Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kan statsministeren sige, at han har skabt 79.000 job i den private sektor?

Faktatjek 30. maj 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin


Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forrige søndag overraskende droppede regeringens planer om at hæve pensionsalderen yderligere, fremhævede han, at regeringen alligevel var på rette vej og allerede har skabt tusindvis af job.

"Jeg glæder mig hver aften – når jeg går i seng – over, at vi trækker Danmark den rigtige vej. Vi har skabt 79.000 private arbejdspladser, siden vi kom i regering," sagde Lars Løkke Rasmussen til DR.

Spørgsmålet er, om Lars Løkke Rasmussen og regeringen kan tage ære for at have skabt 79.000 private arbejdspladser?

Under overskriften ’Statsministeren oversælger regeringens jobresultater’ skriver Jyllands-Posten, at tal fra Finansministeriet viser, at regeringen siden valget ’’har indgået politiske aftaler, der øger beskæftigelsen med 2.500 personer på sigt,".

Dermed kan statsministeren ikke umiddelbart tage æren for at have skabt alle de 79.000 job, der er opstået i den private sektor siden folketingsvalget i juni 2015.

Men de 2.500 personer i Jyllands-Postens artikel dækker over noget andet end den faktiske beskæftigelse. Her ser man nemlig på, hvor meget Finansministeriet på sigt forventer, at konkrete reformer og aftaler, vedtaget gennem de sidste to år, vil påvirke det, man kalder arbejdsudbuddet, skriver DR-programmet Detektor i et faktatjek.

"Arbejdsudbud og beskæftigelse er ikke det samme. For at arbejdsudbud kan blive til beskæftigelse, skal der være nogen til at ansætte arbejdskraften. Derfor kan de to ting ikke umiddelbart sammenlignes. Men hvis man øger arbejdsudbuddet, vil det før eller siden kunne sætte sig på beskæftigelsen," siger adjunkt ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet Søren Hove Ravn til Detektor.

Finansministeriets 2.500 personer kan altså ikke bruges til at konkludere, at regeringen ikke har øget beskæftigelsen med 79.000, så det spørgsmål er fortsat aktuelt.

Løkke kan ikke tage æren for de 79.000

Lars Løkke Rasmussen har ret i, at beskæftigelsen i den private sektor er øget med omkring 79.000 siden regeringen trådte til, men alle de 79.465 skyldes ikke nødvendigvis den politik, som regeringen har ført siden valget. Der er nemlig mange faktorer, der påvirker beskæftigelsen, siger kontorchef hos De Økonomiske Råd, Jesper Gregers Linaa til Detektor:

"Beskæftigelsen vil på kort sigt være påvirket af, hvordan konjunkturerne udvikler sig. Når vi eksempelvis kommer ud af en krise, vil efterspørgslen genoprette sig, og det betyder, at man vil se en fremgang i beskæftigelsen, ud over det der måtte komme fra demografi eller reformer. Begge disse dele - konjunkturmæssige og strukturelle forhold - har øget den danske beskæftigelse de seneste år."

Den udlægning er finansminister Kristian Jensen dog ikke enig i. Han mener godt, at regeringen godt kan tage æren for den stigende beskæftigelse, der har været i de senere år.

"Regeringen er ansvarlig for den førte økonomiske politik, og konjunkturerne hænger sammen med den førte politik,"« siger Kristian Jensen.

Det er ikke lykkedes Jyllands-Posten at få en kommentar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Læs hele Jyllands-Posten faktatjek her og DR-programmet Detektors faktatjek her.

OPDATERING (2. JUNI 2017): Denne artikel var i første omgang baseret på Jyllands-Postens faktatjek, hvor det var uklart, om der var tale om ’øget beskæftigelse’ eller ’øget arbejdsudbud’. Artiklen er rettet efter Detektors faktatjek blev publiceret d. 2. juni 2017, hvorefter der nu sondres mellem ’beskæftigelse’ og ’arbejdsudbud’.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023