Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video med tom kiste fra Uganda deles som bevis på, at coronapandemien er iscenesat. Men kisten i videoen er slet ikke tom.

Faktatjek 1. jul 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
I flere lande deles video fra Uganda, hvor låget tages af en kiste. Videoen beviser ifølge flere opslag på sociale medier, at coronapandemien er iscenesat. Foto: Skærmbillede Facebook
  • Video afslører, at Ugandas regering begraver tomme kister, og det er endnu et bevis på, at coronapandemien er iscenesat, lyder det på sociale medier

  • Her deles i flere lande en video, hvor en menneskemængde tvinger låget op på en kiste under en begravelse

  • På videoen kan man ikke umiddelbart se et lig i kisten

  • Men der er et lig i kisten. Det siger Ugandas sundhedsminister på ugandisk tv, og afdødes datter bekræfter det over for flere ugandiske medier

Syv personer i hvide beskyttelsesdragter står klar til at nedsænke en kiste i jorden. En stor flok mennesker er samlet om dem. Flere i flokken råber ad de syv ved kisten og filmer med deres mobiltelefoner.

Formentlig i overbevisning om, at kisten er tom, træder flere frem til kisten og tvinger låget op. Der opstår tumult. Under låget er der ikke umiddelbart noget lig at se.

Sådan forløber optrinnet i en video fra Uganda, der den seneste måned har floreret i flere lande, heriblandt DanmarkFinlandTyrkietRuslandPolen og adskillige engelsksprogede opslag.

I flere opslag med videoen lyder det, at den er endnu et bevis på, at coronapandemien er iscenesat.

Men der er grund til at tøve en kende med den konklusion. For selvom man ikke kan se det i videoen, er der faktisk et lig i kisten. Det har den ugandiske sundhedsminister understreget på ugandisk tv, og det samme rapporterer flere ugandiske medier, der har talt med afdødes datter.

Under en begravelse i den ugandiske by Kasese tvinger en folkemængde låget op på en kiste. Videoen beviser, at coronapandemien er iscenesat, lyder det på sociale medier, fordi man umiddelbart ikke kan se et lig i kisten. 


Sundhedsminister afviser tomme kister

Videoklippet er tilsyneladende begyndt at florere 15. juni på YouTube. Her kan man finde flere videoer med klippet, blandt andet en med titlen ”Tomme kister: Regeringen i Uganda begraver tomme kister for at bevise, der er covid i landet.”

Det fremgår desuden, at optrinnet finder sted i byen Kasese i det sydvestlige Uganda.

Men der er slet ikke tale om en iscenesat begravelse. Der var nemlig et lig i kisten. Det siger Ugandas sundhedsminister, Jane Ruth Aceng, til den ugandiske tv-station NTV.

Også flere ugandiske medier rapporterer, at der var et lig i kisten, nemlig liget af Franco Bwambale Kabwangana. Han led af diabetes og var blevet indlagt på hospitalet 8. juni. Her blev han testet positiv for coronavirus, og 13. juni afgik han ved døden.

"De tvang sig vej, og kisten blev åbnet. Og liget var der. De så liget,” siger Ugandas sundhedsminister, Jane Ruth Aceng, om episoden med den "tomme" kiste til den ugandiske tv-station NTV.


Bøller så liget

Fordi Franco Bwambale Kabwangana var testet positiv for coronavirus på tidspunktet for sin død, skulle han begraves af professionelle sundhedsarbejdere.

Ugandas sundhedsminister fortæller til NTV, at ti familiemedlemmer tilså liget på hospitalet. Her overværede de liget blive lagt i en ligpose og siden i en kiste, som familien selv var kommet med. Derpå fulgte familien det professionelle begravelseshold til begravelsespladsen.

”Uheldigvis kom nogle unge bøller og forlangte, at kisten blev åbnet. De pårørende gjorde indsigelser. Det samme gjorde sundhedsarbejderne. Men de tvang sig vej, og kisten blev åbnet. Og liget var der. De så liget,” siger sundhedsminister Jane Ruth Aceng til NTV.

Til mediet NilePost siger afdødes datter, Immaculate Masika, at det var unge og drukkenbolte ved begravelsen, der krævede hendes fars kiste åbnet.

”Da kisten blev åbnet, så de, at liget ikke var pakket ordentligt ind. Men de fik dog bekræftet, at liget var der,” siger Immaculate Masika til NilePost.   

TjekDet har forsøgt at komme i kontakt med Immaculate Masika, men det har ikke været muligt.

 

Opdateret 10. sep 2021