Mærsk-direktør misbruges i svindelforsøg på Facebook

-
Direktør for AP Møller - Mærsk præsenterer en simpel investeringsmåde, hvor udvalgte danskere kan tjene 150.000 kroner om måneden
-
Det fremgår i videoer tilknyttet links, der florerer på Facebook forklædt som nyhedsindslag fra TV 2
-
Men videoen er opdigtet. TV 2 står ikke bag videoen, og Vincent Clerk har ikke opfundet en platform, som kan tjene penge til brugerne
“For danskere er der nu en unik mulighed for at blive rig. Invester 2.000 kroner og tjen fra 150.000 kroner hver måned.”
Sådan lyder budskabet i flere falske videoer med Vincent Clerk, den administrerende direktør for AP Møller - Mærsk, som i øjeblikket florerer flere steder som opslag på Facebook med mere end 300.000 visninger.
Videoerne deles som opslag på Facebook, hvor Vincent Clerk forklarer, at han har udviklet en software, som et begrænset antal danskere nu har mulighed for at investere i. Herefter kan man nemt tjene 150.000 kroner om måneden og indsatsen fra borgerens side vil være minimal.
For brugerne af Facebook fremtræder det som almindelige opslag, men i virkeligheden er der tale om betalte annoncer, som svindlerne har indtrykket.
Svindlerne misbruger Vincent Clerks troværdighed til at prøve at lokke penge ud af danskere, i videoen siger han blandt andet:
“ Alle i Danmark ved, hvem jeg er, og ved, at jeg har et godt ry.”
Til sidst i videoerne opfordrer den falske Vincent Clerk seerne om at gå videre til en hjemmeside, der optræder som et link under videoen. Her skal man indtaste personlige oplysninger, hvorefter en investeringsrådgiver vil ringe op.
Platformen, som der linkes til under videoen, har til formål at lokke personlige oplysninger ud af danskerne, som herefter kan blive brugt til at lave økonomisk svindel med.

Svært at skelne mellem sandt og falskt
Afsenderen af videoen ser ud til at være TV 2, da svindlerne har kopieret TV 2's logo, og videoen ligner et nyhedsindslag.
I nyhedsindslaget fortæller Vincent Clerk blandt andet, at platformen er baseret på ny software med unikke analytiske evner baseret på kunstig intelligens. Platformen kan forudsige markedstendenserne på ethvert finansmarked, så investorerne ikke selv behøver gøre noget, algoritmen vil klare det hele.
Videoen er et såkaldt “deep fake”, hvor svindlerne bag har brugt billedredigeringsværktøjer med kunstig intelligens til at manipulere en virkelig person til at sige, hvad svindlerne ønsker.
Teknologien er i dag så god, at det kan være rigtig svært at skelne virkelige videoer fra falske. I denne video kan man dog høre at Vincent Clerks stemme lyder en smule ensformig, og særligt lyder det mærkeligt, når han opremser tal.
Henvendelsen i videoerne virker personlig og investeringsmuligheder bliver præsenteret som en unik chance:
“Forestil dig et liv, hvor du ikke behøver bekymre dig om penge.”
Samtidig forsikrer den falske Vincent Clerk, at platformen er både autoriseret og officiel.
Ikke noget nyt fænomen
Det er langt fra første gang at kendte danskere bliver misbrugt af svindlere. Denne type af svindelnumre, hvor svindlere prøver at lokke personlige oplysninger ud af intetanende danskere, er desværre velkendt.
Det har TjekDet beskrevet i flere tidligere artikler.
TjekDet er også bevidst gået i svindlernes fælde for at finde ud af, hvad der sker, når man investerer gennem en af de platforme, der nævnes i de falske kendisartikler. Det kan du læse om her.
Har du mistanke om, at du måske har udleveret kontooplysninger til svindlere, bør du omgående kontakte din bank.