Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, Røde Kors efterlyser ikke uvaccinerede bloddonorer

Faktatjek 24. nov 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Vaccinerede bloddonorers blod kan angiveligt ikke bruges til behandling af covid-patienter, lyder det i flere opslag på Facebook. Men det er ikke tilfældet, fastslår forsker og Røde Kors, der står for bloddonation i USA. På billedet ses blodposer efter tapning på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet i København. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Røde Kors har akut mangel på uvaccinerede bloddonorer, fordi coronavaccinerne udsletter antistofferne i blodets plasma, lyder det i flere opslag på sociale medier

  • Og derfor skulle plasma fra vaccinerede angiveligt ikke kunne bruges til at behandle covid-patienter

  • Men Røde Kors efterlyser ikke blod fra uvaccinerede. Og det passer heller ikke, at coronavaccinerne ødelægger antistofferne i blodets plasma

  • Vaccinerede danner skam antistoffer mod covid-19, og derfor kan deres plasma sagtens bruges til behandling af covid-patienter

  • Påstandene i opslagene trækker tråde til USA, men amerikansk Røde Kors, der står for at tappe landets bloddonorer, afviser, at de særligt opfordrer uvaccinerede til at donere blod. Dansk Røde Kors har slet ikke noget at gøre med bloddonation her i landet

Røde Kors har akut brug for uvaccinerede bloddonorer. 

Sådan lyder det i flere danske facebookopslag, som alle henviser til et engelsksproget tweet om amerikansk Røde Kors. Ifølge opslagene skulle blodplasma fra vaccinerede være ineffektivt til behandling af andre covid-patienter, fordi kroppens naturlige antistoffer udslettes efter vaccination.

Men sådan forholder det sig slet ikke, for vaccinerede danner netop antistoffer mod covid-19, og derfor er deres blodplasma velegnet til behandling af covid-patienter.

Det er dog ikke alle, der danner lige mange antistoffer, og derfor er det heller ikke alle, der egner sig til at donere blod, understreger en forsker.

Amerikansk Røde Kors fastslår da også, at de gerne vil tage imod plasma fra vaccinerede og understreger, at påstanden om udsletning af naturlige antistoffer hos vaccinerede er upræcis.

Herhjemme har Dansk Røde Kors slet intet med bloddonation at gøre. Den opgave ligger hos sundhedsvæsenet.

Artiklen fortsætter under billederne


Tv-station misforstår Røde Kors

Opslagene henviser til et udenlandsk opslag, hvor der indgår en video med et nyhedsindslag fra den amerikanske tv-station KMOV4, der sender lokale nyheder fra St. Louis i den amerikanske delstat Missouri. 

I videoen forlyder det, at Røde Kors mangler bloddonorer, men at corona-vaccinerede ikke kan donere blodplasma.

Men der er tale om en misforståelse. 

Amerikansk Røde Kors skriver på deres hjemmeside, at de gerne tager imod plasma fra vaccinerede. Indsamlingen af doneret plasma er dog sat i bero for både vaccinerede og uvaccinerede, fordi Røde Kors for nuværende har indsamlet en tilstrækkelig mængde til at behandle covid-19-patienter. 

To typer plasma

Blod er levende væv og består af cirka 45 procent celler. Cellerne findes i en gullig væske, der kaldes plasma, som udgør den resterende del af blodet. Plasma består af 95 procent vand og indeholder en række stoffer, som transporteres rundt i kroppen med blodet.  

 

Bloddonorer kan donere enten fuldblod, ren plasma eller rekonvalescentplasma. Ved en plasmadonation benyttes det donerede plasma til fremstilling af medicin. Plasmaet i blodet indeholder nemlig antistoffer, der beskytter mod en lang række infektioner, som man tidligere har været ramt af eller er vaccineret imod. Plasma fra donationer bruges til behandling af patienter, der har et svækket immunforsvar og til patienter med autoimmune sygdomme.

 

Ved en rekonvalescentplasma-donation bliver plasmaet tappet fra en donor, som har overstået et sygdomsforløb med covid-19. Denne behandlingsmetode bliver brugt til behandling af patienter med covid-19, fordi plasmaet har et højt indhold af antistoffer mod coronavirus. 

 

Kilde: bloddonor.dk

TV-stationen KMOV4 har da også erkendt over for det franske faktatjekmedie AFP, at en af deres reportere havde misforstået, hvorfor den amerikanske afdeling for Røde Kors havde stoppet indsamlingen af plasma-donationer.

Til AFP fortæller KMOV4, at de har rettet den fejlagtige information på deres hjemmeside.

Den fejlagtige påstand er alligevel nået danske facebookbrugere, som har oversat den til dansk. Men det er faktisk slet ikke Røde Kors, der håndterer bloddonationer i Danmark.

I Danmark er bloddonation nemlig en del af det offentlige sundhedsvæsen. Og her skelner blodbankerne ikke mellem covid-19-vaccinerede og uvaccinerede. Størstedelen af alle danske bloddonorer er endda vaccinerede, oplyser Bjarne Kuno Møller, der er ledende overlæge i Blodbank og Immunologi ved Aarhus Universitetshospital.

Vaccinerede kan sagtens donere blod

Ifølge opslagene skulle problemet ved vaccineredes donation være, at deres naturlige antistoffer udslettes af vaccinen. Og det betyder angiveligt, at deres plasma ikke kan bruges til behandling af covid-patienter. 

Men der er intet i vejen for, at blod fra vaccinerede bruges til behandling af covid-19-patienter, fortæller Bjarne Kuno Møller.

“Man danner jo også antistoffer, når man bliver vaccineret. Man kan i udvalgte tilfælde anvende immuniserede bloddonorers plasma til at behandle andre covid-patienter, og vaccinen udløser et antistofsvar hos raske donorer,” siger han.

Behandling med rekonvalescentplasma betyder, at en covid-syg patient får tilført blodplasma fra en person, som tidligere har været smittet med coronavirus, og som har dannet antistoffer mod sygdommen. Og der er foreløbigt intet, der tyder på, at behandling med plasma fra vaccinerede donorer er mindre effektivt.

“Patienter, som har været smittet med covid-19, danner antistoffer mod virus, og vaccinen udløser nogle af de samme antistoffer hos de vaccinerede. Nogle vaccinerede danner ikke lige så gode antistoffer, som tidligere smittede gør, men har man haft et mildt sygdomsforløb, danner man heller ikke så mange antistoffer,” forklarer Bjarne Kuno Møller. 

Hvorvidt blodplasmaet kan anvendes til behandling, afhænger af, om mængden af antistoffer ligger over minimumsgrænsen for antistoffer til behandling af covid-patienter. Den grænse kan både vaccinerede og tidligere smittede krydse, fastslår Bjarne Kuno Møller. 

Opdateret 2. dec 2021