Trods sejlivet myte: Vin er ikke vejen til vægttab
Forskningen har talt: At drikke to glas vin inden sengetid påvirker tallet på badevægten.
Kilde: Modemagasinet Costume
Der er kalorier i vin, og derfor taber du dig ikke af at drikke det. Der findes heller ikke belæg for, at stoffet resveratrol, som findes i rødvin, hjælper mennesker med at tabe sig, selvom Costume påstår det modsatte.
To glas vin inden sengetid.
Det lyder ikke umiddelbart som en slanketur, men det er det. I hvert fald, hvis man skal tro modemagasinet Costume.
"Vin før sengetid er vejen til en slank figur. Forskningen har talt: At drikke to glas vin inden sengetid påvirker tallet på badevægten."
Sådan lyder det ordret i artiklen, som modemagasinet udgav i december 2016. Siden dengang har Costume ad flere omgange delt artiklen på Facebook, og opslagene har sammenlagt fået knap 12.000 reaktioner, kommentarer og delinger.
Senest har også Costumes søstermedie Woman delt artiklen på sin facebookside. Det gjorde Woman 30. november i år, og dét opslag er kommenteret knap 2.200 gange. Womans læsere er tilsyneladende glade for nyheden om, at vin hjælper til at holde den slanke linje.
Artiklen fortsætter under facebookkommentarerne.
Danske facebookbrugere tager varmt imod Costumes nyhed om, at man taber sig af at drikke vin. (Foto: Screenshots fra Facebook).
Men der er desværre dårligt nyt for de vinglade læsere. Det er nemlig noget sludder, at et par glas af væsken inden sengetid er vejen til vægttab, siger forskere til TjekDet.
Ikke dokumentation for vin som slankemiddel
Ifølge Costumes artikel skulle forskere fra de amerikanske universiteter Washington State University og Harvard ellers have påvist de slankende effekter ved indtag af vin.
Angiveligt skulle stoffet resveratrol, som findes i vin, forhindre fedtceller i at tage imod fedt, og på den måde hjælpe vindrikkere med at holde den slanke linje, kan man læse i artiklen.
Men det er altså "noget vrøvl", lyder det fra Lasse Gliemann, der er adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han har tidligere forsket i fysiologiske effekter af stoffet resveratrol.
Artiklen fortsætter under billedet.
Lasse Gliemann er adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Ifølge ham findes der ikke videnskabelig dokumentation for, at mennesker kan smide overflødige kilo ved at indtage vin. Heller ikke selvom vin rigtignok indeholder resveratrol.
"Resveratrol, som findes i rødvin, har været meget hypet på grund af nogle dyrestudier. Men der er ingen data, der gælder mennesker, der tyder på, at det kan være sandt," siger Lasse Gliemann og fortsætter:
"Helt modsat tyder noget på, at det ikke er rigtigt. Vi har lavet studier med resveratrol, hvor vi godt nok undersøgte andre effekter end vægttab, men hvor vi også monitorerede de deltagendes vægt. Og her så resveratrol ikke ud til at have nogen indflydelse overhovedet."
Også ifølge Morten Grønbæk, der er direktør ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, har det ikke noget på sig, at vin fører til vægttab.
"Det er en rigtig dårlig idé at drikke vin for at tabe sig. Du taber dig meget mere, hvis du drikker vand. Der er kalorier i alkohol, og der er kalorier i vin. Du taber dig ikke af at drikke vin," siger han.
Minder om andre forvrøvlede artikler
Costume henviser ikke direkte til den forskning, der omtales i artiklen. I stedet angiver de en artikel fra det britiske modemagasin Marie Claire som kilde til nyheden.
Den britiske artikel med overskriften "At drikke vin før sengetid hjælper dig med vægttab. Seriøst. Det siger videnskaben selv" nævner da også – ligesom Costume – både Washington State University og universitetet Harvard. Men heller ikke i Marie Claires artikel er der et link til forskningen.
TjekDet har ad flere omgange spurgt Marie Claire, hvilken forskning der ligger til grund for artiklen. Men modemagasinets redaktion er ikke vendt tilbage med svar på TjekDets henvendelser.
Dog minder artiklerne fra Costume og Marie Claire til forveksling om en artikel, som TjekDet faktatjekkede tidligere på året.
Også dengang blev studier fra Washington State University og Harvard Medical School lagt til grund for, at man kan tabe sig ved at drikke vin.
Men ingen af de omtalte studier underbyggede påstanden.
"Vi har ikke undersøgt, hvordan vin indvirker på vægttab," lød det blandt andet fra Min Du, der er professor på afdelingen for veterinær og biomedicinsk forskning ved Washington State University og hovedforfatter til studiet fra samme universitet.
Danske forskeres opbakning er overdrevet
Længere nede i Costumes artiklen kan man læse, at også forskere herhjemme har dokumenteret, at vin fører til vægttab.
Danske forskere har nemlig fundet ud af, at folk, der drikker vin hver dag, har et mindre taljemål sammenlignet med deres mere ædruelige medborgere, skriver Costume.
Men heller ikke her er der henvisning til den omtalte forskning. I den citerede artikel fra britiske Marie Claire kan man imidlertid læse, at det er forskere fra University of Denmark, der er nået frem til samme resultat. Men der findes ikke et universitet med det navn i Danmark.
Med lidt spidsfindig søgning på Google, finder vi dog ud af, at danske forskere rigtignok har set på sammenhæng mellem alkoholindtag og taljemål. Det gjorde de tilbage i 2004.
Artiklen fortsætter under billedet.
Morten Grønbæk er direktør for Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet. (Foto: Syddansk Universitet)
Én af de forskere var Morten Grønbæk fra Statens Institut for Folkesundhed, der hører under Syddansk Universitet. Han bekræfter, at deres forskning dengang viste, at kvinder, der foretrak vin, havde mindre taljemål end dem, der foretrak øl og spiritus – også mindre end dem, der slet ikke drak alkohol.
Men det betyder stadig ikke, at man kan drikke sig til en smal talje i vin.
"Mange undersøgelser har vist, at folk, der drikker vin, spiser sundere end dem, der drikker øl og spiritus. Det kan altså godt være, at det kun er, fordi vindrikkere spiser sundere, at de har et mindre taljemål," siger Morten Grønbæk.
"Så vores undersøgelse er ikke noget bevis for, at vin fører til mindre taljemål. Der er alle mulige andre faktorer, der kan spille ind," fastslår han.
TjekDet ville gerne have foreholdt Costume forskernes kritik, men modemagasinet er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
Sidste år florerede en lignende historie om sundhedseffekterne ved vin på flere netmedier. Her lød det, at et glas rødvin er lige så godt for kroppen som en times motion. Men også det var misforstået, viste TjekDets faktatjek.
Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet