Investeringssvindel: Falske Berlingske-artikler i omløb

Fup og spam 26. mar 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
  • Nu har du mulighed for at tjene kassen på investeringer med hjælp fra ny AI-teknologi.

  • Sådan fremstilles det i flere artikler, der tilsyneladende har Berlingske som afsender.

  • Artiklerne er i virkeligheden falske og er svindel, der skal lokke folk til at investere i en tvivlsom handelsplatform.

  • Berlingske kalder svindlen “et stort problem”.

“DeepSeeks AI-overtagelse: En branche på 200 milliarder dollars er under forandring, og danskerne scorer kassen.” 

 

“Myndighederne rykker ud til luksusyacht-hændelse nær København og finder 11 mio. kr. skjult ombord.” 

 

Sådan lyder overskrifterne på to artikler, som flere annoncer og opslag på Facebook i øjeblikket henviser til. Artiklerne er tilsyneladende bragt i Berlingske. 

 

I den første artikel bliver der talt varmt om DeepSeek - en kinesisk chatbot - og det forklares, hvordan grundlægger Liang Wenfeng nu har lanceret AI-handelsplatformen “Infinity AI”. 

 

Null

Artiklerne, der tilsyneladende er udgivet af Berlingske, handler om en platform ved navn Infinity AI, men det varierer fra artikel og artikel, hvem stifteren skulle være (Foto: Skærmbillede).

 

I den anden artikel beskrives det, hvordan en yacht er gået på grund nær den danske kyst, og at myndighederne fandt 11 millioner kroner ombord. Passagererne var tidligere investorer i Infinity AI, der - ifølge denne artikel - er stiftet af iværksætter Jesper Buch. 

 

Der er altså lidt uenighed om, hvem der står bag Infinity AI, og det er der en god grund til: Det er nemlig svindel.

     

Jakob Andreas Dinesen, chefjurist hos Berlingske Media, siger til TjekDet, at Berlingske ikke står bag artiklerne. De er bekendt med problemet med falske artikler, som de har oplevet flere gange tidligere, og som de forsøger at bekæmpe efter bedste evne. 

 

“Vi har et samarbejde med Rettighedsalliancen, der forvalter rettigheder for alle mulige rettighedshavere i Danmark og prøver at opretholde vores ophavsret. Det er nogle gange svært i forhold til at lave politianmeldelser, for du skal vide, hvem der svindler,” siger han.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Lokker dig til at investere

På mange måder er der tale om klassisk investeringssvindel, som TjekDet har set og beskrevet mange gange tidligere. I de nuværende udgaver bruger svindlerne både Berlingske og kendte personligheder til at skabe troværdighed, så danskerne bliver mere tilbøjelige til at smide penge i svindelforetagendet. 


De to fupartikler følger da også den typiske “opskrift”, hvor der gradvist opbygges en fortælling, der udmunder i præsentationen og anbefalingen af en investeringsplatform - i dette tilfælde Infinity AI. 

 

På det seneste er der dukket flere varianter op, hvor AI - kunstig intelligens - er fællesnævneren. Svindlerne forsøger at overbevise deres ofre om, at lige netop Infinity AI eller lignende platforme benytter en særlig teknologi, der er alle andre investeringsplatforme overlegen. Samtidig gør den påståede teknologi al arbejdet, så investoren mere eller mindre kan læne sig tilbage og se pengene rulle ind.

 

Da TjekDet opretter en konto hos Infinity AI, får vi adgang til investeringsplatformen på en anden hjemmeside, men her fremgår Infinity AI ikke. Når vi klikker rundt på hjemmesiden, bliver det tydeligt, at det handler om investering i valuta og kryptovaluta. 

TjekDet bliver ganske kort efter oprettelsen kontaktet på investeringsplatformen via dens chat-funktion. Svindlerne spilder altså ikke tiden, og de har hurtigt fundet ud af, at vi har opgivet et ugyldigt telefonnummer.  

 

Vi spørger vedkommende i chatten om, hvordan investeringsplatformen fungerer, hvorfor falske artikler leder dertil, og hvem der står bag. Da vi giver os til kende, stopper korrespondancen. 

 

Null

Da TjekDets journalist opretter sig på hjemmesiden med falske oplysninger, går der ikke længe, før han bliver kontaktet via hjemmesidens indbyggede chat-funktion. Personen i den anden ende skriver, at vedkommende vil ringe til os, og at de ringer fra Danmark, men hævder samtidig, at de ikke vil kommunikere på dansk af hensyn til GDPR-regler (Foto: Skærmbillede).

Svindel-mølle 

Svindlerne benytter Facebook og særligt annoncering på Facebook til at lokke potentielle ofre ind på fupartiklerne og videre til investeringsplatformen. 

TjekDet har identificeret minimum to facebooksider, der står bag annoncer og opslag målrettet danskere, og som fører til de udenlandske hjemmesider, der indeholder fupartiklerne CerebraTech og ZenLoop

 

Begge facebooksider er ifølge Facebook administreret af personer fra Serbien. Siderne har tidligere været afsender på flere annoncer, der fører til fupartikler, som lader til at blive udskiftet med nogle ugers mellemrum - også på andre sprog. 

 

Klikker man på de ældre annoncer, havner man dog på de aktuelle fupartikler, selvom annoncerne beskriver andre - opdigtede - historier. Svindlerne lader altså til at genbruge hjemmesiderne, der indeholder fupartiklerne. I øjeblikket fører sidernes annoncer til hver deres fupartikel, men tidligere har begge sider ført til samme, falske Berlingske-artikel, hvilket tyder på, at siderne er forbundne. 

 

Null

TjekDet har identificeret to facebooksider, som gentagne gange har været afsender på svindel-annoncer. Annoncerne leder i sidste ende til samme hjemmeside, men artiklerne, der leder derhen, skiftes ud med et par ugers mellemrum, viser TjekDets research (Foto: Skærmbillede af Facebook).

 

Der er flere tegn på, at annoncerne og fupartiklerne er svindel. På hjemmesiderne er det begrænset, hvad der er af muligheder udover at læse artiklen og oprette sig hos Infinity AI. Altså kan man for eksempel ikke tilgå de andre faner eller klikke sig videre på hjemmesiden. Det tyder på, at hjemmesiden er oprettet alene med svindel som formål. 

 

Gennem omvendt billedsøgning har TjekDet desuden fundet ud af, at billedet i “yacht-annoncen” i virkeligheden stammer fra en episode sidste sommer i USA, hvor yachten “Lovebug” gik på grund

 

I selve fupartiklen, som annoncen fører til, er billedet taget fra en anden episode i 2016, hvor yachten “Fusion” tog vand ind og var ved at synke ud for Ibiza. Skibet var altså hverken nær København eller på vej tilbage fra Bornholm, som det påstås i den falske artikel. 

 

Begge billeder stammer altså fra andre sammenhænge og bruges ovenikøbet sammen, hvilket er stærke indikatorer på, at det hele er ét stort svindelnummer. 

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 26. mar 2025

Vil du vide mere?