Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Donald Trump vil sælge dig eksklusiv valuta i falsk video

Fup og spam 1. apr 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Den amerikanske præsident Donald Trump fortæller i et nyhedsindslag om kryptovaluta opkaldt efter ham selv, som han nu vil uddele til få heldigt udvalgte.

  • Men både nyhedsindslaget fra den sydafrikanske nyhedsstation SABC News og kryptovalutaen Trump Coin er falske og del af et velkendt svindelnummer.

  • Svindlerne bag er ude efter dine private oplysninger, som kan bruges til at lokke penge ud af dig med. 

Skrevet af: Marie Müller

Den amerikanske præsident omtales i disse dage overalt, og nu optræder han også i svindelannoncer på Facebook. I videoer rettet mod et dansk publikum giver han eksklusiv mulighed for, at alle engelsktalende kan få lov at investere i Trump Coin, altså valuta opkaldt efter Trump. 

Men man skal skynde sig, for tilbuddet lukker om bare to timer.

 

I videoen står Donald Trump på en landingsplads med helikopter og sikkerhedspersonale i baggrunden. Her fortæller han at, at han vil forære fire af de såkaldte Trump Coins væk. Det eneste, man skal gøre, er at klikke på linket under annoncen og registrere sig. Herefter vil man få adgang til et investeringsprogram. 

 

Videoen er en såkaldt deepfake, der er lavet med brug af billedredigeringsværktøjer drevet af kunstig intelligens. Skaberne  af videoen kan på den måde få Donald Trump til at sige, hvad de ønsker. Og ved at bruge hans ansigt søger de at give svindelnummeret troværdighed. 

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Invester i revolutionerende kryptovaluta

Den falske video giver sig ud for at være et nyhedsindslag fra det sydafrikanske medie SABC News ved at bruge mediets logo og layout. 

 

TjekDet har undersøgt nyhedsindslaget og har ikke kunnet finde nogen lignende nyhed på SABC News officielle kanaler, hverken i video eller artikelform.

 

Donald Trump har heller ikke nogen kryptovaluta, der hedder Trump Coin. Svindlerne har dog fat i noget fra virkeligheden, hvilket gør svindelnummeret mere lusket. I starten af året lancerede Donald Trump og hans hustru, Melania Trump, deres egne “meme-coin”, som er en form for kryptovaluta, der ikke repræsenterer nogen værdi i sig selv, men eksisterer på en såkaldt blockchain. Deres værdi er, hvad folk vil betale for dem. Disse meme-coins hedder $Trump og $Melania, og altså ikke Trump Coins, som den falske annonce påstår. Men ligheden kan få nogle tro, at der er tale om samme valuta.

 

Når man trykker videre på linket under annoncen på Facebook, ender man på en hjemmeside, der hedder Profitlife. På siden kan man læse, at en Trump-mønt vil indbringe ejeren mellem 150 og 200 dollars om dagen. Jo flere kryptomønter, man ejer, jo flere penge vil man altså tjene.  

 

På hjemmesiden skal man klikke på en fane for at få mønter. Efter man har klikket fire gange, åbner en fane, hvor man skal opgive mail og telefonnummer, og derefter vil man blive kontaktet af en investeringsekspert. Målet er at få ofrene til at investere i kryptovaluta på en falsk investeringsplatform, hvor ofrene aldrig ser deres investering igen.

 

TjekDet er tidligere bevidst gået i svindlernes fælde for at afdække, hvad der sker, når man bliver ringet op af investeringsrådgivere fra lignende falske hjemmesider.

Null

Klikker man på linket under videoen, kommer man ind på en hjemmeside, der vil have fingrene i dine private oplysninger og til gengæld lover højt afkast, hvis du investerer.

Velkendt svindelnummer

Den måde, som svindelnummeret er sat op på, er velkendt og følger en skabelon, som TjekDet har skrevet om flere gange før. Direktøren for Mærsk, Vincent Clerk, er et af de seneste eksempler på kendte ansigter, der er blevet misbrugt i et lignende svindelnummer, hvor han optrådte i et falsk nyhedsindslag fra TV2.

 

Hvis du har en mistanke om, at du er kommet til at gå i svindlernes fælde og har udleveret dine kontooplysninger, bør du omgående kontakte din bank, der kan hjælpe dig med at spærre dine konti.

 

Er du interesseret i at få yderligere nyheder om digitale svindelnumre, kan du registrere dig på ‘Mit Digitale Selvforsvar’. ‘Mit Digitale Selvforsvar’ er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der kan hjælpe dig til at være sikker online ved at holde dig opdateret om aktuelle digitale trusler.

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 1. apr 2025

Vil du vide mere?