Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Faktatjek 29. jun 2018  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Dita Alangkara/Ritzau Scanpix

Rituel omskæring af drengebørn er kommet på den øverste politiske dagsorden. Et borgerforslag om en mindstealder på 18 år for rituelle omskæringer - altså omskæringer, der ikke foretages af helbredsmæssige årsager - har opnået de 50.000 underskrifter, der kræves for at få forslaget behandlet i Folketingssalen.

Skulle borgerforslaget blive vedtaget, vil det blive ulovligt at omskære drenge under 18 år, medmindre der er helbredsmæssige årsager til omskæringen. Det kan for eksempel være forhudsforsnævring.

Men hvor mange bliver egentlig omskåret i Danmark?

Omskæringer kan enten være rituelle eller medicinske, hvor sidstnævnte udføres af helbredsmæssige årsager. Der bliver årligt udført mellem 3000 og 4000 medicinske omskæringer og forhudsbevarende operationer i Danmark, typisk på grund af forhudsforsnævring. Forhudsbevarende operationer kan for eksempel være et snit i forhuden, hvor forhuden altså ikke fjernes.

Der findes ikke særskilte tal for medicinske omskæringer i Danmark, da tallet lægges sammen med tallet for forhudsbevarende operationer. Dermed er det ikke til at sige præcist, hvor mange medicinske omskæringer, der bliver foretaget i Danmark. Det oplyser Sundhedsdatastyrelsen til TjekDet.

TjekDet har også fået de nyeste tal for antallet af rituelle omskæringer. Men de kan ikke bringe os helt i mål med at kortlægge omfanget, da både styrelsen og forskere vurderer, at en hel del af operationerne ikke bliver indberettet til myndighederne.

Stort mørketal

Fra 2017 blev det lovpligtigt at indberette alle omskæringer til Sundhedsdatastyrelsen, og reglerne blev desuden skærpet med bødestraf til dem, der undlod. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen er den nye lovgivning derfor den helt store årsag til, at statistikken viser en stor stigning i antallet af rituelle omskæringer de senere år.

Tallene fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der sidste år var i alt 662 rituelle omskæringer, hvoraf kun otte af dem fandt sted uden for klinikker og sygehuse - for eksempel i private hjem. Men tallene er ikke nødvendigvis retvisende.

Sundhedsdatastyrelsen oplyser til TjekDet, at der er et mørketal for de omskæringer, der er foretaget uden for sygehuse og klinikker, og som ikke er blevet indberettet.

Ifølge styrelsen skyldes mørketallet, at det er svært for myndighederne at opdage alle omskæringer, der foregår uden for sundhedsvæsnet.

Brian Arly Jacobsen, der er lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, vurderer også, at det faktiske antal af rituelle omskæringer i Danmark er højere, end Sundhedsdatastyrelsens tal viser.

"Selv om der er lavet regler om at indberette omskæring til Sundhedsdatastyrelsen, vil vi ikke kunne få det fulde billede af, hvor mange drengebørn i Danmark, der er rituelt omskåret. Det skyldes blandt andet, at børn også bliver omskåret i andre lande, hvis forældrene for eksempel kender en imam eller rabbiner eller har familie i et andet land, og de gerne vil have vedkommende til at deltage i omskæringsritualet. Og det bliver sandsynligvis ikke indberettet," siger Brian Arly Jacobsen til TjekDet.

I 2013 skønnede Sundhedsstyrelsen, at der i virkeligheden nok bliver udført mellem 1000 og 2000 rituelle omskæringer om året i Danmark.

Udbredt i andre lande

Og hvordan ser det så ud i resten af verden?

De samlede opgørelser af forekomsten af omskæring i verden kommer fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, men de nyeste tal er over ti år gamle. TjekDet har talt med organisationen, der oplyser, at der ikke er lavet en ny opgørelse.

I en rapport fra 2007 finder vi WHO's estimat, der konkluderer, at omkring 3 ud af 10 mænd over 15 år på verdensplan er omskåret. Af dem er cirka 2 ud af 3 muslimer og 0,8 procent er jøder. Omkring 30 procent af alle omskårede mænd i verden er blevet opereret af ikke-religiøse årsager - for eksempel af sociale, seksuelle eller hygiejniske grunde.

Praksissen er mest udbredt i store dele af Afrika, Mellemøsten og Indonesien, hvor over 80 procent af mændene er omskåret.

Omskæring er dog også udbredt i flere vestlige lande. I Canada er cirka 30 procent af mændene omskåret, og i Australien er tallet 60 procent. I USA er det omkring 75 procent, der ikke længere har deres forhud.

LÆS OGSÅ: Hvor mange muslimer er der i Danmark?

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

LÆS OGSÅ: Solbadning uden solcreme forhindrer altså ikke kræft

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023