Nej, nye studier beviser ikke, at coronavirus er skabt i laboratorium
Sociale medier har i månedsvis været oversvømmet med udokumenterede påstande om, at coronavirussen SARS-CoV-2 skulle være fabrikeret i et laboratorium.
Nu lader det angiveligt til, at der er hul igennem til den endelige sandhed. To nye studier skulle nemlig bevise, at virussen bag covid-19 er menneskeskabt. Endda med det formål at angribe mennesker.
Sådan lyder det i hvert fald i et facebookopslag fra Robert Hintze, der kalder sig tech-iværksætter. Opslaget har lige nu fart på på Facebook og er delt af flere end 1.100 brugere i løbet af de seneste dage.
Men i strid med hvad opslaget hævder, indeholder de to studier faktisk slet ingen dokumentation for, at coronavirussen er skabt af mennesker.
Artiklen fortsætter under billedet
Robert Hintze skriver på Facebook, at han har fundet bevis for at coronavirussen er menneskeskabt. Men det har han nu ikke. (Skærmbillede fra Facebook)
Baseret på YouTube-video
I opslaget hævder Robert Hintze ellers, at de to studier skulle have nået lidt af et gennembrud.
"Ufattelige ondskab afsløret. Nye videnskabelige studier bekræfter faktum: Den nuværende coronavirus er menneskeskabt! Men ikke blot det. Det er nu bevist, at virussen bevidst er skabt til at angribe menneskeceller - altså bevidst designet til at gøre klodens mennesker syge," skriver han.
Til opslaget er der vedlagt en YouTube-video, der peger på to nye studier. Et norsk og et australsk.
Men ingen af de studier beviser, at coronavirussen er menneskabt. Tværtimod er studiernes resultater blevet fordrejet i YouTube-videoen og dermed også i facebookopslaget.
Artiklen fortsætter under videoen
Robert Hintze henviser til denne YouTube-video som dækning for sine påstande.
Ved ikke, hvor virussen kommer fra
Det australske studie har undersøgt, hvor godt covid-19 binder sig til celler i mennesker sammenlignet med celler i en række dyr. Studiet mener at finde frem til, at celler i mennesker skulle være særligt gode til at binde coronavirus. Og det gør, at forskerne bag ikke vil afvise, at SARS-CoV-2 kan stamme fra et laboratorium frem for at være hoppet over i mennesker fra et dyr.
Men studiet indeholder ikke noget bevis for, at coronavirussen er menneskeskabt, som Robert Hintze eller hævder.
I stedet står der i studiet, at det ikke kan udelukkes, at coronavirussen stammer fra et laboratorium.
I en mail til TjekDet skriver den australske professor:
"Nej, jeg har aldrig sagt, at virussen er lavet i et laboratorie. Jeg har bare sagt, at det er en mulighed, der endnu ikke er udelukket."
I YouTube-videoen, der indgår i facebookopslaget, er der bidder fra et interview på australske Sky News med Nikolai Petrovsky, der er en af forskerne bag studiet.
Men folkene bag YouTube-videoen har plukket lidt i interviewet og for eksempel ikke taget en bid med fra interviewet, hvor Nikolai Petrovsky med afsæt i sit studie siger:
"Sandheden er, at vi virkelig ikke ved, hvor virussen kommer fra."
Fejl fra norsk medie
Også det norske studie har facebookopslaget misforstået. Studiet handler nemlig om udviklingen af en vaccine og ikke, hvordan coronavirus er opstået.
Misforståelsen lader til at have rod i, at det norske publicservicemedie NRK fejlagtigt bragte en historie om, at et norsk studie skulle være nået frem til, at coronavirussen er menneskeskabt. Og siden fik den gale nyhed international bevågenhed, da det amerikanske medie Forbes også bragte historien.
Men egentlig havde Birger Sørensen, der er forskeren bag studiet, blot udtalt til NRK, at han mener – uden at det er nævnt i studiet - at et protein i coronavirussen ser ud til at være kunstigt sat ind, og at virussen derfor er menneskeskabt.
NRK har nu rettet i artiklen og efterfølgende bragt et interview med en anden norsk forsker, vaccineforskeren Gunnveig Grødeland.
"Hvis Sørensen eller andre kommer med dokumentation, som viser, at virussen er menneskeskabt, så vil jeg ikke afvise det. Men det, Birger Sørensen indtil nu er kommet med, overbeviser mig ikke," siger Anne Spurkland, professor i immunologi ved Universitetet i Oslo.
Birger Sørensen brygger dog på en ny forskningsartikel om virussens ophav.
Robert Hintze har efter TjekDets henvendelse forsynet sit opslag med links til NRK’s artikel og til det australske studie. Han har ikke svaret på, om han kan pege på, hvor i forskningsartiklerne der skulle være bevis for, at coronavirussen er menneskeskabt.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet