Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, dine salatblade er ikke dækket af et lag plastik

Faktatjek 10. aug 2018  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto:
  • "Det du spiser er plastik. Vær opmærksom på, hvad du serverer for dine børn, for det her er grunden til, at mange mennesker får kræft," lyder det i en video

  • Men det er ganske enkelt ikke korrekt, at der er plastik på salatbladene

  • Der er i stedet tale om et helt naturligt ydre lag, der beskytter planten

  • Det beskyttende lag kan sammenlignes med menneskers hud

For tre uger siden delte Facebook-brugeren Emmanuel Kucherovsky, der er bosat i USA, en video, der har fået stor opmærksomhed rundt om i verden. I videoen 'beviser' en kvinde, at den romainesalat, som hun har købt i supermarkedet, er dækket af plastik.

Kucherovskys opslag er nu set mere end 41 millioner gange og delt mere end 850.000 gange på Facebook. Opslaget med videoen er tidligere blevet delt i Sverige, og nu deles den også blandt danske Facebook-brugere. Men forskere afviser videoens budskab.

 

 

Lektor ved Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet

 

I videoen lægges salatblade i varmt vand, og kvinden påstår, at det er et lag plastik, der trækkes af salatbladet. Herefter hævdes det, at ‘plastikken’ er en af grundene til, at "mange mennesker får kræft".

Og det er ikke første gang, at videoer med den samme påstand er gået viralt på de sociale medier.

Men det er ikke plastik, man kan finde på salaten. Det er et naturligt beskyttende lag. Det fortæller lektor ved Institut for Fødevarer fra Aarhus Universitet, Merete Edelenbos.

"Det er dele af bladets overhud og dets beskyttelseslag, som hun trækker af. Det er det alleryderste lag. Det er noget, som alle levende organismer har. Mennesker har det, altså vi har også noget hud. Planter har det, og blade har det. Det er et lag, der nedsætter fordampningen fra cellerne, og det er et vandafvisende lag," siger Merete Edelenbos til TjekDet.

Da TjekDet spørger til hendes reaktion på videoen, svarer hun:

"Man vil skræmme nogle mennesker, for det, der bliver sagt her (i videoen red.), har ingen gang på jord. Det er simpelthen ikke korrekt. Der er ikke plastik på salat"

 

 

Professor ved det svenske landbrugsuniversitet SLU

 

Marie Olsson, der er professor i plantevidenskab ved det svenske landbrugsuniversitet SLU, bekræfter også, at der ikke er plastik på salatbladene i videoen.

"Alle planter, herunder salat, har et ydre lag, som man kan sige svarer til vores hud. Dette lag kan være mere eller mindre tykt afhængigt af planten, men også af hvilke omgivelser planten er dyrket i." siger hun til det svenske faktatjekmedie Viralgranskaren.

Desuden har den svenske professor svært ved at forestille sig at producenterne skulle bruge ressourcer på at lægge plastik på salaten.

"Det virker meget usandsynligt." siger hun til Viralgranskaren.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 12. okt 2021