Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video af “levende lig” er ikke fra Ukraine

Faktatjek 11. apr 2022  -  2 min læsetid
Tjekdet
Foto: Skærmbillede - Youtube
  • En video, der florerer på sociale medier, viser angiveligt et lig bevæge sig bag en journalist, der skulle rapportere fra Ukraine

  • Men videoen er manipuleret og relaterer sig ikke til krigen i Ukraine

  • I virkeligheden stammer klippet fra en klimademonstration i Østrig den 4. februar i år, og det er altså ikke et lig, men en demonstrant, man ser i videoen

En journalist står foran rækker af fyldte ligposer og rapporterer på engelsk, at mindst 59 er døde i krigen i Ukraine. På nyhedsbjælken i bunden af billedet står der, at Rusland har påbegyndt en invasion af Ukraine. 

Kameraet panorerer hen over ligposerne i baggrunden, og pludselig bevæger et af ligene sig. Personen i ligposen forsøger tilsyneladende at få posen til at dække hele hans krop, indtil en kvinde kommer spænende og får ham til at ligge stille. 
 
Videoen, der er blevet delt talrige gange på sociale medier både i Danmark og udlandet, skulle angiveligt bevise, at episoden er iscenesat. 

Men videoen er manipuleret. Den originale video har ingen relation til krigen i Ukraine. Den stammer fra en demonstration i Wien, hvor klimaorganisationen Fridays for Future den 4. februar i år demonstrerede mod Østrigs klimapolitik.

Sådan gjorde vi

For at finde frem til videoens oprindelse tager vi et skærmbillede af videoen, hvor journalistens ansigt er i billedet, og søger så efter billedet på Google. Klikker man på ‘Lignende billeder’, dukker billeder op, som er magen til skærmbilledet. 

Men et af billederne har en anden tekst i bunden. 

Og klikker man på det billede, kommer man ind på en video fra det østrigske medie OE24, hvor teksten i bunden af billedet ikke længere omhandler krigen i Ukraine. I stedet står der “Wien: Demo mod klimapolitik”. Videoen er uploadet den 4. februar i år - altså omtrent tre uger inden Rusland overhovedet invaderede Ukraine. 

Modsat videoen, der florerer på sociale medier, taler journalisten nu hverken engelsk eller om antallet af faldne i krigen i Ukraine. I stedet rapporterer han på tysk om klimaprotesten, der finder sted bag ham.

Videoen fra sociale medier er altså blevet ændret i forhold til originalen, så både teksten i bunden af billedet og videoens lyd giver indtryk af, at der rapporteres fra Ukraine.

Søger man efter den originale videos titel “Demo gegen Klimapolitik” (demonstration mod klimapolitik på dansk) på OE24’s hjemmeside, finder man hurtigt frem til en artikel om demonstrationen. Her fremgår det, at det er klimaorganisationen Fridays For Futures afdeling i Wien, der har arrangeret den. 

Personerne i ligposerne - der altså ikke er døde - skulle symbolisere, at Østrigs manglende handling på klimaområdet vil føre til dødsfald, skriver Fridays For Future Wien på Twitter. Her har organisationen også lagt billeder ud af demonstrationen. 

Det er ikke første gang, at billeder og videoer bliver bragt ude af kontekst i dækningen af Ukraine. TjekDet har tidligere skrevet, at Danmarks Radio brugte klip fra computerspil i en militæranalyse, og at det tyske medie Bild benyttede billeder fra kinesisk eksplosion i dækningen af Ukraine. 

Opdateret 11. apr 2022