Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, folketingskandidat for Alternativet går ikke ind for stening

Faktatjek 22. feb 2019  -  3 min læsetid
Tjekdet

"Kvinder skal lære at straffen for utroskab er pisk og stening," lyder det kontroversielle budskab i et manipuleret billede, der fremstiller en person med navnet Mohammad Sabah Ahmad som folketingskandidat for Alternativet, og dermed gør både ham og partiet til afsendere af budskabet.

Og opslaget afføder kraftige reaktioner mod både Mohammad Sabah Ahmad og Alternativet. I skrivende stund har det opnået mindst 125 reaktioner, 75 kommentarer og 380 delinger på Facebook.

"Det må åbenbart være det Alternativet går ind for.." lyder det fra en bruger, der deler opslaget, og ud fra kommentarsporet, lader det til, at flere brugere tager billedet for gode varer:

"Rystende at mennesker som ham kan blive folketingskandidat … Vil Alternativet afskaffe demokratiet og indføre Sharia lovgivning?"; "Jeg tror faktisk, at den er rigtig."

Der er dog ikke kun én, men to gode grunde til, at billedet er usandt: For dels er Mohammad Sabah Ahmad ikke folketingskandidat for Alternativet, og dels går han ikke ind for stening af kvinder, har han tidligere forklaret til både Politiken og TV2.

Kun ganske få Facebookbrugere påpeger, at hverken kandidaten eller budskabet er en del af Alternativets valgkamp, heriblandt Alternativets egen pressechef, der i et opslag på Facebook kalder billedet for "Fake News fra den ekstreme højrefløj".

Alternativet bekræfter også til TjekDet, at Mohammad Sabah Ahmad ikke er folketingskandidat for partiet. Dog er han i dag frivillig hos Alternativet Aarhus, fremgår det af deres hjemmeside.

Hans holdning til stening afdækkede Politiken i et interview allerede i 2016: "Jeg har klart og tydeligt sagt, at jeg er imod stening," udtalte han til dagbladet for altså knap tre år siden.

Fordrejning med år på bagen

Og på det tidspunkt i april 2016 var Mohammad Sabah Ahmad rent faktisk folketingskandidat for Alternativet, da han 3. april blev valgt som partiets kandidat i Østjyllands Storkreds.

Men allerede tre dage efter bragte Alternativet selv en pressemeddelelse om, at valget af blandt andre Mohammad Sabah Ahmad var imod partiets vedtægter og derfor ugyldigt. Ifølge Alternativets vedtægter kræver partiet, at kandidater til Folketinget skal have været medlemmer i mindst tre måneder, og Mohammad Sabah Ahmad havde kun været medlem siden 1. marts 2016.

Derfor udskød Alternativet i første omgang valget af folketingskandidater til Mohammad Sabah Ahmad opfyldte kriterierne, men dagen efter kunne man læse på DR.dk, at kandidaten havde opgivet at blive opstillet for Alternativet.

Spørgsmålet om Mohammad Sabah Ahmads holdning til stening blev draget i tvivl, da han udtalte sig kritisk om TV 2’s dokumentarserie "Moskeerne bag sløret", hvori en Imam fra Grimhøjmoskeen belærer muslimer om sharia-regler for stening og pisk i forbindelse med utroskab.

Her udtalte Mohammad Sabah Ahmad, til TV 2, at en ordret udlægning af islam netop indebærer den type straf, men i samme ombæring siger han, at det ikke er det samme som at gå ind for stening.

Mohammad Sabah Ahmad har tidligere været talsmand for Grimhøjmoskeen i tre dage tilbage i 2014.

 

 

2014

Mohammad Sabah Ahmad er talsmand for Grimhøj-moskeen, men afbryder sit engagement efter tre dage.

2016

28. februar: Mohammad Sabah Ahmad udtaler kritik af TV2’s dokumentarserie "Moskeerne bag sløret", der blandt andet har bragt et klip med en Imam, der advarer om at utroskab medfører pisk og stening.

1. marts: Mohammad Sabah Ahmad melder sig ind i Alternativet.

3. april: På en generalforsamling vælges Mohammad Sabah Ahmad som Folketingskandidat for Alternativet i Østjyllands Storkreds.

5. april: I et interview til Politiken forklarer Mohammad Sabah Ahmad, at han ikke går ind for stening.

6. april: Alternativet skriver i en pressemeddelelse, at Mohammad Sabah Ahmad ikke kan vælges som folketingskandidat, da han endnu ikke har været medlem i mindst 3 måneder.

7. april: Mohammad Sabah Ahmad trækker sit kandidatur som Folketingskandidat for Alternativet tilbage.

2019

Tre år efter deles det manipulerede billede af Mohammad Sabah Ahmad flittigt på Facebook.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023