Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindel: Konkurrence har intet med kino.dk at gøre

Faktatjek 25. mar 2020  -  6 min læsetid
This describes the image
Skrevet af: Peter Rolsted

"Jeg vil give billetterne til mine 2 store børnebørn så de kan komme i bio ?"

"Min kære far skal have en hyggelig dag i biografen med mig ??"

"Jeg ville helt sikkert tage min søde kæreste med i biografen ??"

Sådan lyder blot nogle af mange velmenende og kærlige kommentarer, der det seneste døgn er blevet skrevet på et facebookopslag med en konkurrence, hvor kino.dk udlodder 25 biografoplevelser for to, som kan indløses, så snart coronaepidemien er blæst over.

Alt man skal gøre for at deltage i konkurrencen, er at 1) synes godt om opslaget, og 2) tagge en ven i opslaget. Efter kun ét enkelt døgn har opslaget fået over 400 likes og 578 kommentarer.

Men konkurrencen er fup, og har intet med kino.dk at gøre, oplyser Sandie Ahlqvist, Support & Traffic Manager hos kino.dk.

"Det er svindel," skriver hun i en mail til TjekDet.

"Vi har anmeldt siden som svindel til Facebook. Derudover har vi advaret flere hundrede af, der har deltaget derinde. Vi vil i løbet af i dag også dele siden som en advarsel på vores sociale medier," forsikrer Sandie Ahlqvist.

Artiklen fortsætter under billedet

Opslaget med den falske konkurrence har fået næsten 600 kommentarer. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Flere advarselstegn afslører svindelen

Det er ikke første gang, at den danske biografbranche ufrivilligt har måttet lægge navn til fupkonkurrencer på Facebook. Og skabelonen er ofte den samme. Hver gang skal man tagge en ven og og i nogle tilfælde dele opslaget med sine facebookvenner.

Bagmændene opretter en facebookside med fuldstændig samme navn som den side, de udgiver sig for. Svindlerne har altså gjort sit for at lokke dig i fælden. Men der er alligevel flere advarselstegn, du kan være opmærksom på.

Den falske side har for eksempel kun 44 følgere i skrivende stund. Til sammenligning har kino.dk's rigtige facebookside knap 70.000 følgere.

Man kan desuden se, at den falske side er oprettet i går den 24. marts 2020, altså samme dag som den falske konkurrence er blevet sat i verden. Kino.dk's rigtige side har nogle flere år på bagen. Den blev oprettet 19. februar 2009.

Netop den oplysning er altid værd at holde øje med. Falske kopier af andre virksomheders facebookside er som regel oprettet kort tid før – typisk samme dag – opslaget med en fupkonkurrence er slået op.

Ofte er der kun et enkelt opslag på den falske side, nemlig det der indeholder konkurrencen, men denne side forsøger at se mere troværdig ud. Fupmagerne har nemlig brugt tid på at kopiere flere opslag fra Kino.dk's rigtige facebookside.

Men man kan som regel regne ud, at siden er fup, hvis der er kommet mange opslag ud samme dag, som ingen har reageret på. Dette er tilfældet for denne falske side.

Artiklen fortsætter under billedet

Til venstre ser man kino.dk's rigtige opslag, som har fået mange reaktioner, mens ingen har reageret på den falske sides opslag (til højre). Samtidig er opslaget slået op samme dag som fupsidens øvrige opslag. (Fotos: Skærmbilleder fra Facebook)

Fisker efter dine kontooplysninger

I den falske konkurrence kan man læse, at de heldige vindere vil blive kontaktet efter konkurrencens afslutning i dag 25. marts. Og bliver du kontaktet for eksempel over Facebooks chatfunktion Messenger, skal du være meget påpasselig.

Det kan nemlig få alvorlige konsekvenser for din privatøkonomi. Vi har tidligere fortalt om en læser, der gerne vil være anonym, og som kom til at kommentere på et falsk opslag i håbet om at vinde en tur i biografen.

"Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til," fortæller hun.

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret."

Læseren fortæller, at hun egentlig helt glemte konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter - og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke.

"Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke".

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.

"Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort."

Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. Alligevel vil hun dog overveje det en ekstra gang, inden hun deltager i flere konkurrencer i fremtiden.

"Fremover vil jeg lægge mærke til, om jeg bliver bedt om at indtaste kortoplysninger – og så lade være," siger læseren, der er lettet over, at det var billige lærepenge.

Har du allerede meldt dig på banen som deltager i fupkonkurrencen, kan du måske nå at tage flugten, hvis du sletter din kommentar og delingen af opslaget.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

 

 

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

 

 

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 12. apr 2021

Vil du vide mere?