte antivirale effekter for mennesker i den henseende.

"Der er i princippet intet, som tyder på, at man ved at indtage hamp, hvad enten det er flydende eller i røgform, kan påvirke infektionsforløbet væsentligt," siger han.

Heller ikke Tyra Grove Krause, der er chef på afdelingen for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut (SSI), kender til, at hamp skulle være et effektivt middel mod coronavirus. SSI modtager al WHO’s tilgængelige information om virussen.

"Jeg har ikke hørt tale om, at hamp skulle være et virksomt middel mod corona. Man arbejder på at teste flere forskellige kendte antivirale midler til behandling i Kina, men behandling med hamp har jeg aldrig hørt om før," siger Tyra Grove Krause.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skriver på sin hjemmeside, at der indtil videre ikke anbefales nogen bestemt medicin til forebyggelse eller behandling af coronavirus.

WHO nævner desuden flere midler, som ikke virker mod virussen, og som kan være direkte skadelige, heriblandt rygning.

Artiklen fortsætter under billedet.

Allan Randrup Thomsen er professor i virologi på Københavns Universitet. (Foto: Københavns Universitet)

Skulle man som coronaviruspatient alligevel synes, at man får det en smule bedre af at indtage cannabis, er det ikke så mærkeligt, påpeger Allan Randrup Thomsen.

"Det svarer til, at man tager sig en romtoddy. Det kan godt være, at man føler sig bedre tilpas, men det påvirker ikke infektionsforløbet på nogen grundlæggende måde," siger han.

En behandling værre end sygdommen

Facebookopslaget fra Hempfood henviser til en artikel fra CannabisN24.com, en spansksproget hjemmeside, der tjener til "at informere om hamp".

I artiklen kan man læse, at en gruppe forskere fra Storbritannien har fundet en mulig kur mod coronavirussen i hampplanter. En forskningsleder ved navn Jhon Afellay bekræfter tilsyneladende i artiklen, at kuren mod coronavirus kan findes i hamp.

"THCV-molekylet i hampplanten er i stand til at dræbe virussen, hvis den administreres på den rigtige måde," står der i artiklen.

Og det kunne muligvis have en effekt, hvis man udsætter coronavirus for høje koncentrationer af THCV, lyder det fra Allan Randrup Thomsen. Men det betyder ikke, at det vil kunne bruges som behandling hos mennesker.

"Man kan gøre en masse ting i en cellekultur, men det skal give mening rent biologisk, for at det kan bruges på mennesker i levende live. Og det kan jeg slet ikke se kan opnås," siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Marihuana er en mulig kur mod coronavirus, skriver Hempfood på Facebook.

Og selv hvis det kunne opnås, ville man antageligt skulle indtage så store mængder, at det kunne være skadeligt.

"Man ville nå toksiske – altså giftige – koncentrationer i vores sekreter, så det ville formentlig også føre til betændelse i slimhinderne og meget andet. Det kunne blive sådan, at behandlingen er værre end sygdommen," siger Allan Randrup Thomsen.

Det har ikke været muligt at finde frem til Jhon Afellay. Hverken på Google eller den medicinske forskningsdatabase PubMed er det umiddelbart muligt at finde en engelsk forsker med det navn – heller ikke med fornavnets mere almindelige stavemåde "John".

TjekDet har kontaktet CannabisN24.com, men folkene bag siden har ikke besvaret henvendelsen.

Billeder stammer ikke fra nyhedsudsendelser

Hempfoods facebookopslag indeholder et billede, der ser ud til at stamme fra en nyhedsudsendelse. "Breaking news – hamp dræber coronavirus", står der i nyhedsbjælken, hvor man også kan læse, at forskere er chokerede over deres fund.

Netop det billede har rejst en del på sociale medier, hvor blandt andet en indisk filmskaber delte billedet på Twitter.

Men billedet stammer ikke fra et virkeligt nyhedsindslag. Derimod er det et såkaldt meme. Det skriver flere faktatjekmedier.

Faktatjekmedierne sporer billedet til hjemmesiden Dopl3r.com, hvor man kan fremstille sine egne memes ud fra forskellige skabeloner. For eksempel kan man indtaste sit budskab, som derefter præsenteres som et skærmbillede fra et nyhedsindslag på tv.

Og Hempfood gør i sit opslag faktisk opmærksom på, at billedet er fabrikeret, men tilføjer, at "historien er sand".

Senest florerede et lignende billede, der så ud til at stamme fra en nyhedsudsendelse, på Facebook og Twitter. I stedet for hamp var det her kokain, der skulle kunne dræbe den verserende virus.

Artiklen fortsætter under billedet.

På hjemmesiden Breakyourownnews.com kan man sætte sin egen nyhedsbjælke på et hvilket som helst billede.

Også denne gang stammede billedet fra en hjemmeside, hvor man kan brygge sine egne memes. Det skriver det amerikanske faktatjekmedie Politifact.com. Hjemmesiden Breakyourownnews.com gør det muligt at sætte sin egen nyhedsbjælke på et hvilket som helst billede.

Og der er heller ikke nogen fornuftig grund til at tro, at kokain kan slå coronavirussen ihjel, fastslår Allan Randrup Thomsen og påpeger, at brug af kokain kan være meget skadeligt.

"Så selv hvis det virkede, hvad jeg ikke tror på, det gør, er det absolut ikke noget, der kan anbefales," siger han.

Hempfood: "Historien er fake."

Facebooksiden Hempfood er tilknyttet hjemmesiden Hempcare.dk, der forhandler forskellige CBD-produkter. CBD er et stof, der udvindes af hampplanten. Hjemmesiden er ejet af Valentin Import, der har adresse i Aarhus. I bunden af Hempcare.dk's hjemmeside kan man læse følgende ansvarsfraskrivelse:

"CBD-produkter er ikke medicin og kan ikke diagnosticere, behandle eller kurere sygdomme."

Jørgen Valentin er ansvarlig for de opslag, der bliver lavet på facebooksiden Hempfood. Trods forskernes kritik har han i første omgang fuld tiltro til artiklen fra spanske CannabisN24.com, der er gengivet i Hempfoods opslag.

"Historien er jo faktuel. Der er intet, der indikerer, at det skulle være fake ud over de danske forskere (som TjekDet har talt med, red.). Men de ved jo intet om cannabis," skriver han i en besked over Facebook.

Jørgen Valentin skriver videre, at han selv vil tage kontakt til CannabisN24.com og undersøge, hvor oplysningerne om hamps coronakurerende effekter kommer fra. Dagen efter vender han tilbage.

"Vedrørende den spanske hjemmeside må jeg indrømme, at historien er fake, og vil tilpasse/rette historien (opslaget, red.) senere," skriver Jørgen Valentin.

Forinden har han tilsendt TjekDet en række links til artikler og en video, der skulle understøtte historien fra CannabisN24.com. Han medgiver, at artiklerne og videoen ikke omhandler coronavirus.

Hempfood har nu rettet opslaget, så det fremgår, at "historien fra den spanske side er fake news".

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023