Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Regeringen anklages fejlagtigt for at lade landmænd massemyrde bier

Faktatjek 6. maj 2019  -  4 min læsetid
This describes the image
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

 

 

Regeringen trodser EU-lov og lader rapsproducenter bruge pesticider, der er kædet sammen med massedød hos bier.

Kilde: Facebookopslag fra gruppen Black label organisation.


Påstanden var sådan set rigtig nok for to år siden, da Black label organisation lavede opslaget. Danske landmænd fik af Miljøstyrelsen dispensation til at bruge pesticider med navnet neonikotinoider, og nogle forskere mener, at de pesticider tager livet af bier. Men forbuddet mod pesticiderne er nu skærpet, og landmændene får ikke længere tilladelse til at bruge neonikotinoider. Så nu er det helt forkert at klandre regeringen for at holde hånden over rapsproducenter.

 

Køber du dansk rapsolie, er du med til at udrydde bierne.

Så kontant er budskabet i et facebookopslag med den alarmerende overskrift "Bi-dræber olie."

Problemet er, at danske landmænd smører rapsfrøene med en bestemt type pesticider, der går under navnet neonikotinoider. Og det er det rene gift for de bier, der forsøger at bestøve rapsplanterne.

Og som om det ikke var slemt nok, så er det endda den siddende VLAK-regering, der tillader landmændene at tage livet af bierne, selv om pesticiderne er forbudte ved EU-lov.

Artiklen fortsætter under billedet

Billedtekst: Det knap to år gamle facebookopslag har fået nyt liv og spredes i øjeblikket vidt på Facebook. Flere end 4.000 brugere har interageret med opslaget, men dets beskyldning mod regeringen er bare ikke længere rigtig.

I øjeblikket har facebookopslaget i den grad vind i ryggen og har nu fået mere end 4.000 interaktioner. Bag opslaget står facebookgruppen Black label organisation, der deler stærkt venstreorienteret indhold uden at tilkendegive, hvem der står bag gruppen. Og påstanden om regeringens massakre på bier florerer flere steder på sociale medier i andre afskygninger.

Men påstanden er simpelthen forældet. For landmænd smører ikke længere raps ind i den type pesticider. Opslaget bliver dermed "delt på et uoplyst grundlag," siger Danmarks Naturfredningsforening.

Forskere er nu heller ikke så sikre på, at neonikotinoider er lig den sikre død for bier i Danmark, som facebookopslaget ellers hævder.

Deler på uoplyst grundlag

I opslaget står, at "regeringen er gået uden om EU og har givet danske landmænd dispensation til at bruge giftene" til at holde rapsjordlopper væk fra rapsplanterne. Uden giften kan lopperne sætte ødelæggende angreb ind på de gule, danske rapsmarker.

Og brugen af pesticiderne står på "lige nu," hævder opslaget.

Men de mange facebookbrugere, der deler opslaget, overser formentlig, at opslaget har snart to år på bagen. Og det er ellers vigtigt, for i mellemtiden er det blevet forbudt for danske landmænd at bruge neonikotinoiderne til raps.

Det siger både Danmarks Naturfredningsforening og Miljøstyrelsen.

"Der er sket alt muligt skrækkeligt med de her pesticider, men det er formodentlig forbi nu. Så opslaget bliver delt på et uoplyst grundlag. Sidste år blev der ikke givet dispensation til landmændene, og det sker nok heller ikke i år," siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

Netop Danmark Naturfredningsforening har været en særligt kritisk stemme over for de omdiskuterede pesticider og har endda samlet underskrifter mod dem.

Forældet og forkert

Miljøstyrelsen oplyser, at de førhen har givet dispensation til, at danske landmænd kan smøre rapsfrø ind i neonikotinoider. Men det er ikke foregået siden efteråret 2017, hvor landmændene såede vinterraps. Netop på det tidspunkt, hvor opslaget først blev delt.

I 2015, 2016 og 2017 fik danske landmænd altså tilladelse til at bruge pesticiderne, der er kædet sammen med døde bier. Uden tilladelsen fra myndighederne kunne landmændene ikke bruge neonikotinoiderne, fordi de tilbage i 2013 blev gjort forbudt ved EU-lov.

Og siden 2017 er EU-loven skærpet, fordi forskere har fundet flere tegn på, at neonikotinoiderne er skidt for biers helbred:

"I april 2018 er EU-forbuddet udvidet til at gælde alle udendørs anvendelser, og Miljøstyrelsen har ikke givet nogen dispensationer i 2018," skriver Vibeke Møller, der er funktionsleder hos Miljøstyrelsen, i en mail.

Facebookopslaget har altså i bund og grund ret i, at danske landmænd i 2017 havde fået dispensation til at smøre raps ind i neonikotinoider. Men opslaget er nu både forkert og forældet.

 

 

Seniorforsker på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

 

Dog har Miljøstyrelsen for nylig givet dispensation til, at landmændene kan smøre pesticiderne på sukkerroefrø. Styrelsen mener, at det er forsvarligt for biernes helbred, så længe roerne holdes på afstand af afgrøder, der blomstrer og dermed tiltrækker bier.

En kemisk bi-bøddel?

Tilbage står spørgsmålet, om neonikotinoiderne virkelig er dødsensfarlige for bier. Og der kan faktisk godt være noget om snakken.

Men forskningen peger i flere retninger, siger Per Kryger, som er seniorforsker på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet og forsker i honningbier.

"Man kan finde artikler, der kæder neonikotinoider og døde bier sammen, men man kan også finde det modsatte," siger han.

Ifølge Per Kryger er forskningen i bier og bidød alt andet end nem og ligetil. For når der bliver udgivet op mod 100 studier på området om året, er det svært at vide, hvad man skal forholde sig til.

Det var også den usikkerhed, der lå til grund for forbuddet mod neonikotinoider i EU.

"Forbuddet fra EU bygger i nogen grad på et forsigtighedsprincip. Der mangler klare resultater om, hvorvidt der er øget dødelighed for de bier, der er udsat for neonikotinoider."

TjekDet har skrevet til Black label organisation, om de ikke synes, det er problematisk, at så mange deler opslaget, når det ikke længere er sandt. De er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023