Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Veganerpartiet holder fast i "upræcis og misvisende" påstand om døde danske grise

Faktatjek 26. jun 2020  -  4 min læsetid
Tjekdet
Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix

 

 

"Danmark har stadig verdens højeste pattegrisdødelighed."

Kilde: Veganerpartiet i et facebookopslag

 

 

Der findes ingen aktuelle tal, der dokumenterer, at Danmark i dag har verdens højeste pattegrisdødelighed, når man medregner både dødfødte og døde levendefødte grise.

Veganerpartiet henviser selv til en rapport fra 2010, der viser, at Danmark har den højeste dødelighed af de undersøgte lande, men ifølge forskere er den rapport forældet og kan derfor ikke dokumentere påstanden.

En rapport fra 2019 viser dog, at fem lande har en højere pattegrisdødelighed end Danmark. Men rapporten medregner kun døde levendefødte og ikke dødfødte grise. Rapporten må derfor tages med forbehold.

 


"ADVARSEL! VOLDSOMME BILLEDER."

Sådan lyder overskriften på et opslag, som Veganerpartiet har lagt på Facebook 8. juni. Opslaget er ledsaget af en video fra en grisestald, der viser døde pattegrise og en so, som står fikseret i et bur.

Og Veganerpartiet, der arbejder på at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg, er tydeligvis forarget over forholdene i stalden.

"Danmark har stadig VERDENS HØJESTE DØDELIGHED i grisestaldene," står der som noget af det første i opslaget.

Artiklen fortsætter under billedet.

På Facebook giver Veganerpartiet udtryk for sin harme over forholdene i de danske grisestalde, hvor man ifølge partiet finder den højeste dødelighed i verden.

Men den påstand har Veganerpartiet ikke dokumentation for, siger forskerne, TjekDet har talt med.

"Det korte svar er, at påstanden ikke holder. Jeg synes, den er upræcis og misvisende," lyder det fra Jens Peter Nielsen, der er professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i grises sundhed.

Han bakkes op af Hanne Kongsted, der forsker i svin ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

"Det har de ikke dokumentation for. For det er der reelt ikke nogen, der har," siger hun.

Dokumentation er ti år gammel

Veganerpartiet oplyser til TjekDet, at de baserer deres påstand på en rapport fra Aarhus Universitet, som blev offentliggjort i oktober 2010.

Og alene det faktum, at rapporten er næsten ti år gammel, er et problem, mener Hanne Kongsted.

"Man kan ikke sige, at det stadig er sådan, baseret på tal, som er ti år gamle," siger hun, med henvisning til at Veganerpartiet skriver i sit facebookopslag, at Danmark stadig har verdens højeste dødelighed i grisestaldene.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hanne Kongsted forsker i svin på Aarhus Universitet. (Foto: Aarhus Universitet)

Rapporten fra Aarhus Universitet viser rigtignok, at Danmark i 2009 havde den højeste dødelighed blandt de undersøgte lande, når man medregner både dødfødte og døde levendefødte, altså grise, der er født levende og efterfølgende har mistet livet. Lidt mere end 24 procent var dødeligheden blandt pattegrise i Danmark på det tidspunkt, mens Canada fulgte efter med godt og vel 23 procent.

Fraregner man til gengæld dødfødte, lå Danmark på en dødelighed på knap 14 procent. Dermed blev vi overgået af både Sverige, Norge og Tyskland på det parameter.

"Når grisene er født levende, er det ikke Danmark, der ligger højest i forhold til dødelighed. Hvis man medregner dødfødte, ligger Danmark måske højest. Men det er der ikke tal på i nyere tid," siger Jens Peter Nielsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jens Peter Nielsen forsker i grises sundhed på Københavns Universitet.

Om dødfødte grise bør tælles med, er et åbent spørgsmål, siger forskerne. På den ene side siger det ikke meget om dyrevelfærd at tælle de dødfødte med, da de aldrig har lidt. På den anden side er det ikke uvæsentligt, fordi soens forhold, inden ungerne bliver født, har betydning for, hvor mange dødfødte grise den føder.

Tvivlsom topplacering

I international kontekst er der aktuelle tal baseret på dødeligheden blandt pattegrise, der var levende ved fødslen – altså fraregnet dødfødte.

Tallene er fra oktober 2019 og viser, at Danmark i 2018 havde en dødelighed på 14,2 procent i 3-4 uger efter fødslen, hvor grisene stadig går hos soen. Og selvom det er i den høje ende, er det lavere end i adskillige andre lande.

"Flere lande ligger højere end Danmark, når det kommer til dødelighed i diegivningsperioden (tre-fire uger efter fødslen, red.), blandt andet Sverige, Canada og Tyskland," siger Jens Peter Nielsen.

Sverige er topscorer med en dødelighed på hele 17,6 procent, mens Canada og Tyskland følger efter med henholdsvis 15,3 og 15,2 procent. Også USA og Frankrig har en højere dødelighed i procent end Danmark, der altså ligger nummer seks ud af de 17 undersøgte lande.

 

Rapporten, der sender Danmark ind på en sjetteplads, er udarbejdet af Seges Svineproduktion. Og selvom man som udgangspunkt skal tage forbehold for data, som industrien har indsamlet om sig selv, giver rapporten det bedst mulige billede, mener Jens Peter Nielsen.

"Det er meget, meget svært at få valide tal på det her. I realiteten er der ingen, der kender dem, for der er ikke i nogen lande pligt til, at hver enkelt landmand indrapporterer hver eneste levende og døde gris," siger han.

Veganerpartiet fastholder påstand

Facebookopslagets ophavsmand er Henrik Vindfeldt, der er stifter af Veganerpartiet. Trods forskernes kritik mener han, at det er helt på sin plads at henvise til en 10 år gammel rapport, når der ikke findes nyere forskning.

"Jeg har ikke ressourcer til selv at lave min egen forskning. Det eneste, jeg kan gøre, er at referere til den nyeste forskning, og den viser, at vi i Danmark har verdens højeste pattegrisdødelighed. Hvis der så kommer ny forskning, refererer vi selvfølgelig til det," siger han til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Veganerpartiet til en happening den 29. januar i år, hvor de klædte Den Lille Havfrue på Langelinie ud som en gris i protest mod pladsforholdene i den danske svineproduktion. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Han anerkender dog, at ordlyden i facebookopslaget godt kunne have været skarpere.

"Hvis jeg skal komme dig lidt i møde, vil jeg sige, at vi – i stedet for at skrive, at vi i 2020 stadig har verdens højeste pattegrisdødelighed – skulle have skrevet, at den nyeste undersøgelse på området viser det, og at den var fra 2010. Eller i hvert fald have refereret tydeligt til undersøgelsen."

Men uanset de forbehold ændrer det ifølge Henrik Vindfeldt ikke på hovedbudskabet i opslaget, som er, at dansk landbrug fortsat ikke har forbedret sig synderligt, når det kommer til pattegrisdødelighed.

"Rapporten kom ud i 2010, og der blev henvist til en masse ting, vi bør gøre for at lave om på den høje dødelighed. Der blev blandt andet nedsat grupper i Folketinget. Men vi kan konstatere, at det ikke er blevet lavet om, og det er også det, vi henviser til i opslaget, og selvom jeg ikke er forsker på Aarhus eller Københavns Universitet, synes jeg, det er helt fair at skrive i et facebookopslag."

Artiklen er produceret af Mandag Morgen for TjekDet

Opdateret 20. dec 2023