Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Faktatjek 12. okt 2018  -  5 min læsetid
Tjekdet
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Danskerne spiser i gennemsnit 300 gram kød om dagen.

Sådan siger Jakob Jønck, der er stifter af og administrerende direktør for Simple Feast, i et interview med Radio 24syv i september i år. Jakob Jønck var inviteret i studiet for at fortælle om sin nye reklamekampagne for Simple Feast, der sælger vegetariske og veganske måltidskasser. Virksomheden har i forbindelse med kampagnen oprettet en telefonisk hjælpelinje, hvor kødforbrugere kan ringe ind og få ekspertbistand til at kvitte kødet.

Og det er der altså i den grad behov for, siger Jakob Jønck i interviewet, der er lagt på Facebook, og som er blevet hørt og set mere end 26.000 gange. For med et dagligt indtag på 300 gram kød spiser danskere langt mere kød, end Fødevarestyrelsens officielle anbefaling. Den lyder nemlig på 500 gram om ugen.

 

 

 

 

"Hvis vi tager det faktum, at 500 gram kød (om ugen, red.) er den officielle anbefaling. Vi spiser over to kilo kød (om ugen, red.) i gennemsnit som dansker," siger Jakob Jønck.

Der er bare ét problem med påstanden om danskernes kødindtag. Det er nemlig "helt sort" at vi skulle spise 300 gram kød om dagen - svarende til to kilo om ugen - siger Sisse Fagt, der er seniorrådgiver og fødevareforsker ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Hun har været med til at udarbejde den seneste landsdækkende opgørelse over danskernes kostvaner. Opgørelsen, der er foretaget af DTU og finansieret gennem Miljø- og Fødevareministeriet, dækker over perioden 2011 til 2013, og her fandt man et betydeligt lavere tal for, hvor meget kød danskerne i gennemsnit spiser.

 

 

Seniorrådgiver og fødevareforsker ved Fødevareinstituttet på DTU

 

"Vores undersøgelse viste, at kvinderne spiste 99 gram kød om dagen og mænd 172 gram," siger Sisse Fagt, men understreger, at selvom tallene ligger et godt stykke under de 300 gram om dagen, som Jakob Jønck taler om, er de stadig langt over Fødevarestyrelsens officielle kostråd.

Danskerne spiser alt for meget kød...

Siden 2013 har Fødevarestyrelsen anbefalet, at danskerne højst spiser omkring 70 gram tilberedt kød om dagen. Tallene i DTU’s opgørelse dækker dog over både tilberedt og ikke-tilberedt kød, hvilket gør dem lidt svære at sammenligne med Fødevarestyrelsens kostråd.

Når man tilbereder kød, man har købt hos slagteren eller købmanden, vil der nemlig være noget spild, inden det ligger spiseklar på tallerkenen. Derfor er man nødt til at opjustere tallet fra Fødevarestyrelsen for at kunne sammenligne det med DTU’s opgørelse. Ifølge DTU svarer Fødevarestyrelsens anbefaling dermed til en anbefalet mængde på 90 gram – uanset om det er frisk, ikke-tilberedt oksekød fra slagteren eller tilberedt som eksempelvis pålæg.

DTU’s opgørelse konkluderer, at en gennemsnitsdansker spiser 134 gram om dagen. DTU har siden lavet nye beregninger på kødforbruget - denne gang finansieret af organisationen Landbrug og Fødevarer. Det er de samme tal, der regnes på, men beregningen udvider nu aldersgruppen og inkluderer desuden fjerkræ. Tallet for danskernes daglige kødindtag opgøres her til 142 gram, og har dermed ikke ændret sig væsentligt.

...men slet ikke 300 gram om dagen

Det er altså rigtigt nok, at danskerne og især de danske mænd spiser mere kød end de officielle kostråd anbefaler, men vi er ikke i nærheden af de 300 gram, som Jakob Jønck påstår.

"Konklusionen må være, at danskerne spiser mere kød end de behøver. Så langt har Jakob Jønck ret. Men vi spiser ikke 300 gram kød om dagen. Det gør vi altså ikke," slår Sisse Fagt fast.

Hun fortæller også, at DTU netop er ved at planlægge en ny kostundersøgelse. Og selv om resultatet af den nye undersøgelse først vil se dagens lys et stykke ude i fremtiden, har Sisse Fagt en klar forventning om, at det gennemsnitlige kødforbrug vil være lavere end de 134 gram, som den seneste kostundersøgelse kom frem til.

"Vi forventer at se et fald i tallene, og jeg tør godt lægge hovedet på blokken og sige, at vi ikke spiser så meget kød nu som tidligere. Fra midt i 00’erne og frem steg danskerne kødforbrug på grund af de her atkins- og palæokure og en relativ proteinhype i befolkningen i det hele taget. Men nu er der kommet ny viden, som viser, at man ikke bør spise for meget rødt kød og forarbejdet kød, og sammen med klimadebatten er vi blevet mere bevidste om, at vi skal spise mindre kød," siger Sisse Fagt.

Overser spild

TjekDet ville gerne have spurgt Jakob Jønck, hvorfra han har den oplysning, at danskerne i gennemsnit spiser 300 gram kød om dagen. Men han afviser at stille op til et interview med den begrundelse, at han ikke har tid. I stedet bliver vi henvist til et interview, han har givet til Landbrugsavisen.

Her forklarer han, at de 300 gram kød er et gennemsnit udregnet på baggrund af flere forskellige kilder.

"Når vi siger, at danskere spiser 300 gram kød om dagen, er det et gennemsnit af de tal, vi har fået fra DST (Danmarks Statistik, red.), DN (Danmarks Naturfredningsforening, red.), FAO (FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, red.) og World Resources Institute," siger Jakob Jønck til Landbrugsavisen.
 


Jakob Jønck, stifter af og administrerende direktør for Simple Feast. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix


Da Jakob Jønck har afvist at medvirke, kan vi ikke vide med sikkerhed, hvilke tal han her refererer til. Vi har dog fundet beregninger og rapporter om kødforbrug fra hver af de fire organisationer, han henviser til. Men ingen af dem kan bruges til at sige noget om, hvor meget kød danskerne spiser. De medregner nemlig alle sammen i større eller mindre grad slagtedyrenes hud, hår, knogler og haler - altså en hel masse "kød", der hverken ender på danskernes tallerkener eller i deres maver.

Danmarks Statistik opgjorde frem til 2012 danskernes fødevareforbrug og herunder også kødforbruget. Med den fremgangsmåde, der er brugt til beregningerne, forsøger man at fraregne både grisehoveder, ben og brusk. Alligevel anfører Danmarks Statistik: "Ved denne fremgangsmåde, kan det faktiske fødevareforbrug ikke beregnes, dette søges belyst i kostundersøgelser o.l." (s. 2). De skriver videre, at det kød, der opgøres, må betragtes som den mængde, der er til rådighed for forbrugerne.

Også Danmarks Naturfredningsforening har i flere rapporter omtalt danskernes kødforbrug- og indtag. I rapporterne er FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, angivet som kilde til tallene.

I FAO's database kan man finde beregninger for alle landes kødforbrug frem til 2013, herunder også Danmarks. Men de tal kan ikke bruges til at vise, hvor meget kød danskerne gennemsnitligt spiser. FAO skriver nemlig i noterne til deres database, at gennemsnitstallet ikke viser, hvad det enkelte individ spiser. I deres tal er nemlig ikke modregnet det spild, som opstår under forarbejdning. Også disse tal er altså udtryk for en masse kødaffald, der ikke kommer i nærheden af danskernes munde.

Heller ikke tallene fra World Ressource Institute (WRI) er retvisende for, hvor meget kød danskerne spiser. Deres tal er nemlig baseret på FAO's data, fortæller WRI til TjekDet. Og WRI gør netop opmærksom på, at de tal ikke tager højde for fødevarespild.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023