Sociale medier svømmer i billeder af invaliderede ukrainske soldater. Men noget er galt

-
Det er ikke kun russere, der spreder propaganda i krigen i Ukraine.
-
Netop nu dels billeder af invaliderede ukrainske soldater massivt på sociale medier.
-
Men billederne er ikke ægte. Der er tale om AI-skabte billeder, viser TjekDets research.
Netop nu deles der på sociale medier verden over billeder af ukrainske soldater, som er vendt hjem til deres familier uden arme og ben. Billederne, som optræder i mange forskellige versioner, er blevet spredt inden for de seneste måneder.
På de fleste af billederne ser man, at de ukrainske soldater nu er nødt til at få mad af deres forældre eller bedsteforældre, fordi de har mistet deres arme i krigen.
Billederne deles i stor stil på Facebook, Bluesky, YouTube, X og Instagram, men også på den kinesiske pendant til TikTok, som hedder Douyin.
Mange af opslagene med billederne opildner til, at man skal have sympati med ukrainerne, som ofrer liv og lemmer i kampen mod russernes invasion.
“Mit hjerte er i stykker”, lyder det i et opslag på Facebook fra en person, som bor i Ukraine, til et billede af en yngre mand uden arme, som får mad af en ældre kvinde.
Det opslaget alene har i skrivende stund flere end 55.000 reaktioner.
Men selvom man skulle tro, at der er rigeligt med sørgelige skæbner at finde blandt de mange ukrainere, som enten er døde eller blevet invalideret i krigen mod Rusland, så er mange af billederne skabt med kunstig intelligens og bruges altså som ukrainsk propaganda.
Kvinde, som fejrer fødselsdag i kørestol
Udover invaliderede soldater er billederne kendetegnet ved, at der oftest også indgår en ældre kvinde, som skal hjælpe dem med at spise eller et grædende familiemedlem.
I denne artikel har vi valgt at fokusere på de billeder, som har størst udbredelse, men faktisk florerer der langt flere på sociale medier i øjeblikket.
På to af billederne, som netop nu cirkulerer på sociale medier, ser vi, hvad der ligner den samme kvinde.
På det ene billede sidder hun i en ukrainsk soldateruniform i en kørestol med en fødselsdagskage i den ene hånd og med bandage om sin venstre arm, som er blevet amputeret omkring albuen. Bag hende står en ældre kvinde med en arm på hendes skulder.

Billedet ser ud til at være uploadet til internettet første gang den 21. marts i et kommentarspor på det sociale medie BlueSky, hvor det er delt med en tekst, som bakker op om Ukraines kamp mod Rusland.
På Facebook er det blandt andet delt med teksten:
“En ukrainsk kvinde mistede begge sine hænder i et russisk angreb – hendes mor sagde: “Det er så smertefuldt”.
På det andet billede sidder hun i en seng - men her har hun tilsyneladende fået amputeret begge arme. Denne gang ser vi en ældre kvinde give hende mad - men det ligner ikke den samme ældre kvinde, som man ser på det første billede.
Billederne ser virkelighedstro ud, men TjekDet har analyseret begge billeder med forskellige AI-værktøjer.
Flere af værktøjerne, som TjekDet plejer at bruge til at detektere AI, gav forskellige resultater - størstedelen viste dog, at det første, med fødselsdagskagen, med meget stor sandsynlighed er skabt med AI.
Alene det, at det tilsyneladende er den samme yngre kvindelige soldat, som optræder på begge billeder, dog med en arm mindre og en anden ældre kvinde, fortæller os, at der er noget galt.
Bruger man øjetesten, så er billedet umiddelbart også for “rent”. Værktøjer, som bruges til at skabe AI-billeder, er kendetegnende ved, at de udvisker baggrunden, hvilket vi også ser her. Derudover ser hønen i midten bagerst i billedet mest ud til at være en grå klump. På den ældre kvindes venstre arm ser vi også et rødt mønster, som går ud over hendes trøje.
Kombinationen af disse kendetegn og vores billedanalyse med AI-værktøjer - sammenholdt med, at vi ikke kan finde nogle troværdige ophavskilder til billedet - gør, at vi med stor sikkerhed kan sige, at det er skabt med AI.
Billedet af kvinden i kørestolen findes også som en video på YouTube med over en halv million visninger. Videoen er delt af en religiøs ukrainsk-kanal.
Det er TjekDets vurdering, at profilen har uploadet det AI-genererede billede til et AI-værktøj og fået det til at skabe en video, hvor de to kvinder bevæger sig.
Mand uden arme
TjekDet har også identificeret et andet billede, som følger samme opskrift. Denne gang ser vi en mand sidde på kanten af en seng i en soldateruniform - men han mangler begge sine arme. Ved siden af ham står en ældre kvinde med en skål mad.
Billedet er blandt andet spredt på internettet den 3. januar af en pro-ukrainsk Facebook-profil med teksten “Mit hjerte er i stykker”. Opslaget har over 55.000 interaktioner.
Men ligesom de andre billeder er det AI-genereret.
Også dette billede af en ukrainsk soldat, der har mistet begge arme, deles på sociale medier i opslag, der udviser medlidenhed med ukrainerne. Men også dette billede er skabt med kunstig intelligens, viser TjekDets research. Foto: Kunstig intelligens.
Værktøjet “Hive Detector” vurderer, at billedet med 75 procent sandsynlighed er skabt med AI, mens hjemmesiden SightEngine vurderer, at det med 98 procent sikkerhed er skabt med AI.
Det samme gør sig gældende for billedet af en kvinde i en hospitalsseng. Kvinden har, ligesom de andre, fået amputeret sine arme og ved hendes side står en grædende kvinde. Billedet er også delt af en ukrainsk Facebook-profil, men vi finder det også flere andre steder på internettet.
Ligesom de andre billeder slår billedet også ud som værende skabt med AI.
Fælles for billederne af de ukrainske soldater er, at de mangler en eller flere lemmer, og at de optræder sammen med, hvad der tilsyneladende er et familiemedlem eller en anden pårørende. Foto: Kunstig intelligens.
Hvor stammer de fra?
Det er ikke muligt for TjekDet at sige præcist, hvor billederne kommer fra, men vores research viser, at de i hvert fald bruges som ukrainsk propaganda.
Ser vi på udbredelsen af de forskellige billeder og videoer, springer det i øjnene, at trenden med de sårede ukrainske soldater er udbredt på den kinesiske platform Douyin.
Platformen er det kinesiske svar på TikTok.
Ved brug af forskellige søgekriterier finder vi mange af de billeder, som denne artikel har undersøgt, på Douyin, men også langt flere andre, som denne artikel ikke har været omkring.
Og opskriften er den samme: ukrainske soldater med amputerede lemmer, flankeret af et familiemedlem.
Derfor kunne noget tyde på, at kinesiske internetbrugere har en finger med i spillet i udbredelsen af de AI-genererede billeder, men selvsagt er der også en mulighed for, at pro-ukrainere kan stå bag skabelsen af billederne.
TjekDet faktatjekker løbende påstande om krigen i Ukraine - fra begge krigens parter såvel som fra andre aktører. Vi har blandt andre taget del i afdækningen af den russiske propagandakampagne Operation Overload, hvor russiske propagandaaktører målrettet tipper medier - herunder TjekDet - med falske pro-russiske historier. Du kan læse alle vores artikler om krigen her.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.