Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kildekritisk selvsikkerhed kan øge risikoen for at dele misinformation

Forskning 9. jun 2021  -  1 min læsetid
Tjekdet

Hvis man selv er sikker på, at man er godt til at skelne mellem falsk information og fakta, er man sandsynligvis i større risiko for at blive offer for netop misinformation.

Det viser et nyt, amerikansk studie, der er udgivet hos Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, og som britiske The Guardian har skrevet om.

Studiet viser, at selvom mange deltagere i studiet er enige om, at misinformation spredes vidt og bredt, mener kun få, at de selv er stødt på det og har delt det videre. Forskerne bag studiet peger derfor på, at dette misforhold viser, at en stor del ikke er bevidste om, at de ikke er lige så gode til at spotte misinformation, som de selv tror.

Faktisk overvurderede over 70 procent af de i alt 8.285 amerikanere, der har deltaget i studiet, egne evner til at spotte misinformation i en rundspørge, der blev foretaget under det amerikanske midtvejsvalg i 2018. Og særligt mændene - der ganggang har overvurderet egne evner - topper da også listen over misforhold mellem faktiske evner og opfattelse i den amerikanske undersøgelse.

Undersøgelsens resultater kan ikke sætte lighedstegn mellem overdreven tro på egne evner og identificering samt videredeling af misinformation og falske nyheder, lyder det fra forskerne bag.

Ifølge dem kan resultaterne dog give et indblik i, hvordan falske nyheder spredes.