Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Faktatjekkeres behov for nye digitale arbejdsredskaber

Forskning 5. maj 2022  -  11 min læsetid
Tjekdet
Foto: Mohamed Hassan/Pixabay

Formålet med denne rapport er at opsummere den nyeste teknologi inden for faktatjekteknologi i Europa og USA.

Forfatterne sigter efter at opbygge et vidensgrundlag til at informere og vejlede kommende arbejde i NORDIS-projektet.

Rapporten indeholder en undersøgelse af, hvordan faktatjekpraksis er udvidet med forskellige tekniske værktøjer og en oversigt over tilgængelige eller
ny teknologi.

Rapporten afsluttes med en kort analyse af mangler ved tilgængelig teknologi i forhold til arbejdsprocesser ved journalistiske faktatjek og muligheder for udvikling.

Forfatterne bag undersøgelsen konkluderer blandt andet, at teknologi kan tilbyde begrænsede funktionaliteter i øjeblikket. Derfor er der ikke mulighed for fuldautomatiseringer omkring et journalistisk faktatjek. For eksempel er gennemgangen af information og tage stilling til, om den er rigtig eller forkert, en vanskelig disciplin.

Mange af de udfordringer, som faktatjekkere oplever, er afhængige af den politiske situation i et land. Det samme gælder indhentning af oplysninger fra visse regeringer eller mangel på gennemsigtighed og adgang til information.

En af begrænsningerne ved forsøg på at anvende AI-løsninger til faktatjek er manglen på data, fordi antallet af faktatjekartikler rundt om i verden er ret lille.

Der er også generelle problemer med at indføre AI-teknologi i organisationer. Det skyldes blandt andet mangel af menneskelige og økonomiske  ressourcer, fejlfortolkninger og urealistiske forventninger til teknologi.

Hele rapporten kan downloades her.