Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej Margrete Auken, ikke alle majs- og kornmarker får Roundup lige inden høsten

Faktatjek 10. nov 2017  -  2 min læsetid
Tjekdet
Skrevet af: Thomas Hedin

"Når man pludselig ser alle kornmarker og majsmarker blive brune, så er det fordi, de lige i sidste øjeblik har fået en gang Roundup. Det skal være umiddelbart forbudt."

Sådan sagde EU-parlamentsmedlemmet Margrete Auken (SF) forleden i radioprogrammet Orientering på P1. Men det er ikke rigtigt, at alle korn- og majsmarker bliver sprøjtet med sprøjtemidlet Roundup lige inden høst, fortæller DRs faktatjekprogram, Detektor.

Det aktive stof i Roundup hedder glysofat. Og netop det stof har længe været under mistanke for at være kræftfremkaldende. Derfor diskuterer EU-medlemslandene, om man vil udstede en ny tiårig godkendelse om anvendelse af stoffet. Europa-Kommissionen ønsker sig en forlængelse, mens et flertal i Europa-Parlamentet vil have stoffet forbudt.

Og det gælder altså også Margrete Auken.

Roundup må ikke bruges på majsmarker

SF-politikeren påstår, at både majs- og kornmarker sprøjtes med Roundup lige inden høsten sætter ind. Men det er slet ikke tilladt at bruge sprøjtemidlet på den måde på majsmarker.

"Roundup, eller glyfosat, er ikke godkendt til majs, da afgrøden inden høst stadig kan være i gang med at vokse. Det må anvendes om foråret før majsen spirer frem, og det må i princippet også anvendes i efteråret, efter man har høstet majsen. Men det må ikke anvendes, mens majsen er på marken," siger Per Kudsk, der er professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet til Detektor.

Han tilføjer, at det heller ikke giver mening at bruge på majsmarkerne, fordi majs nedvisner helt naturligt.

Ikke alle kornmarker får en omgang

Roundup bruges til gengæld rigtig nok på for eksempel kornmarker og rapsmarker. Men det gælder ikke alle marker, for sprøjtemidlet bruges ikke, når afgrøderne skal bruges som madvarer til mennesker.

"Man bruger ikke Roundup inden høst til afgrøder med korn, der bruges til konsum i Danmark. Det kunne for eksempel være til madvarer og øl. Det gør man ikke, fordi der er indgået aftaler mellem landmænd og dem, der skal aftage de her produkter, som ikke ønsker, at der er rester af glyfosat i produkterne," siger Per Kudsk til Detektor.

Auken beklager

DR2-programmet har spurgt Margrete Auken, hvorfor hun siger, at alle korn- og majsmarker får Roundup lige inden høst, når det nu ikke er tilfældet.

"Beklager at jeg kom til at sige at alle marker får RoundUp. Det er altså en ‘slåfejl’. De fleste der følger med, ved at fx økologiske marker ikke får det – og at jeg ved det. Men undskyld meget hvis nogen er faret vild! At majsmarker ikke kan nedvisnes med RoundUp var jeg ikke klar på og glæder mig bestemt over det, men det betyder jo ikke, at markerne ikke får RoundUp til ukrudtsbehandling," svarer hun i en mail til Detektor.

Hun understreger samtidig, at hun fastholder sit politiske mål om at få et EU-forbud mod brugen af glyfosat.

Læs hele faktatjekket her.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023