Har Zelenskyj købt Hitlers gamle sommerresidens?

Faktatjek 3. mar 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
Adolf Hitler blev skænket Kehlsteinhaus i 50-års fødselsdagshave. Her er han fotograferet i Obersalzberg i Bayern, hvor han også yndede at holde til. Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1990-048-29A / CC-BY-SA 3.0
  • Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har ifølge flere opslag på sociale medier købt Adolf Hitlers tidligere sommerhus.

  • Men historien er opdigtet og er med al sandsynlighed et eksempel på russisk desinformation.

  • Ifølge forskere er falske påstande om den ukrainske præsident blusset op, efter Donald Trump kaldte den ukrainske præsident for en "diktator".

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har for mere end 100 millioner kroner købt Adolf Hitlers gamle sommerhus Kehlsteinhaus, der også er kendt som Ørnereden.

Sådan lyder påstanden i flere opslag på både X og Facebook, der også kæder sommerhuskøbet sammen med de støttekroner, som Ukraine får fra USA til at bekrige Rusland. Opslagene er set flere hundredetusinde gange.

I opslagene ses billeder af påståede købskontrakter samt en video med bygningens historie som Adolf Hitlers sommerresidens. Imens bliver det forklaret, at huset nu er blevet solgt til et italiensk selskab, som ejes af den ukrainske præsident.

Historien om sommerhuskøbet stammer ifølge opslagene fra “tyske medier”, men det eneste tyske medie, TjekDet har kunnet finde historien hos, er det ukendte Aktuelle Nachrichten in Deutschland.

Det viser sig, at det "tyske" medie i virkeligheden er et russisk propagandamedie. Og Zelenskyj har ikke købt Hitlers sommerhus.

Null

Hitlers sommerresidens

Kehlsteinhaus blev skænket Hitler i 1939 som en 50-års fødselsdagsgave af den tyske nazi-politiker Martin Bormann. Bygningen har fået sit navn, fordi den ligger på toppen af Kehlstein-bjerget, hele 1.834 meter over havets overflade.

Hitlers besøg til huset var dog ganske få, fordi han ikke brød sig om højderne og den elevator, som dengang skulle benyttes for at nå huset. Risikoen for eventuelle lynnedslag skulle heller ikke være en vejrudsigt, som den tyske diktator brød sig om.

I videoen, der nu deles på sociale medier, fremgår det, at præsident Zelenskyj har købt bygningen af den statsejede bayerske virksomhed Immobilien Freistaat Bayern (IMBY), hvis direktør, Gerhard Reichel, ifølge videoen udtaler sig således om salget:

“Sådanne transaktioner med historiske steder er meget sjældne. Men i dette tilfælde var det på grund af det høje statstilskud, der var nødvendigt for at sikre den løbende drift (af bygningen, red.), kun et spørgsmål om tid, før et salg ville finde sted,” lyder det.

Men udtalelsen og salget af Kehlsteinhaus er ifølge IMBY selv det pure opspind.

“Kehlsteinhaus forbliver i fristaten Bayerns ejendom. Et salg har ikke fundet sted og er ikke planlagt. Den påståede købskontrakt, der vises i videoen, er falsk ligesom det påståede citat fra IMBY-ledelsen,” oplyser IMBY på deres hjemmeside.

De oplyser endvidere, at de vil tage retslige skridt i brug mod dem, der spreder de falske oplysninger på internettet.

Null

"Volodymyr Zelenskyj købte Kehlsteinhaus, som tidligere tilhørte Hitler," skriver mediet Aktuelle Nachrichten in Deutschland, der tilsyneladende er tysk. Men hjemmesiden gemmer på en hemmelighed. Foto: Skærmbillede.

Pilen peger mod Rusland

Den falske historie er som nævnt bragt af det “tyske” medie Aktuelle Nachrichten in Deutschland, og der er med al sandsynlighed tale om en hjemmeside, der er oprettet med det formål at sprede russisk desinformation.

TjekDet har ikke kunnet finde nogen spor af mediets hjemmeside fra før den 14. december 2024. Første aktivitet på hjemmesiden ses ifølge forskellige tjenester, der overvåger ændringer på hjemmesider, netop den dag. Det var også den 14. december, at hjemmesiden første gang blev arkiveret gennem tjenesten Wayback Machine.

Søger man efter hjemmesiden på Google, er der heller ikke nogen resultater fra før december 2024.

Hjemmesiden fremgår også på listen over de 100 falske hjemmesider, som blandt andre det tyske faktatjekmedie Correctiv har identificeret blev oprettet med det formål at sprede russisk desinformation forud for det tyske valg den 23. februar 2025.

Den påvirkningsoperation har Correctiv døbt Storm-1516, og operationen har ifølge mediet tråde til den russiske troldefabrik Internet Research Agency (IRA) og den russiske militære efterretningstjeneste GRU.

Den falske historie taler desuden ind i mange andre historier om Volodymyr Zelenskyj, som TjekDet tidligere har faktatjekket. Blandt andet at præsidentens kone skulle have erhvervet sig en hundedyr Bugatti, og at Zelenskyj selv skulle have købt et hotelkasino på Cypern.

Og strategien lader til at være den samme.

Bugatti-historien blev også bragt på en nyoprettet hjemmeside, der ligesom Aktuelle Nachrichten in Deutschland imiterer en reel nyhedsside, hvor man mellem et hav af sande historier - typisk vinklet på Rusland - planter enkelte falske. Sandsynligvis for at styrke troværdigheden.

Reaktion på Trumps diktator-anklage

Nyhedsmediet AFP skriver, at falske påstande om Volodymyr Zelenskyj er blusset op, efter at den amerikanske præsident Donald Trump blandt andet har kaldt den ukrainske præsident for en “diktator”.

"Vi har observeret en markant genopblussen af anti-ukrainsk desinformation på amerikanske sociale medier, hvoraf mange tilsyneladende er genbrugt indhold fra tidligere russiske påvirkningskampagner," siger McKenzie Sadeghi, analytiker hos misinformationsovervågningen NewsGuard, til AFP.

"Trumps kommentarer ser ud til at have udløst fornyet interesse for anti-ukrainske narrativer, der tidligere var falmet," siger Sadeghi endvidere til AFP.

Joseph Bodnar, som er forsker ved Institute for Strategic Dialogue, forklarer til AFP, at de russiske påvirkningsforsøg fokuserer på "at skabe fjendskab mellem Trump- og Zelenskyj-administrationen".

"Rusland ønsker at overbevise amerikanske forhandlere om, at Ukraine er deres fjende, ikke deres allierede. Det er et middel for Kreml til at opnå gunstige vilkår i enhver fredsaftale, der måtte komme."

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

 

Opdateret 7. mar 2025