Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindlere erklærer dig for vinder af et gavekort til IKEA

Faktatjek 9. nov 2018  -  3 min læsetid
Tjekdet

 

 

Hopper man på limpinden i den nyeste udgave af svindelnummeret om et gavekort til IKEA havner man på denne hjemmeside:

I løbet af sommeren var der adskillige danskere, der modtog denne sms:

Også tidligere på året måtte IKEA advare mod en lignende fupkonkurrence. Dengang lød gevinsten 'kun' på 5.000 kroner:

Mail om den falske konkurrence (klik på billedet for at vise teksten):

 

 

Adskillige danskere kontakter i øjeblikket møbelvarehuset IKEA, fordi de har modtaget en sms eller en mail, hvoraf det fremgår, at de har vundet et gavekort til en værdi af 10.000 kroner i anledning af varehusets 75 års fødselsdag. Men IKEA advarer nu om, at de absolut ikke har gang i en gavekortskampagne.

"Nej, vi har ikke lavet sådan en konkurrence," fortæller Rikke Andersen, der er pressechef hos IKEA, til TjekDet.

Virksomheden må jævnligt ufrivilligt lægge navn til falske konkurrencer og lignende fupnumre.

"Når vi opdager disse falske kampagner advarer vi løbende via vores Facebookside, på vores hjemmeside, via pressen og hos kundeservice," siger hun til TjekDet.

Har du også fået en sms'en eller mail på gavekortet, så er der kun en ting at gøre, nemlig at slette beskeden med det samme.

Nu koster gavekortet penge – og dine kontooplysninger

Det nye svindelnummer kredser sig om en hjemmeside, der ligner IKEAs. Men kigger man på www-adressen, så begynder vores alarmklokker at ringe. Den hedder nemlig "www.canvasclub.net" - og altså ikke "www.ikea.com," som den burde hedde.

Inde på den falske hjemmeside bliver vi bedt om lige at svare på en online-undersøgelse om IKEA, hvorefter vi angiveligt så nemt som ingenting kan hente vores gavekort.

Men helt så let går det alligevel ikke. Da vi har besvaret spørgsmålene, skal vi nu pludselig betale for at få fat i gavekortet.

"Din gavekort er nu reserveret. Venligst udfyld den manglende information på næste side og angiv betalning af fragt/service udgifter på 10kr.," fremgår det.

Og kigger man godt efter, kan man med meget lille skrift også læse – og overse - at selv om vi står på noget, der ligner IKEAs hjemmeside, så er "denne kampagne […] ikke udbudt eller sponsoreret af IKEA".

Selv om møbelvarehuset ikke har noget at gøre med "kampagnen", så ser det stadig ud, som om vi står på IKEAs hjemmeside, da vi når frem til det tidspunkt, hvor vi skal udlevere vores kreditkortoplysninger. Men det gør vi naturligvis ikke.

Er du faldet for fristelsen og har betalt de 10 kroner med dit kreditkort, så bør du omgående kontakte din bank.

Svindelnummeret der ikke vil dø

Det er langt fra første gang, at IKEA misbruges i et fupnummer om falske gavekort. Tidligere på året cirkulerede en lignende konkurrence på sms og mail. Dengang lød værdien dog på det halve, nemlig 5.000 kroner.

"Tillykke du er blevet valgt til et IKEA gavekort på 5000 kr. – Bekræft her: [link] – Venlig hilsen kundservice. Ikke intr? Svar stop," stod der i telefonbeskeder, der cirkulerede i januar.

Og dengang var det slet ikke nok at slette sms-beskeden. Flere danskere kunne overfor IKEA nemlig berette, at de også var blevet ringet op af personer, der udgav sig for at være medarbejdere fra et boligblad, hvor budskabet om den store gevinst bliver gentaget.

Virksomheder bruges ofte som lokkemad

TjekDet har flere gange omtalt lignende svindelnumre, hvor private virksomheder, offentlige institutioner, aviser og kendte danskere er blevet misbrugt i falske artikler eller hjemmesider, der har til formål at franarre danskere penge.

Tidligere har det norske flyselskab Norwegian advaret om et lignende svindelnummer, hvor selskabet ufrivilligt lagde navn til en konkurrence, der udlovede gratis flybilletter til danskerne i anledning af selskabets 'jubilæum'. Også den konkurrence var fup.

Det samme gjaldt det skandinaviske flyselskab SAS, hvor svindlere forsøgte at love vilkårlige facebookbrugere, at de havde vundet flybilletter.

I slutningen af maj måtte elektronikkæden Elgiganten atter engang advare mod en falsk konkurrence, hvor gevinsten var en Iphone X eller Galaxy S9.

Og her i efteråret var det komikeren Anders Matthesen, fodboldspilleren Nicklas Bendtner og den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, der i en artikel hos ‘Berlininsky Business’ kunne fortælle, at de alle var gået konkurs, men nu havde gjort lykken gennem investeringer i den virtuelle valuta bitcoin.

Netop investeringer i bitcoins er ofte genstand for fupmageres forsøg på at stikke snablen i danskernes bankkonto. "Vi opfylder drømme her" - du skal bare udlevere dit kreditkort. Sådan lød budskabet, da TjekDet forfulgte en Facebookreklame for et angiveligt bitcoin-investeringsfirma. Men også den reklame osede af fup og svindel.

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

LÆS OGSÅ: Bitcoin-svindel florerer på Facebook - Vi afprøver løftet om hurtig rigdom

LÆS OGSÅ: Bank advarer mod bitcoin-svindelnummer

LÆS OGSÅ: Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023