Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

De sagde, bombeangrebet ikke gik ud over civile bygninger. Rusland afsløret af egen ‘bevis-video’

Faktatjek 19. jul 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Et kulturcenter i byen er totalskadet. Foto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix
  • En video beviser angiveligt, at Rusland tog kontrol over en ukrainsk by uden at påføre den ødelæggelser

  • Men en norsk granskning af den russiske 'bevis-video' viser, at det ikke passer

  • En række bygninger blev faktisk ødelagt ved angrebet


Skrevet af: Nicolai Delebekk, Silje Førsund, Jan Gunnar Furuly, Ruben Solvang /Faktisk Verifiserbar.

Artiklen er udarbejdet af Faktisk Verifiserbar, der er et samarbejde mellem en række norske medier med formålet at verificere videoer og billeder fra krigen i Ukraine. Projektet ledes af det norske faktatjekmedie Faktisk.


En dronevideo, som russiske myndigheder har offentliggjort på den statskontrollerede tv-kanal TV Zvezda, skal angiveligt vise, at bygningerne i den ukrainske by Lysytjansk ikke blev beskadigede under de russiske angreb. Kortlægningen viser (med blåt), hvor dronen filmer, og (med rødt) hvor Faktisk Verifiserbar har geolokaliseret ødelæggelser.De seneste uger er rapporteret om en række russiske angreb mod byen Lysytjansk i Luhansk. Den 3. juli annoncerede Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at de havde taget kontrol over byen

Dagen efter offentliggjorde tv-kanalen for det russiske forsvarsministerie, TV Zvezda, en nyhedsartikel, hvor de hævder, at “billeder taget fra fugleperspektiv vidner utvetydigt om, at Lysytjansk ikke blev ødelagt under angrebet.” De hævder også, at overtagelsen af byen skete, uden at hverken “den urbane infrastruktur eller boligbebyggelse” blev beskadiget.

Tjekdet
Det fremgår af nyhedsartiklen, som her er oversat med Google Translate, at russiske styrker hverken ødelagde bybebyggelse eller boliger, da byen blev overtaget. En dronevideo er indsat som bevis. Foto: Skærmbillede/TV Zvezda

‘Bevis-video’

Som dokumentation offentliggjorde det russiske forsvarsministerie en video i nyhedsartiklen. Den knap et minut lange video er filmet med drone, og med fire klip forsøger Rusland at vise, hvordan byen står hel og intakt efter invasionen. Klippene viser oversigtsbilleder af byen og nærbilleder af boligblokke. Byen ser tilsyneladende uskadt ud. 

Faktisk Verifiserbar, en gruppe af journalister fra flere mediehuse i Norge, der verificerer billeder og videoer fra krigen i Ukraine, har geolokaliseret og kortlagt de områder, som vises i den russiske video. Det samme er derefter gjort med steder i byen, hvor det er dokumenteret, at der har været angreb. 

Kortlægningen og analysen viser, at videoen giver et fejlagtigt indtryk af bombeangrebets konsekvenser. Det passer simpelthen ikke, at russiske styrker har taget kontrol over byen uden at ødelægge den.

Tjekdet
Kortlægningen viser, hvor den russiske video blev filmet (blå felter) og faktiske ødelæggelser i og omkring centrum af Lysytjansk. Foto: Faktisk Verifiserbar


Faktisk Verifiserbar har kontaktet det russiske forsvarsministerie og den russiske ambassade i Norge. De har ikke svaret på henvendelserne. 

Militære angreb

Efter mislykkede forsøg på at indtage hovedstaden Kyiv og storbyen Kharkiv har Rusland koncentreret sig om at tage kontrol over Donetsk og Luhansk - regionerne i det østligste Ukraine. 

Sjevjerodonetsk og Lysytjansk i Luhansk har været blandt de mest afgørende mål. De to nabobyer ligger strategisk på hver sin side af floden Donets. 

Begge byer har været udsat for russiske angreb, og guvernøren i Luhansk, Serhiy Gaidai, bad i slutningen af juni de omtrent 100.000 indbyggere i Lysytjansk om at forlade byen.

Civile mål ramt

Opfordringen fra guvernøren kom, efter byen havde oplevet en række angreb. I modsætning til hvad den russiske video viser, så er de faktiske ødelæggelser i byen store.

Blandt andet er en bro, som binder byerne Lysytjansk og Sjevjerodonetsk sammen, sprængt itu.

Tjekdet
En bro mellem Lysytsjansk og nabobyen Sievjerodonetsk er sprængt i to. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix


En universitetsbygning, et kulturcenter, flere store erhvervsejendomme og et indkøbscenter er totalskadede. 

Tjekdet
Et kulturcenter i byen er totalskadet. Foto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix


Flere boligbyggerier er ødelagte. 

Tjekdet
En boligblok er ødelagt i Lysytjansk. Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix


En Reuters-journalist, der er til stede i Lysytjansk, beskriver byen og ødelæggelserne på følgende måde

“Ukrainske politibiler ligger med bunden i vejret og er fulde af projektiler, store lokale myndighedsbygninger er brændte og hullede af skud, en ortodoks kirkes guldkuppel er ødelagt.”

Kortlægning

Den russiske video giver indtryk af at vise store dele af byen og et større boligblokområde, men Faktisk Verifiserbars analyse viser noget andet: 

Videoklippene er filmet fra forskellige vinkler, men i virkeligheden viser de et og samme boligkompleks

Kortlægningen, Faktisk Verifiserbar har lavet, afslører, at videoen kun viser begrænsede områder af byen, som ikke er blevet ramt af militære angreb. Områder, der er blevet angrebet, er udeladt af videoen. 

Afsløret i en brøkdel af et sekund

Det er imidlertid ikke kun, hvad videoen ikke viser, der er interessant. For videoen viser faktisk også ødelæggelser - til trods for at det hævdes, at der ikke er ødelæggelser i byen. 

Ødelæggelserne i videoen afsløres i en brøkdel af et sekund ved en frame by frame-analyse, som Faktisk Verifiserbar har foretaget. 

Lige inden ét klip skifter til et andet, dukker en fem-etagers boligblok op i venstre hjørne af skærmbilledet. Størstedelen af boligblokken er intakt, men studerer man klippet nøje, opdager man, at den del af blokken, der vises helt til venstre i billedet, er skadet.

Tjekdet
Videoen, russiske myndigheder bruger til at bevise, at der ikke har været ødelæggelser af civile bygninger i Lysytjansk, viser selv ødelæggelser på civile bygninger i Lysytjansk. Foto: Skærmbillede/TV Zvezda

Væltede køretøjer 

Flere af den ødelagte boligbloks altaner er knust til pindebrænde, og på bakken foran blokken ligger materialer spredt. Det kan tyde på, at ødelæggelserne lige er sket og ikke for eksempel under et tidligere angreb. 

Luhansk-regionen har oplevet kampe lige siden Ruslands første militære invasion i 2014. Men Street View-billeder i Google Maps fra 2021 viser, at boligblokken ikke var ødelagt dengang.

Tjekdet
Faktisk Verifiserbar har geolokaliseret skaderne på boligblokken. De kan ikke være sket før august 2021. Foto: Faktisk Verifiserbar

I den russiske video kan man også se, at der ligger væltede køretøjer som barrikader langs vejen foran den ødelagte boligblok. 

Misvisende sygehus-klip

I den russiske video vises også et klip med indgangspartiet af en hvid, fire-etagers bygning, men bagsiden af bygningen er ikke med.

Tjekdet
I videoen vises det frem som et uskadt sygehus. Bagsiden får vi ikke at se. Foto: Skærmbillede/TV Zvezda


Faktisk Verifiserbar har geolokaliseret bygningen - som er byens sygehus. Centralsygehuset ser tilsyneladende uskadt ud i videoen, men Faktisk Verifiserbars kortlægning afslører, at lige bag sygehuset ser det anderledes ud.

 

Bagsiden af sygehuset får vi ikke at se. Billeder derfra fortæller en anden historie, viser blandt andet et billede Luhansk-guvernøren delte på Telegram.Ifølge den ukrainske avis Pravda blev sygehuset og flere nærliggende bygninger blev ødelagt i et russisk artilleriangreb i marts.

Et billede delt af Luhansk-guvernøren på Telegram viser, at størstedelen af vinduerne på bygningens bagside er knuste. Senere billeder taget i området viser, at også nabobygningen er blevet beskadiget. 

Tjekdet
Nabobygningen bag sygehuset er totalskadet. Hvor der før stod en bygning, står nu kun skelettet af bygningen tilbage. Foto: Aris Messinis/AFP/Faktisk Verifiserbar
Denne artikel blev første gang bragt af det norske faktatjekmedie Faktisk.no.
Artiklen gengives her med mediets tilladelse.
Opdateret 19. jul 2022