Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nyhedskapring: Falske nyhedsmedier spreder desinformation om Ukraine

Indsigt 24. mar 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
Foto: Leon Neal/POOL/AFP
  • Falske nyhedshjemmesider, der efterligner troværdige nyhedsmedier, bruges af Rusland til at sprede desinformation om Ukraine.

Skrevet af: AFP

Da en falsk nyhedsside fejlagtigt hævdede, at Ukraines præsident betaler vestlige journalister for at tilsvine USA’s præsident Donald Trump var det en del af en række vildledende historier spredt via russisk-forbundne portaler, der efterligner rigtige medier, skriver AFP.

Midt i en periode med øgede internationale bestræbelser på at få afsluttet den tre år lange krig med Rusland har desinformationen til formål at underminere både Ukraine og tilliden til etablerede medier, siger forskere.

 

De nylige eksempler er blot de seneste i en tiltagende række af eksempler på desinformation, hvor falske oplysninger tilskrives anerkendte mediebrands, og hvor nyhedsmediet aktivt bruges til at fremme Ukraine-relateret desinformation.

 

Tidligere på måneden rapporterede hjemmesiden Clear Story News så fejlagtigt, at Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj brugte amerikanske skatteyderes penge til at betale vestlige journalister for at angribe Trump.

 

Artiklen var ledsaget af et billede af et brev, der angiveligt var sendt fra Zelenskyjs kontor til lederen af det ukrainske parlament med krav om at udarbejde en "plan" for at "skabe et negativt billede" af Trump.

 

Brevet ser fabrikeret ud med et digitalt manipuleret segl og en falsk underskrift samt et design, der ikke stemmer overens med officielle breve fra Zelenskyjs kontor, lyder det fra NewsGuard, der blandt andet overvåger udbredelsen af desinformation. NewsGuard henviser i den forbindelse til analyser fra medietjenesten InVID.

 

NewsGuard kalder Clear Story News en russisk påvirkningsside med forbindelser til John Mark Dougan – en tidligere sherif i Florida i USA, der efter en række anklager om blandt andet afpresning er flygtet til Rusland og blevet Kreml-propagandist.

 

Artiklen og det påståede brev blev en uge senere udgivet på USATimes.news, som ifølge forskere også tilsyneladende er en russisk-støttet side.

 

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

"Låner troværdighed"

De falske sider forsøger at gøre misinformation mere troværdig ved at udnytte offentlighedens tillid til de legitime medier.

 

"Disse sider er ofte designet til at efterligne tonen, layoutet og brandingen fra traditionelle lokale nyhedssider, for at 'vaske' falske fortællinger gennem tilsyneladende pålidelige, uafhængige kilder," siger NewsGuard-forsker McKenzie Sadeghi til AFP.

 

"Det handler mindre om direkte at angribe medierne og mere om at læne sig op ad deres troværdighed for at nå ud til et publikum, der ellers ville være skeptisk over for statslig propaganda."

 

NewsGuard har identificeret 1.265 hjemmesider, der udgiver sig for at være neutrale nyhedskilder, men som reelt støttes af eller er knyttet til partiske grupper eller fremmede regeringer – herunder Rusland og Iran.

 

For nylig afkræftede AFP’s faktatjekkere en falsk påstand om, at Zelenskyj havde købt Adolf Hitlers tidligere residens, Ørnereden, i den tyske delstat Bayern - en påstand, som også TjekDet har faktatjekket.

 

Påstanden blev delt på hjemmesiden aktuell-nachricht.de – en tysksproget side, der udgiver sig for at være et medie, men som hverken angav udgivelsesdato eller forfatter på artiklen om Zelenskyjs angivelige køb af Hitlers tidligere residens. 

 

Nyhedssiden oplyser et firmanavn og en adresse på sin “om os”-side, men AFP kunne ikke identificere nogen af delene.

 

Ifølge det tyske faktatjekmedie Correctiv kan den tyske hjemmeside forbindes til et russisk indflydelsesnetværk ved navn Storm-1516.

 

Vestlige efterretningstjenester og desinformationsforskere har knyttet netværket til førnævnte John Mark Dougan.

“Ironi”

"Ironisk nok er de aktører, der står bag disse operationer, ofte fjendtlige over for traditionelle medier - men går alligevel langt for at efterligne dem," siger Sadeghi.

 

Den lavine af usandheder, som sådanne sider promoverer, afspejler ifølge forskere en ny normal i en tidsalder præget af informationskaos, der nærer mistillid til etablerede medier.

 

Hvor propaganda tidligere krævede hele hære af skribenter, gør kunstig intelligens det nu muligt at lave langt billigere og hurtigere, og samtidig er det ofte svært at skelne fra rigtig journalistik.

 

En voksende tendens er desuden at tillægge falske oplysninger til troværdige medieorganisationer.

 

Et eksempel på dette er en video, der lignede et indslag fra mediet Wall Street Journal, og som fejlagtigt hævdede, at USA’s vicepræsident JD Vance havde afvist en topembedsmand fra Ukraine.

 

Et andet eksempel var et falsk Economist-magasinforside, der advarede om en "apokalypse" og en tredje verdenskrig som følge af amerikansk militærstøtte til Ukraine.

 

"Desinformationsaktører efterligner bevidst navne, logoer og formateringer fra troværdige nyhedsorganisationer – også ved hjælp af AI – for at få deres falske påstande til at fremstå legitime," advarede en separat rapport fra NewsGuard.

 

"De udnytter troværdigheden hos disse organisationer og forsøger at øge sandsynligheden for, at den falske fortælling spredes bredt og bliver opfattet som troværdig, selvom historien er helt udokumenteret."

 

/AFP/

Opdateret 26. mar 2025