Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rekordmange udlændinge udvandrer - men vi ved ikke hvorhen

Faktatjek 25. feb 2019  -  4 min læsetid
Tjekdet

 

 

17.867 udlændinge er i 2018 udvandret fra Danmark til ikke-vestlige lande.

Kilde: Dansk Folkeparti i en video på Facebook.


Tallet 17.867 stammer fra Danmark Statistik og dækker over statsborgere fra både vestlige og ikke-vestlige lande, der i 2018 er udvandret fra Danmark til et ikke-vestligt land. Men blandt de 17.867 finder man 8.194 både vestlige og ikke-vestlige udlændinge, der slet ikke har oplyst til danske myndigheder, hvilket land de er udvandret til. Derfor kan de godt 8.194 udlændinge lige så godt være udvandret til Tyskland som til Tanzania. Med andre ord ved vi altså ikke, om knap halvdelen af de 17.867 udvandrede rent faktisk er rejst til et ikke-vestligt land, som Dansk Folkeparti hævder i sin video.

 

17.867.

Så mange udlændinge er i 2018 udvandret fra Danmark til et ikke-vestligt land, lyder det fra Dansk Folkeparti i en video på Facebook.

I videoen, som både partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup har delt på sociale medier, kan man til lyden af et lettende fly se en niqapklædt kvinde stå foran en tæller, der til sidst standser på 17.867.

Tallet bekræfter, at Dansk Folkepartis udlændingepolitik virker, mener partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen.

"Det varmer mit hjerte. Det er glædeligt, at politikken virker og har en effekt," siger han til partiets eget medie, Dit Overblik, der også gør opmærksom på tallet.

 

Men faktisk kan Dansk Folkeparti slet ikke vide, om 17.867 udlændinge har forladt Danmark for i stedet at tage til et ikke-vestligt land, oplyser Danmarks Statistik, der står bag tallene. For det er kun omkring halvdelen af de tusindvis af udlændinge, der har oplyst, hvor de egentlig er rejst hen.

Kan lige så vel være rejst til Malmö som Mogadishu

Beder man Danmarks Statistiks statistikbank om et tal på, hvor mange udenlandske statsborgere fra både vestlige og ikke-vestlige lande der i 2018 rejste fra Danmark til et ikke-vestligt land, spytter den rigtignok tallet 17.867 ud.

Men når man bruger Danmarks Statistiks udvandringstal, så er det afgørende at huske på, at mange udlændinge slet ikke oplyser, hvor de rejser hen, siger Dorthe Larsen, der er afdelingsleder på kontoret for Befolkning og Uddannelse i Danmarks Statistik.

"Lige hvad udvandring angår, har vi en stor portion mennesker, der ikke har oplyst CPR-registret om, hvilket land de udvandrer til. Og de personer er inkluderet i tallet for dem, der er udvandret til ikke-vestlige lande. Men vi ved simpelthen ikke, om de er udvandret til et vestligt eller et ikke-vestligt land," konstaterer Dorthe Larsen.

Helt præcist gælder det 46 procent eller 8.194 af de 17.867 udlændinge.

Artiklen fortsætter under figuren

 

 

 

Mange rejser uden en lyd

Hvis en udenlandsk statsborger flytter fra Padborg til Flensburg, men ikke har oplyst de danske myndigheder, hvor vedkommende flytter hen, så må Danmarks Statistik give personen mærkatet uoplyst udvandringsland.

Og når Dansk Folkeparti slår op i Statistikbanken for at finde ud af, hvor mange udlændinge der er flyttet til et ikke-vestligt land, så tæller personen med - også selvom vedkommende bare er flyttet over på den anden side af grænsen og derfor i princippet frit kan rejse ind i Danmark igen.

Dorthe Larsen medgiver, at det er uhensigtsmæssigt, at der i statistikken står, at tusindvis af indvandrere er udvandret til et ikke-vestligt land, når de nu lige så godt kan være udvandret til et vestligt land.

"Men hvis man ser på de enkelte lande, vil man hurtigt kunne se i statistikken, at der er en stor gruppe, der ikke har oplyst, hvilket land de er rejst til," siger hun.

Danmarks Statistiks tal kan dog alligevel give et praj om, hvor de tusindvis af udlændinge måske kan være rejst hen, tilføjer Dorthe Larsen.

Statistikken oplyser nemlig også, hvilket statsborgerskab de udvandrende personer har. Og det er bestemt en mulighed, at folk simpelthen rejser til deres hjemland, siger hun.

Blandt de 8.194 udlændinge, der ikke har oplyst, hvor de rejser hen, er 4.820 statsborgere i vestlige lande. Hyppigst fra Rumænien, USA og Polen. Og blandt de ikke-vestlige udlændinge finder man flest filippinske, kinesiske og syriske statsborgere.

Artiklen fortsætter under figuren

 

 

 

Klandrer Danmarks Statistik

Selv om der ikke er belæg for at hævde, at 17.867 udlændinge sidste år er udvandret til ikke-vestlige lande, mener Dansk Folkeparti alligevel at være "på helt sikker grund, når vi benytter det tal," skriver partiets pressetjeneste i en mail.

"Hvis der er nogle usikkerheder forbundet med tallet, som ikke fremgår, når man finder tallet i Statistikbanken, så er det vel noget, som Danmarks Statistisk må redegøre for," lyder det i mailen.

Danmarks Statistik oplyser desuden, at de ændrer i Statistikbanken, så udlændinge, der ikke har oplyst, hvor de flytter hen, ikke længere bliver talt med som udvandret til et ikke-vestligt land.

 

 

Inden udlændinge rejser, skal de oplyse til den kommune, de bor i, at de flytter fra landet. Ved de, hvilket land de flytter til, kan de i samme ombæring oplyse det til kommunen. Landet registreres i CPR-registret, og da Danmarks Statistik får oplysningerne fra CPR, vil den information også optræde i Statistikbanken.

Men hvis for eksempel et amerikansk par har bestemt sig for at flytte fra Danmark, men ikke er klar over, hvilket land de flytter til, så bliver udvandringslandet ikke registreret hos kommunen. Og parret får mærkatet uoplyst udvandringsland hos Danmarks Statistik.

Og har en kinesisk kvinde slet ikke sagt et ord til kommunen om, at hun for eksempel rejser tilbage til Kina, så kan man ikke udlede af Danmarks Statistisk tal, om hun er flyttet til et vestligt eller ikke-vestligt lande.

Kilde: Indenrigsministeriet, som råder over CPR-registret

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023