Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Spærrer bedende muslimer her for trafikken i London?

Faktatjek 8. maj 2019  -  3 min læsetid
Tjekdet

Et billede af en gruppe muslimer, der er gået på knæ i bøn midt på London Bridge, er faldet tusindvis af brugere af sociale medier for brystet.

En dansk facebookbruger deler billedet med et budskab om, at muslimerne beder på London Bridge i myldretiden og med kommentaren: "HOLD NU KÆFT ALTSÅ". Over billedet antyder facebookbrugeren, at han ikke vil skrive, hvad han i virkeligheden føler.

Og dermed er et billede, der er delt tusindvis af gange på udenlandske sociale medier, nu nået til Danmark.

Særligt på Twitter har adskillige brugere delt det samme billede og dermed budskabet om, at de bedende muslimer blokerer for trafikken i den travle hovedstad. Enkelte tolker ligefrem billedet som muslimers forsøg på at tage kontrol over Londons gader, som en bruger, der går under navnet Dr Bill Warner, skriver:

"Det er religiøst at bede. At tage kontrol over gaderne er politisk. Dette er politisk islam for åben skærm i Londons gader". Hans budskab er blevet retweetet knap 4.000 gange og liket af mere end 5.000 personer.

Herunder er den danske facebookbrugeres version af billedet af de bedende muslimer, hvor han har tilføjet tekst, som ikke fremgår af det oprindelige billede.

Men de mange brugere deler alle et falsk budskab. Det var nemlig ikke de bedende muslimer, der blokerede London Bridge, men de mange demonstrerende chauffører og deres biler.

"Jeg synes, det er foragteligt. Det er meget trist, at folk vil placere vores fredlige, lovlige og inkluderende fagforeningsdemonstration i en forkert kontekst," siger James Farrar, der er formand for fagforeningen UPHD, der stod bag den demonstration, som billedet stammer fra.

Muslimer bad midt på broen

De bedende muslimerne på billedet er taxachauffører. De protesterede sammen med deres kolleger den 4. april mod en ny trængselsafgift, som de fremover skal betale, hver dag de kører taxatjeneste i det centrale London. Afgiften lyder på 11,50 pund, som svarer til cirka 100 kroner.

Det er altså rigtigt, at London Bridge var blokeret af chaufførernes biler. Men det er forkert, at de bedende muslimer var skyld i, at trafikken i den centrale London gik i stå. De muslimske chauffører benyttede blot en ledig stribe asfalt på den i forvejen blokerede bro til at bede en bøn under demonstrationen.

"Det var en demonstration for chaufførerne. Vi var på broen, som var lukket i to timer på grund af vores demonstration. Det var en fagforeningsdemonstration, vi var på broen og holdt taler. Vi gik til rådhuset og tilbage igen. Og så gik vi hjem," fortæller James Farrar og bekræfter, at nogle af fagforeningens medlemmer bad på broen.

"Et par muslimer bad, mens vi var på broen. Det er der intet galt med."

Han understreger også, at demonstrationen var fuldt ud lovlig.

"Vi havde informeret politiet om demonstrationen, og de var til stede. Demonstrationen blev afholdt i et fint samarbejde med politiet."

 

 

Billederne er taget den 4. april 2019 i London, hvor taxachauffører demonstrerede mod en ny trængselsafgift ved at parkere taxaerne på gaderne og blokere trafikken. Det er billedet øverst til venstre, der er blevet misbrugt i adskillige opslag på både Facebook og Twitter. De øvrige tre billeder viser samme område fra andre vinkler og er taget af journalisten Qasim Amin Peracha fra lokalmediet My London.

 

 

Den beskrivelse af demonstrationens forløb bekræftes af Qasim Amin Peracha, der er journalist på lokalmediet My London. Han var til stede under dele af demonstrationen og skrev efterfølgende om den.

"Chaufførerne blokerede allerede vejen i forbindelse med protesterne mod den nye skat, der betyder, at chauffører skal betale et dagligt trængselsgebyr, som skærer væsentligt i deres overskud," skriver han i en mail om forløbet.

I samme mail bekræfter han også, at protesten var accepteret af politiet.

"Blokeringen af broen blev overvåget af Londons politi, som var til stede og som havde aftalt protesternes forløb med fagforeningerne," skriver Qasim Amin Peracha.

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023