Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kan vindmøller ved kysten skabe 6.200 job?

Faktatjek 18. nov 2016  -  2 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

 

 

tjekdet tjek det påstand

"Venstre vil hælde 6.200 arbejdspladser i provinsen ud med badevandet"

Citat: Benny Engelbrecht, finansordfører, Socialdemokratiet, i kampagne på Facebook, samt opfølgning på Twitter.
Også de Konservatives Brian Mikkelsen har brugt tallene i en artikel i Berlingske den 3. november.

tjekdet tjek det falsk

Benny Engelbrechts og Brian Mikkelsens påstand om, at opførelsen af Horns Rev 3 vil skabe 6.200 nye arbejdspladser er ikke er retvisende, da arbejdspladserne ikke er permanente. Påstanden bør desuden ses i lyset i de potentielle negative beskæftigelsesvirkninger, som en midlertidig lokal væksteffekt medfører.

 

 

Regeringen vil skrotte kystnære vindmøller, men det kan koste tusinder af job i Danmarks udkant. Helt nøjagtige 6.200 job, lyder konklusionen i et notat, som Finansministeriet og Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet har udarbejdet. Flere partier har reageret på notatets beregninger, men overser tilsyneladende væsentlige detaljer i den beregning.

"Venstre vil hælde 6.200 arbejdspladser i provinsen ud med badevandet," lød det i en kampagne på Facebook. Og partiets finansordfører Benny Engelbrecht fulgte trop på Twitter: "Som den forkælede prinsesse i eventyret siger Venstre "Duer ikke. Væk, du er grim" Og så røg 6.200 jobs ud med badevandet".

Men det er overdrevet at påstå, at det vil koste 6.200 job i provinsen, hvis man ikke opfører vindmøllerne, viser et faktatjek, som Detektor bragte i programmet torsdag.

Også de Konservatives Brian Mikkelsen har fremhævet, at mange job vil gå tabt, hvis vindmøllerne ikke opføres.

"Vi er imod at skrotte de kystnære vindmøller. Først og fremmest fordi vi synes, at det er rigtigt at fortsætte den grønne omstilling, så vi bliver uafhængige af fossile brændstoffer. Og så giver det over 6000 arbejdspladser i udkantsområdet, hvor der mangler arbejdspladser," siger han til Berlingske den 3. november i år.

Men de 6.200 job, som notatet når frem til, er ikke antallet af personer. Det er antallet af årsværk. I regeringens notat står der, at der er arbejde til 300 det første år og cirka 1.500, 2.400 og 2.000 i hvert af de følgende år, indtil anlægsarbejderne er slut. Og derefter vil der i øvrigt formodentlig kun være arbejde til et mindre antal personer til drift og vedligeholdelse.

Regeringen har dog ikke flertal for at droppe planerne, da både de Konservative og oppositionen er imod forslaget.

Læs hele Detektors faktatjek her.

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023