Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Video viser ikke dyttende landmænd protestere mod inflation. De er bare til ølfest

Faktatjek 9. aug 2022  -  2 min læsetid
This describes the image
Ifølge adskillige facebookbrugere ser man i en video landmænd protestere mod blandt andet inflation og høje benzinpriser. Men de er faktisk bare samlet til ølfesten 'Tractor Beer Fest'. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • Video med dyttende traktorer viser angiveligt italienske landmænd protestere mod høje leveomkostninger forårsaget af inflation 

  • Men videoen er slet ikke fra en protest

  • Den er fra en ølfest kaldet “Tractor Beer Fest”, som blev afholdt i juli

I en video gør kolonner af traktorer sig bemærket med blinkende lys og hornene i bund. De er prydet med italienske flag, og en stor flok mennesker er samlet omkring maskinerne. 

"Der må være en grund til, at du ikke hører om det her", står der i et facebookopslag med flere end 1.000 delinger.

Ifølge opslaget er der tale om italienske landmænd fra Piemonte-regionen, som angiveligt demonstrerer mod inflation, høje brændstofpriser og leveomkostninger og lave salgspriser på deres produkter. Demonstrationen skulle have fundet sted den 30. juli. 

Men hvis der blev protesteret i Piemonte den dag, var det nok nærmere over mængden af skum i ølkrusene. 

De mange traktorer er nemlig ikke samlet i protest, men derimod til et mere ubekymret arrangement - en ølfest. 

TjekDet har kontaktet personen bag det danske opslag, men han ønsker ikke at udtale sig. 

Stammer fra ølfest

“Tractor Beer Fest” er navnet på begivenheden, som løb af stablen den 23. juli i kommunen Villafranca Piemonte, der ligger i Norditalien. Det fremgår af invitationen, at festlighederne blandt andet bestod af en velsignelse af traktorer og en cocktail-fest sent på aftenen.   

Arrangøren bag ølfesten er en slags græsrodsorganisation, hvis formål er at skabe opmærksomhed om lokalområdet. De har lagt en video fra ølfesten ud på deres facebookside

Her ses flere scener, hvor deltagere gasser op i deres traktorer, kører i parade gennem byen og fester i en anhænger, mens en DJ giver den gas iført tyrolertøj. 

2 minutter og 14 sekunder inde i videoen kan man se den samme sekvens af traktorer på række, som i det danske facebookopslag altså bruges til at påstå, at landmændene protesterer. 

De officielle arrangører af ølfesten har på Facebook lagt en video op om begivenheden. Hvis du spoler 2 minutter og 14 sekunder ind i videoen, kan du se det præcis samme billede af traktorer på række, som ifølge flere facebookbrugere viser en protest.Helt ned til placeringen af den enkelte traktor er de to klip identiske.

Flere videoer fra ølfesten viser festlighederne fra andre vinkler. Her kan man også høre de dyttende traktorer og se traktorernes optog gennem byen.

Protester i Europa

Videoer fra ølfesten i Piemonte deles flere steder på nettet som udtryk for, at italienske landmænd nu har tilsluttet sig deres hollandske kolleger. I Holland har landmænd nemlig protesteret mod den hollandske regerings planer om at sænke kvælstof- og ammoniakudledninger ved at nedbringe antallet af husdyr i landet.

Og de hollandske landmænd har ganske vist fået støtte udefra, blandt andet fra den polske landbrugsminister

Men flere faktatjek af de forskellige optagelser i Italien afkræfter altså, at ølfesten skulle have noget som helst at gøre med landmændenes protester i Holland. 

TjekDet har tidligere faktatjekket en lignende sag, hvor polske brandfolk blev hyldet for at støtte hollandske landmænd. Men sådan forholdt det sig ikke.

Det kan du læse mere om her.

Opdateret 16. dec 2022