Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Slap bare af! Den farlige jagtedderkop er (stadig) ikke kommet til Danmark

Faktatjek 29. maj 2019  -  3 min læsetid
This describes the image

Så skete det. Den farlige jagtedderkop Calote Kakurus – eller "Fat Mama" – er kommet til Danmark, lyder budskabet i et facebookopslag.

Selvom opslaget er fra 2016, har det nu fået ny viral opmærksomhed. Der er i øjeblikket ti tusind kommentarer på opslaget, og to tusind personer har delt det skræmmende budskab. Men at den angivelige edderkop har krydset de danske grænser var hverken sandt i 2016 eller i dag, fastslår Lena Grinsted, som er ph.d. ved School of Biological Sciences på Royal Holloway University of London.

"Det er en omgang nonsens," skriver hun i en mail til TjekDet efter at have set facebookopslaget.

Artiklen fortsætter under billedet

 

 

 

 

"For det første findes der ikke nogen edderkop med navnet Calote Kakurus. For det andet tilhører jagtedderkopper familien Lycosidae, og den sorte edderkop på billedet er en del af Theridiidae-familien. Det er højst sandsynligt en af enke-edderkopperne, som ikke findes i Danmark," fortsætter Lena Grinsted, som også er tilknyttet Spiderlab under Aarhus Universitet, hvor der forskes i edderkopper. Her forskes der eksempelvis i udviklingen af dyrets sociale adfærd.

I facebookopslaget står der, at edderkoppen søger mod kropsåbninger for at gemme sig, når den bliver provokeret, men den adfærd har Lena Grindsted aldrig hørt om hos nogen edderkopper. Ifølge hende er det absurd, at en edderkop skulle gøre det.

"Det lyder som opspind med det ene formål at skræmme folk og prøve at gå viralt på Facebook," fastslår hun over for TjekDet.

 

 

Ikke klima til farlige edderkopper

Den omtalte edderkop, der skulle hedde Fat Mama i folkemunde, findes altså ikke. Det sorte dyr på billedet støder du derfor ikke på i Danmark. Du behøver heller ikke være bange for, at en edderkop for eksempel skulle gemme sig i dit øre, mund eller bagdel.

Der er altså ingen grund til panik på nuværende tidspunkt. Men kan det ske, at en farlig edderkop, der ikke allerede findes her, kommer til Danmark i fremtiden?

Også det afviser Lena Grinsted.

"Der er en ekstremt minimal risiko for, at farlige edderkopper kan fragtes til Danmark via frugt, men disse edderkopper vil aldrig etablere sig i Danmark, sprede sig eller blive en pest. Det har vi simpelthen ikke klimaet til."

"Sludder og vrøvl"

Jan Pedersen, som er kuratorassistent for flue-, edderkoppe- og tusindbenssamlingen ved Danmarks Naturhistoriske Museum, mener ligesom Lena Grindsted, at der "overhovedet" ikke er noget grund til frygte den skræmmende edderkop.

"Det er rent sludder og vrøvl, der står i det opslag," siger han.

Han henviser til en udtalelse fra sin kollega Nikolaj Scharff, lektor og kurator ved Danmarks Naturhistoriske Museum, som tilbage i 2016 afkræftede et facebookopslag med samme ordlyd over for TV2 og kaldte det én blandt mange gode vandrehistorier om edderkopper.

Også dengang blev det altså fastslået, at "Fat mama" ikke var kommet til Danmark, og ifølge Jan Pedersen har intet ændret sig. I 2016 var facebooksiden Alarmtjeneste Danmark kilden til panikken, og manden bag siden forklarede til TV2, at der var tale om en joke. Han valgte derfor at slette opslaget – og sidenhen Alarmtjeneste Danmarks facebookprofil – da det viste sig at blive misforstået i alt for stort omfang.

TjekDet har forsøgt at få en kommentar fra personen, der har gendelt det populære opslag, men han er ikke vendt tilbage.

 

 

Ph.d. Lena Grinsted henviser til World Spider Catalog, hvis man vil vide mere om forskellige edderkoppefamilier.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023