Pas på, hvad du deler: Facebookopslag advarer mod forkert mand
Et facebookopslag med en advarsel om coronarelaterede tricktyverier bliver flittigt delt blandt danskerne i øjeblikket. Teksten beskriver, hvordan tyve udgiver sig for at være hjemmeplejen eller folk fra sundhedsmyndighederne, der skal vise de ældre, hvordan man bruger håndsprit.
På et af de meget delte opslag er der et billede af en mand, som ifølge teksten skulle stå bag nogle af tyverierne.
"Kig rigtig godt efter for det her er blot en af de mange tricktyverier som er blevet lavet mod de ældre og svage i samfundet," står der i opslaget om billedet.
Det er bare ikke rigtigt, at billedet stammer fra et 'corona-relateret' tricktyveri, men derimod fra et almindeligt indbrud i privat hjem i sommeren 2019.
Artiklen fortsætter under billedet
Manden på billedet er efterlyst for et indbrud i sommeren 2019. Beskrivelserne af tricktyverier under coronakrisen svarer heller ikke til, hvad manden blev efterlyst for. Alene denne udgave af opslaget med tekst og billede har fået over tretusinde delinger. Inkluderer man videredelinger af de tretusinde delinger, når vi op på i alt 8.500 delinger. Mandens ansigt er sløret, da politiet selv har fjernet billedet fra sin efterlysning. (Foto: Skærmbillede fra Facebook).
Eftersøgt for nordjysk indbrud
Billedet, som rigtigt nok kommer fra politiet, er et overvågningsfoto, men det stammer fra en en efterlysning af to mænd hos Nordjyllands Politi helt tilbage i juli 2019. Og politiet har siden fjernet billedet fra sin hjemmeside.
"Sagen handler ikke om corona-relaterede tricktyverier, men om formodede indbrudstyve," skriver presseansvarlig ved Nordjyllands Politi i et mailsvar til TjekDet.
Den nordjyske sag er fortsat uopklaret, så det kan ikke fuldstændig udelukkes, at manden kan have taget del i tricktyverier, men der står i efterlysningen fra 2019, at politiet mistænker, at de to mænd, som "politiet har efterforsket ganske massivt mod", er "omrejsende kriminelle fra Østeuropa".
Vigtigt at tænke sig om
Generelt er det en positiv ting, at folk bruger de sociale medier til at advare mod eksempelvis tricktyverier, men man skal være opmærksom, forklarer Christian Brinck:
"Vi vil gerne understrege, at internettet jo også er et ’arkiv’ med ældre materiale, hvorfor man skal udvise sund fornuft og ikke nødvendigvis dele alt, herunder særligt ikke billedmateriale."
- Få sikkerhed for, at de personer, der ringer på døren, er dem, de udgiver sig for at være. Bed om legitimation. Tjek eventuelt med kommune eller andre myndigheder på deres hovednummer, om det er korrekt, at personerne har et ærinde på adressen.
- Lad for en sikkerheds skyld ikke værdigenstande, kontanter m.m. ligge frit fremme eller i nærheden af indgangsdøren.
- Benyt din dørspion, før du åbner hoveddøren, og brug eventuelt en sikkerhedskæde.
- Oplys aldrig NemID-oplysning m.m., hvis du bliver kontaktet telefonisk. De oplysninger vil politi, kommune m.m. aldrig bede om via telefonen.
Kilde: Politi.dk
Tricktyve har været på spil
Nordjyllands Politi kender i øvrigt ikke til, at der skulle være specielle corona-tricktyverier i gang i deres område.
"Vi har på nuværende tidspunkt ikke set en særlig tendens til berigelsesintentioner foranlediget af corona-situationen, men vi monitorerer området hver eneste dag," skriver Christian Brinck.
Det har man til gengæld set både i Nordsjælland, hvor politiet advarer mod netop denne form for tyverier, og i Sakskøbing på Lolland, hvor en kvinde udgav sig for at være sygeplejerske.
Også i Sønderjylland har tricktyve været på spil, men her blev de gennemskuet af en kvindelig pensionist.
Allerede i forrige uge advarede Rigspolitiet også mod tricktyve, der udnytter corona-situationen til at skaffe sig adgang til folks hjem.
Det har ikke været muligt at finde ud af, hvordan billedet fra 2019 er blevet kædet sammen med den nyere advarsel om tricktyve.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet