Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Jakke med canadisk bynavn udløser anklager mod CNN for at manipulere med sandheden om krigen i Ukraine

Faktatjek 31. mar 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Arkivfoto: Ukrainske brandmænd kæmper mod flammerne efter et russisk missilangreb den 29. marts 2022 på et oliedepot i den vestlige del af Ukraine. Foto: Cover Images/Zuma/Ritzau Scanpix
  • Den amerikanske nyhedskanal CNN foregiver at rapportere fra den ukrainske by Lviv, men i virkeligheden befinder de sig i Edmonton i Canada, lyder påstand i opslag på sociale medier, der rejser verden rundt

  • Beviset for påstanden er, at man under et CNN-indslag i baggrunden kan se en brandmand, hvor der på ryggen af hans tøj står det canadiske bynavn Edmonton

  • Det er flere brugere på sociale medier i hvert fald overbeviste om

  • Men de er helt galt på den. Jakkerne har fundet vej til Ukraine, fordi en canadisk organisation har doneret ubenyttet branduniformer til landet i flere år

Den amerikanske tv-station CNN lyver og manipulerer. De filmer en eksplosion i den canadiske by Edmonton og lader som om, det foregår i Ukraine. 

Sådan lyder påstanden i både danske og udenlandske facebookopslag med henvisning til et billede fra en nyhedsudsendelse fra CNN. Her ser man en af tv-stationens journalister i Ukraine. Bag ham kan man imidlertid se en brandmand med en jakke, hvorpå der står “Edmonton”.

Og det beviser ifølge opslagene, at journalisten slet ikke befinder sig i Ukraine. Edmonton er nemlig en by i Canada.

Flere gange tidligere er CNN blevet skudt falske beskyldninger om dækning af krigen i Ukraine i skoene.  

Også denne gang er anklagen uberettiget. 

Jakken med det canadiske bynavn har nemlig fundet vej til Ukraine, fordi brandvæsenet i Edmonton blandt andet har doneret brandtøj til de ukrainske kolleger. 

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Billedet her cirkulerer i adskillige opslag på sociale medier. En CNN-journalist er ved at reportere. Nederst i højre hjørne ses en brandmand, hvor der står navnet på den canadiske by Edmonton på ryggen af hans jakke. Det har udløst stribevis af anklager mod CNN, fordi journalisten i så fald må befinde sig i Canada. Billedet bruges i opslag som endnu et 'bevis' på, at situationen i Ukraine er en helt anden, end der berettes om i medierne. Foto: Skærmbillede af opslag på Facebook

Eksplosion i lager med brændstof

De ukrainske brandmænd rykkede ud til en voldsom brand i byen Lviv, efter et russisk missilangreb ramte et militært lager med brændstof, der forsynede de ukrainske tropper. 

Den amerikanske tv-station CNN havde en reporter på stedet, men efterfølgende har en af brandmændenes jakker, man ser bag journalisten, været i fokus på sociale medier.

På jakken står der nemlig Edmonton, der er en by i Canada, og hvordan hænger det sammen med, at journalisten skulle befinde sig i Lviv, lyder flere brugeres undren på blandt andet Facebook og Twitter. 

Men der er såmænd en ganske enkelt forklaring på spørgsmålet. 

Den canadiske nonprofit-organisation Firefighter Aid for Ukraine har eksisteret i flere år, og de indsamler branduniformer, værnemidler og medicinske forsyninger fra brandstationer rundt om i Canada og sender udstyret videre til Ukraine. 

“Lviv var et af de første steder, vi hjalp til, og flere gange er der blevet sendt udstyr dertil,” fortæller Kevin Royle, der er initiativtageren til projektet, til den canadiske tv-station CTV Edmonton.

Den samme forklaring har CNN da også givet, efter beskyldningerne mod dem begyndte at florere i flere lande

Og et opslag viser da også, at jakker med skriften “Edmonton” på ryggen allerede ankom til Lviv i Ukraine 15. september 2017. I et andet opslag deler Firefighter Aid for Ukraine opslaget fra det år og understreger, at denne slags jakker altså er i Lviv. 

I et andet opslag takker organisationen fotografen for at have fanget en brandmand med Edmonton-jakken på. 

Artiklen fortsætter under videoen

Dette opslag fra Twitter indeholder video, hvor man hører og ser CNN-journalisten fortælle fra branden i Lviv i Ukraine.


Falske anklager mod CNN

Men det er altså ikke første gang, at CNN bliver beskyldt for at manipulere med deres dækning af krigen i Ukraine. Det samme gælder andre især vestlige medier.

For eksempel er CNN blevet beskyldt for at erklære den samme mand død ved to forskellige lejligheder. Men her viste TjekDets gennemgang, at der var tale om to falske Twitter-profiler, som udgav sig for at være CNN-profiler. 

Og ifølge Vincent Hendricks, der er forsker i formel filosofi ved Københavns Universitet, er det ikke tilfældigt, at afsenderne af misinformation ofte foregiver at være et anerkendt medie. Det har han tidligere forklaret til TjekDet.

“CNN og andre medier har en større rækkevidde, der er dybere og længere, end hvis du eller jeg deler noget,” siger han. 

Og at de falske historier fra angiveligt etablerede medier deles meget, gør dem ifølge Vincent F. Hendricks mere sejlivede.

“Jo mere det bliver gentaget - uafhængigt af, om det er sandt eller falsk - jo mere bliver det til en robust fortælling. Derfor er strategien at få det til at se ud på en måde, der gør, at det rammer mange,” siger han.

Opdateret 19. dec 2022