Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Røde partier genbruger højest usikkert tal for plastik i havene

Faktatjek 14. jun 2017  -  3 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Thomas Hedin

I 2050 er der lige så meget plastik, som der er fisk i havene, lyder det fra både Socialdemokraterne, SF og Alternativet. Men det er ikke nogen hemmelighed, at de tal, som partierne henviser til, ikke kan bruges til at drage den konklusion.

 

plastik2
Skærmbillede af Karin Gaardsteds debatindlæg i politiken.dk den 9. juni 2017.

 

Det er DRs faktatjekprogram Detektor, der allerede i sidste måned forsøgte at dræbe myten, der har cirkuleret i den offentlige debat et stykke tid. Og selv om Alternativet i maj blev konfronteret med den fejlagtige konklusion, så blev den gentaget i et opslag på partiets Facebookside forleden. Og Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet brugte den i et debatindlæg i Politiken den 9. juni, mens SF på Facebook den 8. juni skrev, at beregninger har vist, at vi risikerer, at der er mere plastik end fisk i havene i år 2050, hvis ikke udviklingen vendes.

Konklusionen om, at mængden af plastik vil overstige mængden af fisk i 2050, stammer fra den britiske tænketank The Ellen MacArthur Foundation, der har lavet udregningen for World Economic Forum i begyndelsen af 2016. Beregningerne, der ligger til grund for konklusionen, er baseret på to tal: et for antallet af fisk og et for mængden af plastik.

Men tallet for mængden af fisk, der bruges i rapporten, er forældet. Det kommer fra en undersøgelse, der i 2008 målte mængden af fisk i havet til at være 899 millioner ton. De samme forskere lavede dog en ny optælling i 2015, hvor de kom frem til det noget upræcise resultat, at der er et sted mellem 300 millioner ton og 26.100 millioner ton fisk i havet. Medianen på 4.900 millioner ton ligger et godt stykke fra 2008-optællingen på 899 eller 812 millioner ton. Men alligevel er det 2008-tallet, der er brugt i World Economic Forum-rapporten.

Også tal for plastik bygger på usikker fremskrivning

Tallet for mængden af plastik er heller ikke uproblematisk. En gruppe forskere er nået frem til, at der mellem 2010 og 2025 vil være blevet udledt 155 millioner ton plastik. Dette tal har tænketanken fremskrevet til 2050 ved at bruge den forventede økonomiske vækst. Men en af forskerne bag det oprindelige tal mener, at det er misvisende at fremskrive tallet på den måde.

"Som forsker, der udgiver i peer-review litteratur (forskning, red.), kunne jeg ikke fremskrive længere end 2025. Jeg kan ikke lave fremskrivninger udover eller udenfor vores videnskabelige studie," sagde Jenna Jambeck fra University of Georgia i sidste måned til Detektor.

DR har forhørte sig også hos professor ved DTU Aqua Torkel Gissel Nielsen, der ligeledes gjorde opmærksom på, at man ikke bare sådan kan fremskrive tallene for mængden af plastik.

"Hvis man nu går nogle få år frem, så er det måske okay, men at gøre det næsten en menneskealder frem i tiden, det gør det altså noget usikkert," sagde han.

Påstanden om, at mængden af fisk og plastik vil være den samme i 2050 bygger altså på tal, der er meget usikre, både hvad angår antallet af fisk og mængden af plastik. Detektor spurgte i sidste måned også Ellen MacArthur Foundation, om de mener, at tallene bør bruges på trods af usikkerhederne. Til det svarede tænketanken i en mail, at de ikke havde nogen kommentarer, fordi de ikke kunne få fat i folkene bag analysen.

To partier trækker i land, et tredje holder fast

Detektor har spurgt Alternativet, hvorfor de har gentaget konklusionen, når partiet i sidste måned blev gjort opmærksom på, at tallene bag beregningen er højest usikre.

"Det er selvfølgelig klodset af os, at vi har gjort det to gange. Det er en fejl fra vores side, og vi skal have den aflivet blandt vores medlemmer, så det ikke sker igen. Det er ikke en valid sammenligning," siger partiets miljøordfører, Christian Poll. Efter Detektors henvendelse har partiet fjernet sammenligningen i opslaget på Facebook.

Også Karin Gaardsted (S) vil afholde sig fra at citere tallene i fremtiden. SF går derimod den anden vej, og ser ikke noget problem i at bruge dem, så længe partiet understreger, at det kan ske.

"Vi har taget til efterretning, at Detektor har påvist, at der er en usikkerhed ved sammenligningen. Men der er jo også usikkerhed ved fremskrivning af økonomi og flygtningestrømme. Jeg synes, vi flager en problemstilling, som man risikerer, hvis man ikke vender udviklingen. Derfor synes jeg godt, at man kan forsvare, at vi bruger det i den her form. Men man kan ikke skrive, at det er sådan, det ender," siger pressechef i SF, Thomas Nystrøm, til Detektor.

Partiet har alligevel rettet i sit opslag på Facebook, så oplysningen om plastik i havene ikke længere fremgår.

Læs hele Detektors faktatjek her.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023