Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Opslag betvivler behandling af covid-19: Der har aldrig været brug for respiratorer

Faktatjek 28. maj 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Verden har grebet coronaviruspandemien helt forkert an. I hvert fald, hvis man skal tro et opslag, der de seneste måneder har turneret i Europa på forskellige sociale medier.

Ifølge opslaget er covid-19 nemlig ikke en infektionssygdom, men en kredsløbssygdom, som man kan behandle helt uden at indlægge patienter på intensivafdelinger og uden at lægge dem i respirator.

Covid-19 skulle angiveligt være en såkaldt dissemineret intravaskulær koagulation, som er en sygdomstilstand, hvor der dannes blodpropper i kroppens årer.

Opslagets påstande har floreret på Facebook og WhatsApp i Spanien, Frankrig, Italien og Storbritannien og findes også i en dansk udgave. Dermed er det spredt vidt, at covid-19 skulle være langt nemmere at få bugt med, end det egentlig er tilfældet, og at de mange intensivindlæggelser helt kunne være undgået.

Men selvom erfaringer viser, at covid-19 rigtignok medfører forhøjet tendens til blodpropper, kan to danske forskere ikke få det til at stemme, at sygdommen primært skulle være en kredsløbssygdom. De mener heller ikke, der er dokumentation for, at man helt kan undgå intensivindlæggelser med den behandling, opslaget fremhæver.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opslaget, der har floreret på Facebook, findes også i en dansk udgave. Her er det tilsyneladende oversat ved hjælp af Facebooks oversættelsesværktøj, måske fra et engelsk opslag som det, der ses her (link).

Italiensk kardiolog er kilde til påstande

Det er uklart, præcist hvor og hvornår påstandene første gang er opstået. Opslaget omtaler dog gentagne gange en italiensk patolog, og flere af formuleringerne går igen i et facebookopslag fra 10. april.

Dét opslag er forfattet af den italienske læge Giampaolo Palma. Han er ikke patolog, men derimod kardiolog ved sin klinik PALMA Kardiologisk-Medicinsk Center sydøst for Napoli i Italien.

I sit opslag skriver Giampaolo Palma, at de covid-patienter, som havner på intensiv, har blodpropper i især lungerne.

"Da dette er tilfældet, kan vi stoppe sygdommen i de tidlige stadier, og måske er det ikke længere nødvendigt med intensivindlæggelser for at intubere (lægge i respirator, red.) patienter," skriver han og tilføjer:

"Covid-19 skader først og fremmest blodkar og hjerte-kar-systemet. Først derefter rammer det lungerne."

Artiklen fortsætter under billedet.

 

 

 

 

I et facebookopslag fra 10. april skriver den italienske læge Giampaolo Palma, at covid-19 først og fremmest skader hjerte-kar-systemet og først derefter rammer lungerne.

Samme pointe gentager den italienske hjertelæge til TjekDet.

"Før det er en lungebetændelse, er covid-19 en dissemineret intravaskulær koagulationssygdom, hvilket nu er anerkendt af medicinske læger over hele verden," skriver han i en mail.

Han forklarer også, at hvis man behandler med blandt andet antiinflammatoriske midler i sygdommens tidligste faser, kan man "forhindre, at patienter skal indlægges på intensiv for at få hjælp til at trække vejret".

Covid-19 er en infektionssygdom

Men Giampaolo Palmas udmelding om, at covid-19 først og fremmest er en kredsløbssygdom, undrer Christian Wejse, der er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital, Skejby.

"Selvom det er veldokumenteret, at covid-19 er en sygdom, der medfører blodpropper i højere grad, end man umiddelbart skulle forvente, så mener jeg ikke, der er grundlag for at konkludere, at det primært er en kredsløbssygdom," skriver han i en mail til TjekDet.

"Det er først og fremmest en infektionssygdom, og den manifesterer sig i forskellige organer på forskellig vis, primært i luftvejene," skriver Christian Wejse videre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christian Wejse er lektor i infektionssygdomme og folkesundhed på Aarhus Universitet og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Aarhus Universitetshospital)

Også fra Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, lyder det, at covid-19 er en infektionssygdom. Kroppens reaktion på infektionen kan så muligvis bidrage yderligere til sygdommen, for eksempel ved at der dannes blodpropper.

"Covid er en virusinfektion, der bevirker en aktivering af immunsystemet. I hvilket omfang immunaktiveringen ikke kun bidrager til nedkæmpelse af infektionen, men også bidrager til sygdommen, er uafklaret," skriver han i en mail.

Blodpropper sjældent primært symptom

Faktisk er det yderst sjældent, at covid-patienter overhovedet udvikler dissemineret intravaskulær koagulation, som Giampaolo Palma ellers nævner som sygdommens overvejende træk, oplyser Christian Wejse.

"DIC (dissemineret intravaskulær koagulation, red.) er en sjælden manifestation, og vi har ikke i Danmark set patienter, der har blodpropper som det primære symptom. Det har man imidlertid i USA og øjensynligt også i Italien," skriver han.

Hvorvidt covid-patienter kan undgå hospitalernes intensivafsnit, hvis de behandles med blandt andet antiinflammatoriske midler, sådan som Giampaolo Palma påstår, er endnu usikkert, lyder det fra begge forskere.

"Jeg mener ikke, det er dokumenteret på nogen måde, at antiinflammatorisk behandling kan sikre, at patienterne ikke kommer på intensiv. Det har jeg ikke set nogen studier dokumentere," lyder det fra Christian Wejse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Lundgren er professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet (Foto: Rigshospitalet)

Ifølge Jens Lundgren "kan Giampaolo Palma have ret" i, at covid-patienter får et mildere forløb, hvis de behandles for den blodstørkning, som sygdommen kan medføre, "men vi ved det ikke".

"Vi ved, at covid-patienter har aktivering af koagulationssystemet (system, der styrer blodstørkningen, red.), og dette bevirker sygdom. Men hvorfor denne aktivering sker, og hvordan den bedst behandles, er stadig uafklaret," forklarer han.

Tanker er baseret på videnskabelig evidens

TjekDet har igen forsøgt at kontakte Giampaolo Palma for at høre, hvordan han kan være så sikker på, at covid-19 først og fremmest er en kredsløbssygdom, når det nu ikke stemmer overens med de danske lægers erfaringer. Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra den italienske hjertelæge.

Tidligere i korrespondancen har han dog tilsendt en længere mail, hvor han blandt andet skriver:

"Mine tanker er baseret på videnskabelig evidens fra nylige udgivelser i The Lancet (medicinsk tidsskrift, red.) om ’Kritisk behandling og genoplivning’, og på de seneste covid-19-retningslinjer fra Det Europæiske Kardiologiske Selskab, som overvejer forebyggende antiblodpropbehandling til alle patienter indlagt med covid-19, og senest på utallige andre internationale medicinske tidsskrifter."

"Jeg har en database over adskillige patienter indlagt på de største infektionssygdomscentre i det sydlige Italien, som fuldstændig bekræfter, at covid-19 er mere end lungebetændelse; det er en systemisk vaskulær betændelsessygdom," skriver han.

TjekDet har ikke kunnet identificere de videnskabelige udgivelser, Giampaolo Palma refererer til.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023