Har Zelenskyj købt et stort mineselskab for penge til krigsførsel?

Faktatjek 4. apr 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
I utallige opslag på sociale medier berettes der om, at den ukrainske præsident skulle have gjort sig til majoritetsaktionær i et stort mineselskab - angiveligt for penge, der skulle have været brugt til krigsførsel. Påstandene er blot de seneste af flere, der beskylder Zelenskyj for at have brugt store summer af støttekroner til Ukraine på alt muligt andet. Foto: Julien De Rosa/AFP
  • I både avisartikler og tv-indslag beskyldes den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj for at have købt et sydafrikansk mineselskab.

  • Påstandene er natten til fredag blevet delt på sociale medier verden over.

  • Men påstandene er falske, viser TjekDets research

“Hvad laver Volodymyr Zelenskyj med alle vores penge? Nu er han majoritetsaktionær i et af de største platin mineselskaber i verden”, lyder et af flere af opslag fra amerikanske brugere på det sociale medie X i opslag, som blev spredt på internettet natten til fredag.

Opslagene er på blot få timer blevet set af mere end tre millioner brugere på det sociale medie - og påstandene har også nået danske internetbrugere.

 

På Facebook finder vi flere danske opslag med påstanden

 

“Smid den op på Mettes væg! Her er hvor vores penge havner henne”, lyder det blandt andet i et dansk opslag.

 

I de fleste af opslagene er der en video, som angiveligt skulle være et tv-indslag fra det sydafrikanske tv-selskab SABC News.

 

I videoen ser man flere forskellige klip af Volodymyr Zelenskyj og en større fabrik, som altså skulle være fra mineselskabet Northam Platinium.

 

Stemmen, som speaker i tv-indslaget, forklarer, at den ukrainske præsident har købt aktiemajoriteten i selskabet. Indslaget indeholder også  et interview med en mand, som angiveligt er ansat hos Northam Platinium. Manden forklarer, at de ansatte i mineselskabet har fået fortalt, at Volodymyr Zelenskyj har købt virksomheden.

 

Men der er tale om endnu et forsøg på at sprede desinformation omkring den ukrainske præsident.

 

Mineselskabet oplyser til TjekDet, at historien er falsk, og at deres ejerskab er uændret.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Et etableret medie bragte nyheden 

TjekDet har flere gange tidligere skrevet om, hvordan der på sociale medier bliver spredt desinformation om præsident Volodymyr Zelenskyj med påstande om, at han erhverver dyre ejendomme eller forbrugsgoder. 

 

Blandt andet skulle hans kone have købt en ny Bugatti, mens han selv skulle have erhvervet sig Adolf Hitlers tidligere sommerresidens og et mondænt kasino.

 

I løbet af det seneste døgn er der så startet en ny historie om den ukrainske præsident.

 

Denne gang skulle han have købt aktiemajoriteten i det sydafrikanske mineselskab ved navn Northam Platinium. Selskabet er kæmpestort og har flere end 22.000 ansatte. Og købesummen? Den skulle angiveligt være mere end 1,4 milliarder dollars.

 

Historien blev først spredt af det zimbabwiske medie NewsDay, som udgav en artikel om Volodymyr Zelenskyjs angivelige køb den 27. marts.

 

I løbet af natten til fredag er et tv-indslag, som skulle være fra den sydafrikanske tv-station SABC News, gået viralt på flere sociale medier.

 

I indslaget berettes der ligeledes om Volodymyr Zelenskyjs køb, og vi ser også et billede af  artiklen fra NewsDay.

 

Men når man søger på SABC News officielle hjemmeside, dukker der ingen historier frem om, at præsidenten skulle have købt Northam Platinium. 

De seneste historier, vi finder om Volodymyr Zelensky, handler om, at han skal besøge Sydafrika senere i april for at diskutere flere globale anliggender. 

 

Havde præsidenten virkelig købt et af Sydafrikas største mineselskaber, ville det uvægerligt være “breaking news” i Sydafrika. 

 

Alt tyder altså på, at tv-indslaget er manipuleret for at få det til at fremstå som værende fra en troværdig kilde.

 

Tager man et kig på Google, så er NewsDay, og det angivelige tv-indslag fra SABC News, de eneste kilder til historien.

 

Mineselskabet Northam Platinium er børsnoteret, hvorfor selskabet ville have pligt til at udsende en pressemeddelelse, hvis ejerskabet var ved at skifte hænder eller havde skiftet hænder, men på deres hjemmeside finder vi ikke nogen pressemeddelelser.

 

Tv-indslaget og artiklen er altså propaganda, som skal forsøge at miskreditere, hvad Ukraine og Volodymyr Zelenskij bruger Vestens støttekroner på. 

 

Mineselskabet Northam Platinium bekræfter over for TjekDet, at historien er falsk.

 

“Alle artikler, videoer og opslag på sociale medier, som påstår, at den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskij har købt aktier i Northam Platinium er fake news,” skriver selskabet i en mail til TjekDet.

 

Null

Det zimbabwiske medie NewsDay var ifølge TjekDets research det første medie, der bragte historien om Zelenskyjs køb af mineselskabet. Her blev artiklen bragt den 27. marts 2025 (Foto: Skærmbillede).

Gennemført opsætning - og så alligevel

I mange af de tidligere historier, som TjekDet har faktatjekket om Volodymyr Zelenskij, har kilden til historierne ofte været et medie, som er blevet skabt til formålet for at lave russisk propaganda.

Vi har set flere eksempler på nyoprettede hjemmesider, som imiterer reelle nyhedssider, som spytter massevis af artikler ud, hvor man mellem et hav af sande historier - typisk vinklet på Rusland - planter enkelte falske. Sandsynligvis for at styrke troværdigheden.

 

I dette tilfælde er misinformationen noget mere gennemført. NewsDay, som først bragte historien, er nemlig et etableret nyhedsmedie i Zimbabwe med næsten en million følgere på Facebook.

 

Hvordan historien er havnet på deres hjemmeside er uvist. TjekDet har forelagt kritikken for mediet, men de er ikke vendt tilbage inden artiklens deadline.

 

Vi har kørt NewsDays’ artikel igennem Hive AI-detector, som er et værktøj, der både kan detektere, om skrift eller billeder er skabt med kunstig intelligens, AI - og her fortæller det os, at artiklen med 99,8 procent sikkerhed er lavet med AI.

 

Undersøger vi det manipulerede tv-indslag fra SABC News,  er speakerens stemme i indslaget også skabt med AI, viser TjekDets research.

 

Det er ikke første gang, at SABC News misbruges i forsøg på at skabe troværdighed omkring en historie.

For blot få dage siden berettede vi om, at tv-selskabet også blev misbrugt i et manipuleret tv-indslag, hvor Donald Trump angiveligt ville uddele sin egen kryptovaluta til nogle få heldige - men i virkeligheden var det et led i et svindelnummer, som forsøgte at franarre folk deres private oplysninger.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 14. apr 2025