Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Rygte på sociale medier har intet på sig: Sygehuset i Silkeborg opererer gerne coronavaccinerede patienter

Faktatjek 27. maj 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Ifølge opslag på sociale medier vil Regionshospitalet Silkeborg ikke operere coronavaccinerede patienter. Hospitalet afviser rygtet. Foto: Region Midt
  • På Silkeborg Sygehus vil de ikke operere coronavaccinerede personer

  • Årsagen skulle være, at vaccinerede personer skulle være i stand til at skade personer, der ikke har fået vaccinen. Et fænomen kaldet shedding.

  • Men Regionshospitalet og andre hospitaler opererer glædeligt både personer med og uden vaccine i kroppen

  • Og bekymringen for shedding er komplet ubegrundet

På sociale medier løber der lige nu et rygte om, at visse hospitaler ikke vil operere personer, der har modtaget en coronavaccine.

I enslydende opslag, der bliver kopieret og dels i coronaskeptiske fora, hævder brugere, at blandt andre Silkeborg Sygehus ikke opererer vaccinerede personer.

Men selv afviser Regionshospitalet Silkeborg den påstand. De opererer glædeligt både vaccinerede og ikke-vaccinerede personer, meddeler sygehuset TjekDet.

Også Vejle Sygehus bliver nævnt, men også der opererer lægerne vaccinerede patienter, oplyser sygehuset.

I Vejle følger sygehuset dog den officielle praksis fra Sundhedsstyrelsen, der lyder, at man ikke kan gennemgå en større operation en uge før til en uge efter covid-19-vaccination.

Kan ikke lade sig gøre

Årsagen til, at sygehuse ikke ville operere vaccinere, skal findes i rygter om såkaldt ‘shedding’.

Det går ud på, at vaccineskeptikere mener, at vaccinerede personer skulle være i stand til at påvirke ikke-vaccinerede personer omkring dem.

TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan der på sociale medier florerer falske historier om, at vaccinerede personer er i stand til at påvirke ikke-vaccinerede kvinders menstruationscyklus, hvis blot de er i nærheden af hinanden.

Her forklarede tre forskere også, at der intet er at frygte. Det kan nemlig slet ikke lade sig gøre, at en vaccineret person på den måde påvirker en ikke-vaccineret.

Angiveligt skulle de såkaldte spike-proteiner, som covid-19-vaccinerne danner i kroppen, være i stand til at hoppe fra en vaccineret til en ikke-vaccineret. 

“Det kan ikke lade sig gøre med mRNA-vaccinerne (Pfizer-BioNtech og Moderna, red.). Spike-proteiner er ikke levende ligesom mikroorganismer (der kan sprede sig mellem mennesker, red.). AstraZeneca er en virus-vaccine, men virussen i vaccinen kan ikke dele sig, for den er inaktiveret,” siger Camilla Foged, der forsker i vacciner på Københavns Universitet.

Opdateret 1. jun 2021