Faktatjekmedie afslører russisk påvirkningsangreb på tysk valg

-
Som led i et russisk påvirkningsangreb mod valget til Forbundsdagen i Tyskland er der dukket omkring 100 falske hjemmesider op.
-
I flere tilfælde er det allerede lykkedes hjemmesiderne at sprede desinformation om tyske politikere, skriver faktatjekmediet Correctiv.
Over de seneste måneder har et russisk påvirkningsangreb spredt falske historier om tyske politikere og forsøgt at påvirke det forestående tyske valg.
Det skriver det tyske faktatjekmedie Correctiv.
I samarbejde med andre medier har faktatjekkerne afsløret et netværk af omkring 100 falske hjemmesider, der kan spores til Rusland. På hjemmesiderne er der blandt andet ved brug af kunstig intelligens og såkaldte deep fakes blevet spredt falske påstande om tyske politikere.
Ifølge Correctivs afdækning er de falske påstande del af en russisk påvirkningskampagne med navnet Storm-1516 og lader til at være forbundet til både den russiske troldefabrik Internet Research Agency og den russiske efterretningstjeneste GRU.
I en falsk artikel og video, der er spredt på hjemmesiderne, bliver De Grønne-politikeren Robert Habeck beskyldt for at have misbrugt en ung kvinde. En anden falsk historie går på, at udenrigsminister Annalena Baerbock er mødtes med en mandlig prostitueret under rejser til Afrika, ligesom der heller ikke er dokumentation for hjemmesidernes historier om, at formanden for Forsvarskomiteen i den tyske Bundestag er russisk agent.
Derudover er der udbredt falske nyheder om, at det tyske forsvar planlægger at mobilisere 500.000 soldater til en operation i Østeuropa, og at Tyskland har underskrevet en migrationspagt om at tage imod 1,9 millioner kenyanere.
Efter at de falske nyhedshistorier var delt på hjemmesiderne, gav pro-russiske influenter i Tyskland påstandene yderligere liv ved at sprede dem på sociale medier. På den måde har Storm-1516-kampagnen potentiale til at være særligt effektiv til at udbrede falske påstande, siger eksperter i desinformation ifølge Correctiv.

Forventede påvirkningsangreb
I december meldte myndighederne i Berlin ud, at det kommende forbundsdagsvalg, der bliver afholdt den 23. februar, vil være et oplagt mål for pro-russisk propaganda. Af samme årsag har det tyske indenrigsministerium oprettet en taskforce, der skal tage "de nødvendige beskyttelsesforanstaltninger" mod desinformation, sabotage, spionage og cyberangreb, skrev nyhedsbureauet AFP.
Flere medier havde tidligere afdækket tyske forbindelser til Kreml, som angiveligt forsøger at støtte det højreorienterede parti Alternative für Deutschland (AfD) og fremme Rusland-venlige holdninger i det venstreorienterede Alliancen Sahra Wagenknecht (BSW).
En fælles undersøgelse fra flere tyske medier afslørede sidste år, at et russisk propagandabureau arbejder på at sprede memes og fortællinger online for at styrke AfD og underminere støtten til Ukraine.
Tidligere har både tyske og en lang række europæiske medier været genstand for den statsfinansierede russiske påvirkningskampagne Doppelgänger, hvor falske artikler, der efterligner layoutet fra store internationale medier, spredes for at understøtte pro-russiske narrativer.
Og op til Europaparlamentsvalget sidste år modtog en lang række europæiske medier - også TjekDet - mystiske tips i mailindbakken. Tipsene var led i påvirkningsforsøget Operation Overload, der ved at oversvømme kritiske mediers med tips skulle fuppe dem til at udbrede historier, der kan anvendes med et pro-russisk formål.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.