Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Coronavaccinerne kan ikke gøre dig magnetisk, selvom rygte siger noget andet

Faktatjek 25. maj 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
På sociale medier forlyder det, at coronavaccinerne skulle gøre området omkring injektionsstedet magnetisk. Men det afviser en vaccineforsker og peger på, at der ikke er en eneste magnetisk ingrediens i de coronavacciner, danskerne bliver vaccineret med.
  • En ny trend breder sig på sociale medier, hvor brugere i både ind- og udland sætter magneter på armen af coronavaccinerede personer

  • Magneterne sætter sig tilsyneladende fast, men kun i det område, hvor coronavaccinen er sprøjtet ind

  • Derfor må der altså være et eller andet i vaccinerne, som er skyld i den magnetiske reaktion, lyder bekymringerne

  • Men det afviser vaccineforsker helt og aldeles. For der er ikke en eneste magnetisk ingrediens i nogen af de fire coronavacciner, der er godkendt af Lægemiddelstyrelsen

På sociale medier er der lige nu gang i en trend, hvor danske brugere inspireret af udenlandske opslag  deler videoer og billeder af magneter sat på overarmen af vaccinerede borgere.

I coronaskeptiske kredse er der nemlig en teori om, at vaccinerne mod covid-19 skulle gøre dig magnetisk i netop det område, hvor vaccinen er stukket ind. 

Og i de videoer, der bliver delt i forskellige opslag, ser det ganske rigtig ud, som om magneterne sætter sig fast på den vaccinerede arm, mens de glider af på den arm, der ikke er skudt coronavaccine i.

I andre opslag er det metalliske genstande som én-kroner, der sættes fast på vaccineredes overarme.

Billederne og videoerne har fået adskillige brugere til at spærre øjnene op. Er der virkelig noget i vaccinerne, der er skyld i den magnetiske reaktion?

Nej, lyder det helt klare svar fra vaccineforsker, der kalder påstanden “useriøs”. 

Umuligt

Skulle coronavaccinerne gøre injektionsområdet magnetisk, ville det kræve, at der er noget magnetisk i vaccinen. Det kunne eksempelvis være jernpulver, forklarer Adam Espe Hansen, fysikprofessor ved Radiologisk Klinik på Rigshospitalet med ekspertise i magnetisk resonans-scanning (MR-scanning). 

“Men hvis det skal være så magnetisk, at en magnet suger sig fast, skal der sprøjtes meget store mængder ind,” siger han.

Og ser man i ingredienslisten for de fire vacciner, som Lægemiddelstyrelsen har godkendt til brug i Danmark, er der hverken jernpulver eller andre magnetiske elementer i, siger Ali Salanti, vaccineforsker ved Københavns Universitet.

“Der er ikke engang en teoretisk mulighed for, at man bliver magnetisk,” siger han.

Han forklarer, at nogle vacciner indeholder meget små mængder af aluminium som hjælpemiddel til at stimulere immunforsvaret. Men heller ikke de vacciner kan være skyld i en magnetisk reaktion, siger Ali Salanti og understreger, at hjælpemidlet altså ikke er en del af coronavaccinerne.

“Aluminiumhydroxid bliver brugt som adjuvans (hjælpemiddel, red.) i vacciner, men aluminium er ikke magnetisk. Så ikke engang det, ville kunne gøre det, man ser i videoerne,” siger han.

I de opslag, hvor også enkroner sætter sig fast på armen omkring injektionsområdet, kan skylden heller ikke pålægges coronavacciner.

Ifølge Nationalbanken er én-kronerne produceret af kobbernikkel, der er en blanding af kobber, der ikke er magnetisk, og nikkel, der er magnetisk. Men netop kombinationen af kobber og nikkel gør, at enkronerne ikke er magnetiske.

En talsperson for medicinalvirksomheden Pfizer, der sammen med tyske BioNTech har udviklet den ene af de to vacciner, der lige nu er en del af det danske vaccineprogram, afmonterer også påstanden om magnetiske reaktioner. 

“Vaccinen forårsager ikke en magnetisk reaktion, når den injiceres,” fortæller talspersonen til det amerikanske medie Newsweek.

Heller ikke mikrochips

At man kan sætte en magnet på en vaccineret person, er ifølge en amerikansk bruger bevis på konspirationsteorien om, at coronavaccinerne indeholder mikrochips, der har til formål at overvåge verdens befolkning.

Den ondsindede plan, som ofte tilskrives Microsoft-stifteren Bill Gates, har TjekDet og andre faktatjekmedier før undersøgt. Bill Gates har også selv aflivet den.

Teorien findes i flere udgaver, og én af dem har rod i et svar, Bill Gates har givet på internetforummet Reddit.

"På et tidspunkt vil vi have nogle digitale certifikater, der viser, hvem der er raskmeldte, hvem der er blevet testet for nylig, eller – når vi engang har en vaccine – hvem der har fået den," skrev Bill Gates til et spørgsmål, om hvordan virksomheder ifølge ham kunne tilpasse sig coronapandemien. 

This describes the image
Bill Gates har gentagende gange været genstand for konspirationsteorier. Billedet her er fra 2018, hvor han er fotograferet med sin daværende kone, Melinda Gates, med hvem han fortsat driver Bill And Melinda Gates Foundation. Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix

Udmeldingen fik et internetmedie til at sammenkoble de digitale certifikater, Gates beskriver, med en teknologi ved navn Quantum-Dot Tattoos, der gør det muligt at indprente en slags certifikat på mennesker, som holder styr på, hvilke vacciner børn har fået.

Men at de omtalte certifikater, Bill Gates nævner, skulle have noget med Quantum-Dot Tattoos at gøre, har Bill & Melinda Gates Foundation afvist til faktatjekmediet FactCheck

Og Kevin McHugh, der er en af forskerne bag Quantum-Dot Tattoos-teknologien, har også slået fast, at det slet ikke er muligt at bruge teknologien til overvågning, selv hvis det var planen.

"De her certifikater blev udviklet for at holde styr på folks vaccinationer, og de giver ikke nogen som helst mulighed for at spore folks bevægelser," siger han til FactCheck.

Opdateret 25. maj 2021